آمریکا: اهداف معافیت‌های هسته‌ای ایران در راستای منافع ملی اساسی ماست

سخنگوی‌ وزارت امور خارجه آمریکا در یک‌ کنفرانس خبری به سوالی درباره معافیت‌هایی که دولت جو بایدن اخیرا در زمینه تحریم‌های هسته‌ای ایران بازگردانده است، پاسخ داده و اهمیت این معافیت‌ها را تشریح کرد.

به گزارش ایسنا به نقل از وبگاه وزارت‌ امورخارجه آمریکا، ند پرایس سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در پاسخ به سوالی درباره معافیت‌هایی که واشنگتن اخیرا برای تحریم‌های هسته‌ای ایران بازگردانده است، مبنی بر این که آیا این معافیت‌ها برای ترغیب ایران جهت بازگشت به میز مذاکرات بازگردانده شده‌اند، گفت: این معافیت‌ها به دو چیز ربط دارد؛ منع اشاعه هسته‌ای و ایمنی هسته‌ای. به گمانم، بیشتر ناظران منصف موافق خواهند بود که هر دوی این موارد، فارغ از این که برای برجام چه اتفاقی بیفتد، در راستای منافع ملی اساسی ما هستند. 
پرایس ادامه داد: ما به یک منظور تصمیم گرفتیم این معافیت‌های تحریمی را بازگردانی و تمدید کنیم و آن میسر ساختن شراکت طرف‌های سوم در پروژه‌های عدم اشاعه‌ای و ایمنی هسته‌ای در ایران بوده است. این کار به خاطر نگرانی‌های رو به افزایش ما درباره اشاعه تسلیحات هسته‌ای، به ویژه در زمینه افزایش ذخایر اورانیوم غنی‌شده در ایران  انجام شده‌ است.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا ادامه داد: در غیاب این معافیت‌ها، مباحثات مفصل فنی با طرفین سوم در زمینه تغییر مکان ذخایر[اورانیوم] و دیگر فعالیت‌های دارای ارزش عدم اشاعه‌ای، اتفاق نمی‌افتاد. دولت ترامپ، همان طور که می‌دانید، معافیت مشابه را به مدت چند سال، حتی پس از تصمیم نامعقولش برای خروج از برجام، صادر کرده بود، دقیقا به این خاطر که ارزش عدم اشاعه‌ای این معافیت‌ها را می‌دانست. نمی‌دانم قبلا از این‌جا نقل قولی‌از پمپئو، وزیر امور خارجه سابق کرده‌ام یا نه اما او درباره این معافیت گفته بود، «این تصمیم به کاهش خطرات اشاعه‌ای کمک می‌کند».
او افزود: مباحثات فنی تسهیل شده به واسطه این معافیت‌ها در هفته‌های پایانی مذاکرات برجامی ضروری است، چون معافیت، اگر قرار باشد ایران پایبندی به تعهدات هسته‌ای‌اش را از سر بگیرد، لازم خواهد بود. اما اگر مذاکرات به بازگشتی دوجانبه به پایبندی  منجر نشود، این مباحثات فنی باز هم می‌تواند به اهداف ما در زمینه منع اشاعه تسلیحات هسته‌ای کمک کند.
به گزارش ایسنا، اظهارات پرایس در پی این مطرح می‌شود که خبرگزاری رویترز آخر هفته گذشته گزارش داد، دولت بایدن روز جمعه برخی از معافیت‌های تحریمی ایران را که در زمان ترامپ لغو شده بود، بازگرداند. یک مقام وزارت خارجه آمریکا گفت که این اقدام برای تسهیل در روند مذاکرات وین است و به معنی بازگشت به برجام نیست.

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا روز جمعه چندین معافیت از تحریم‌های مربوط به فعالیت‌های هسته‌ای غیرنظامی ایران را امضا کرد.

خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز به نقل از وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد، معافیت‌های جدید به کشورها و شرکت‌های خارجی اجازه می‌دهد تا در پروژه‌های غیرنظامی نیروگاه هسته‌ای بوشهر ایران، آب سنگین اراک و راکتور تحقیقاتی تهران کار کنند.

دونالد ترامپ در مه ۲۰۲۰ به این معافیت‌ها به‌عنوان بخشی از برنامه «فشار حداکثری» خود علیه ایران پایان داده بود.

بنا بر اعلام یورونیوز، وزارت خارجه آمریکا روز جمعه "تهدید به تحریم" علیه کشورها و شرکت‌های خارجی از جمله روسیه، چین و کشورهای اروپایی را که با بخش غیرنظامی برنامه هسته‌ای ایران همکاری می‌کردند، لغو کرد.

وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد: معافیت از این فعالیت‌ها برای تسهیل گفت‌وگوها طراحی شده است که برای رسیدن به توافق در بازگشت متقابل به برجام کمک می‌کند و زمینه را برای بازگشت ایران به اجرای تعهداتش فراهم خواهد کرد.

وزارت خارجه آمریکا این اقدام را به کنگره نیز اطلاع داده است.

این وزارتخانه تاکید کرد: این اقدام همچنین برای کمک به منافع منع اشاعه و ایمنی هسته‌ای ایالات متحده و محدود کردن فعالیت‌های هسته‌ای ایران طراحی شده است.

وزارت خارجه آمریکا با اعلام این موضوع که این اقدام طبق یک تعهد یا به‌عنوان بخشی از توافق قبلی نیست، افزود آن‌ها همچنان بر همکاری با شرکا و متحدان برای مقابله با طیف گسترده‌ای از تهدیدات ایران متمرکز هستند.

حسین امیر عبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان امروز در ارتباط با اقدام اخیر آمریکا در ارتباط با تمدید برخی از معافیت های هسته ای اظهار کرد: ما به طرف‌های آمریکایی به واسطه برخی از افرادی که این روزها پیام هایی را منتقل می کنند اعلام کرده ایم که آن ها باید حسن نیت خود را در عمل نشان دهند. حسن نیت در عمل یعنی اینکه بر روی زمین اتفاق ملموسی رخ دهد.

امیرعبداللهیان ادامه داد: لغو برخی از تحریم‌ها به معنای واقعی خود می تواند ترجمان حسن نیت‌شان باشد . آمریکایی ها از این موضوع صحبت می کنند ولی باید دانست آنچه که بر روی کاغذ رخ می دهد خوب است اما کافی نیست.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۱۹ بهمن ۱۴۰۰ / ۱۰:۰۷
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 1400111914538
  • خبرنگار : 71628