رونمایی از سه طرح تحقیقاتی در چهارمحال و بختیاری

معاون پژوهش و فناوری مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری گفت: در سال ۱۳۹۹_۱۴۰۰ حدود ۱۰۰ پروژه و طرح تحقیقاتی در این مرکز انجام شد که بیش از ۱۰۰ مقاله از این طرح‌های تحقیقاتی در مجلات علمی و پژوهشی داخل و خارج از ایران نیز به چاپ رسید و براساس این طرح‌های انجام‌شده سه دستاورد مهم پژوهشی در سال ۱۴۰۰ رونمایی شد.

فرود صالحی در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص رونمایی از طرح‌های تحقیقاتی در هفته پژوهش، اظهار کرد: در سال ۱۳۹۹_۱۴۰۰ حدود ۱۰۰ پروژه و طرح تحقیقاتی در این مرکز انجام شد که بیش از ۱۰۰ مقاله از این طرح‌های تحقیقاتی در مجلات علمی و پژوهشی داخل و خارج از ایران نیز به چاپ رسید و براساس این طرح‌های انجام‌شده سه دستاورد مهم پژوهشی در سال ۱۴۰۰ رونمایی شد.

معاون پژوهش و فناوری مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری افزود: اولین طرحی که در این مرکز رونمایی شد "تهیه نقشه مخاطرات طبیعی استان با استفاده از یادگیری ماشین"بود.

وی ادامه داد: در چهارمحال و بختیاری مخاطرات طبیعی بسیاری مانند لغزش، سیل، بهمن، فرونشست زمین، آتش‌سوزی و... وجود دارد، بنابراین براساس الگوریتم‌های نقشه‌برداری برای این مخاطرات طبیعی نقشه‌هایی تهیه شد که در این نقشه‌ها میزان ریسک هر یک از خطرات طبیعی در هر نقطه از استان قابل مشاهده است و بر این اساس حدود ۱۱ درصد از استان در معرض خطر بهمن برفی، ۱۱ درصد مستعد خطر آتش‌سوزی و در ۹/۸ درصد خطر رانش زمین وجود دارد، یعنی تقریبا در ۱۶/۵ درصد از استان احتمال وقوع خطرات بیان شده وجود ندارد، اما در ۸۳/۵ درصد از استان حداقل یک یا چند مورد از این خطرات را خواهند داشت که تهیه این نقشه می‌تواند در برنامه‌ریزی جهت جلوگیری و کاهش خطرات ذکر شده مورد استفاده قرار گیرد.

صالحی عنوان کرد: پهنه‌بندی مقدار عناصر در برگ گندم در اراضی دشت شهرکرد و پهنه‌بندی ویژگی‌های فیزیکی و شیمیایی خاک دشت شهرکرد دو مورد دیگر از طرح‌هایی است که در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری رونمایی شد.

معاون پژوهش و فناوری مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری اضافه کرد: در صورتیکه از وضعیت عناصر غذایی قابل جذب خاک آگاهی وجود داشته باشد، می‌توان برنامه‌ریزی صحیحی برای کشت محصولات کشاورزی انجام داد، بنابراین لازم است نقشه‌های حاصلخیزی هر قسمت از زمین پیش از شروع به کار تهیه شود، زیرا در این صورت امکان مدیریت اصولی بر نهاده‌ها و امکانات قابل انجام است.

وی تصریح کرد: هدف از پژوهش‌های انجام شده تعیین خصوصیت‌های فیزیکی، شیمیایی و حاصلخیزی خاک دشت شهرکرد، تعیین پراکنش و دامنه تغییرات و ویژگی‌های مزارع گندم دشت شهرکرد، تهیه نقشه‌های پهنه‌بندی عناصر در برگ گندم همچنین تعیین ویژگی‌های فیزیکی و شیمیایی خاک شهرکرد با استفاده از تکنیک‌های GRS و RS است.

صالحی یادآور شد: این طرح‌ها در سازمان‌هایی مانند جهادکشاورزی کاربرد دارند، همچنین بهره‌برداران کشاورزی در دشت شهرکرد می‌توانند از این دو طرح استفاده کنند، زیرا این نقشه‌ها به صورت گرافیکی و کاربردی تهیه شده که روی تلفن همراه هوشمند نیز نیز قابل رویت است.

 معاون پژوهش و فناوری مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری خاطرنشان کرد: نتایج این تحقیقات نشان داد که ۸۵ درصد از مزارع موجود در دشت شهرکرد از نظر نیتروژن خاک، ۶۸ درصد از مزارع از نظر فسفر قابل جذب خاک، ۵۷ درصد از مزارع از نظر پتاسیم قابل جذب، ۷۹ درصد از مزارع درخصوص کربن آلی خاک و ۴۵ درصد از مزارع از نظر آهن قابل جذب، ۱۲ درصد مزارع از نظر مقدار روی قابل جذب و دو درصد از مزارع نیز از نظر مقدار مس قابل حذف دچار مشکل و کمبود هستند و تنها موردی که در منطقه مشکل وجود ندارد، مقدار منگنز قابل جذب است که تقریبا صد در صد مزارع دشت شهرکرد از این نظر تا حد متوسط تا بالا قرار دارند.‎

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۱۹ بهمن ۱۴۰۰ / ۱۱:۵۰
  • دسته‌بندی: چهارمحال و بختیاری
  • کد خبر: 1400111914700
  • خبرنگار : 50454