لزوم توسعه اختیارات دادگستری‌ها در رابطه با شوراهای حل اختلاف

رییس کل دادگستری استان کرمان بر تمرکز زدایی و افزایش اختیارات در حوزه شوراهای حل اختلاف در استان‌ها تاکید کرد و گفت: با افزایش اختیارات استان‌ها در رابطه با شوراهای حل اختلاف، می‌توان براساس مدیریت متناسب با اقتضائات محلی تصمیم‌گیری‌های لازم را انجام داد.

یدالله موحد در نشست هم اندیشی با موضوع مدل تعالی در حوزه توسعه حل اختلاف با حضور حجت الاسلام آذرشین فام، مشاور عالی رئیس مرکز توسعه حل اختلاف قوه قضاییه و مدیر آموزش و امور فرهنگی این مرکز افزود: اختیارات ادگستری استانها در رابطه با شوراهای حل اختلاف باید متناسب با وضعیت آنها باشد.
وی پرهیز از تکثرگرایی و موازی کاری در حوزه شوراهای حل اختلاف نیز تاکید کرد و ادامه داد: باید سازماندهی سریعی در حوزه های داوری، میانجگری و مصلحین و حکمین قرآنی و .... ایجاد شود. 
نماینده عالی قوه قضاییه در استان کرمان بر تعیین تکلیف وضعیت استقلال مالی شوراهای حل اختلاف و لزوم یکسان سازی در این حوزه نیز تاکید کرد و گفت: ملزومات شوراهای حل اختلاف نیز نیاز به نوسازی دارد و لازم است که به این حوزه توجه لازم صورت گیرد.
وی یادآور شد: ظرفیت صلح و سازش در نقاط مختلف متفاوت است و تعیین یک نسخه واحد رای شوراهای حل اختلاف در سطح کشور پاسخگوی نیازهای این حوزه نخواهد بود.
موحد در ادامه ضمن اشاره به اینکه 32 حوزه قضایی در استان کرمان فعال و قریب 400 قاضی در این شعب قضایی مشغول فعالیت هستند، ادامه داد: در کنار حوزه های قضایی، 311 شعبه شورای حل اختلاف در استان کرمان فعال هستند که از این تعداد  127 شعبه حکمی، 100 شعبه صلحی و 84 شعبه  روستایی است.
وی با اشاره به اینکه 903 نفر عضو شوراهای حل اختلاف استان کرمان هستند، تصریح کرد: 519 دبیر در شوراهای حل اختلاف استان کرمان فعال هستند که باید به وضعیت کاری و معیشتی آنها توجه لازم صورت گیرد.
رییس کل دادگستری استان کرمان با اشاره به آمار عملکرد شوراهای حل اختلاف استان در سال جاری بیان کرد: شوراهای حل اختلاف استان در ابتدای سال جاری 12 هزار و 757 پرونده موجودی داشته اند و در امسال نیز 167 هزار و 732 فقره پرونده به این شوراها وارد شده است.
موحد تصریح کرد: در سال جاری  168 هزار و 386 فقره پرونده در شوراهای حل اختلاف استان مختومه شده است که کاهش موجودی را نشان می دهد.
وی به تحقق مصالحه در 52 هزار و 792 پرونده نیز اشاره کرد و اظهارداشت: میزان مصالحه انجام شده نسبت به کل پرونده ها 31 درصد و نسبت به پرونده های قابل صلح و سازش 44 درصد بوده است.
رییس کل دادگستری استان کرمان ادامه داد: در حوز اجرای احکام نیز 11 هزار پرونده جریانی در ابتدای سال جاری وجود داشته و 33 هزار و 482 پرونده نیز وارد شده است و در مجموع طی سال جاری 35 هزار و 135 فقره در این حوزه مختومه شده است وبالغ بر دو هزار پرونده از موجودی اجرای احکام شوراهای حل اختلاف کاهش یافته است.
 
وی با اشاره به اینکه توجه خاصی به شعب ویزه زندان ها در استان کرمان انجام می شود، ادامه داد:  در این رابطه 12 شعبه در زندان ها راه اندازی شده است و در این شعب،  دو هزار و 820 پرونده به سازش منتهی شده و تعداد زندانیان آزاد شده نیز 710 نفر بوده است.
وی تاکید کرد: شوراهای حل اختلاف ویژه زندان در استان کرمان 25 پرونده قصاص را به منتهی به سازش کرده اند.
وی با اشاره به اینکه شوراهای حل اختلاف استان کرمان همواره جز شوراهای برتر کشور قرار دارند، گفت: فعالیت های انجام شده در این حوزه قابل تقدیر است.
مشاور عالی رئیس مرکز توسعه حل اختلاف قوه قضاییه و مدیر آموزش و امور فرهنگی مرکز توسعه حل اختلاف قوه قضاییه نیز در این نشست گفت: شوراهای حل اختلاف پس از گذشت 19 سال از آغاز فعالیت خود، جای خود را پیدا کرده اند و علاوه بر اینکه باری را از دوش دادگستری ها برداشته اند، ساللیانه 5 میلیون پرونده در این شوراها رسیدگی می شود و نقش و اهمیت آنها بر کسی پوشیده نیست.
حجت الاسلام سعید آذرشین فام وجود بسیاری از مشکلات در ساماندهی وضعیت نیروی و اعتباری شوراهای حل  اختلاف را ناشی از مشکلات قانونی دانست و تاکید کرد: عدم تناسب ستاد ملی و استانی با ساماندهی 32 هزار نیرو در سطح کشور از جمله مشکلات این حوزه به شمار می رود.
وی تاکید کرد: در  حوزه آموزش در شوراهای حل اختلاف تاکید شده است که هیچ برنامه آموزشی به دلیل کمبود اعتبارات این حوزه نباید تعطیل شود.
مشاور عالی رئیس مرکز توسعه حل اختلاف قوه قضاییه و مدیر آموزش و امور فرهنگی مرکز توسعه حل اختلاف قوه قضاییه یادآور شد: سیاست دستگاه قضایی بر توسعه نهادها و جایگرین های رسیدگی قضایی است و در سند تحول قضایی نیز به آن اشاره شده است و باید جایگزین های رسیدگی های قضایی که یکی از آنها شوراها هستند و باید از ظرفیت های این حوزه به درستی استفاده شود.
حجت الاسلام آذرشین فام تاکید کرد: در راستای توسعه داوری معتقدیم باید افراد باصلاحیت مهارتی و با دانش جذب شوند و آزمون های داوری در این راستا برگزار می شود.
وی با اشاره به اینکه وضعیت شوراهای حل اختلاف در استان کرمان بسیار مطلوب است، از اقدامات انجام شده در این حوزه تقدیر کرد.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۱۹ بهمن ۱۴۰۰ / ۱۳:۰۰
  • دسته‌بندی: کرمان
  • کد خبر: 1400111914823
  • خبرنگار :