ضرورت مدیریت جامع زیست‌محیطی برای حفاظت از رودخانه‌های جاجرود و لار

معاون محیط‌ زیست طبیعی و تنوع زیستی استان تهران گفت: رودخانه‌های حفاظت‌شده جاجرود و لار علاوه بر اینکه نقش بسیار مهمی در تعادل اکوسیستم دارند، در تأمین آب شرب کلانشهر تهران نیز از اهمیتی خاص برخوردارند.

به گزارش ایسنا محمدعلی حسین پور با تأکید بر اهمیت زیست‌محیطی رودخانه‌های جاجرود و لار گفت: مصوبات شورای عالی امنیت ملی درباره حفاظت کیفی منابع آبی  و مقابله با آلودگی آن اهمیت زیست‌محیطی رودخانه‌های جاجرود و لار را دو چندان می‌کند.

معاون محیط‌ زیست طبیعی و تنوع زیستی استان تهران افرود: با توجه به تعاریف علمی «کنوانسیون رامسر» به‌عنوان اولین معاهده بین‌المللی در مورد «حفاظت از تالاب‌ها و منابع آبی» می‌توان، تالاب‌ها را شامل مناطق مردابی، نمزارهای سیاه و باتلاقی، برکه‌ها و آبگیرهای طبیعی و حتی مصنوعی دانست که می‌توانند دائم و یا موقت دارای آب ساکن و یا روان، شیرین، شور و یا نیمه شور باشند.

وی با بیان این‌که در استان تهران علاوه بر دو رودخانه حفاظت‌شده جاجرود و لار که به‌عنوان رودخانه‌های تالابی شناخته می‌شوند، به دریاچه‌های پشت سدهای لتیان، ماملو،لار و آبگیرهای فصلی مثل قنبر آباد، عشق آباد و تالاب فصلی بندعلیخان واقع در منطقه حفاظت‌شده کویر ورامین می‌توان اشاره کرد. 

معاون محیط‌ زیست طبیعی و تنوع زیستی استان تهران ادامه داد: علاوه بر رودخانه‌ها و دریاچه‌های یادشده، به دریاچه خلیج‌فارس (چیتگر)، دریاچه‌های سدهای  فشافویه و نمرود در شهرستان فیروزکوه را هم می‌توان اشاره کرد و با توجه به این‌که بارندگی‌ها و شرایط اقلیمی نقش مهمی در میزان آبگیری این منابع آبی  در استان تهران دارد، میزبان پرندگان مهاجر در فصول زمستان است که هرساله طی پایش و سرشماری زمستانه پرندگان مهاجر که از سوی اداره حیات‌ وحش استان تهران انجام می‌شود، شاهد حضور بیش از ۲۳ هزار قطعه پرنده با تنوع گونه‌ای هستیم.

حسین پورضمن بیان این‌که همه این موارد بیانگر نقش مهم و با ارزش اکولوژیک تالاب‌ها به‌عنوان پناهگاه حیات‌ وحش و حفظ تنوع زیستی است و ارزش زیبایی‌شناختی هم دارد، به نقش تالاب‌ها و منابع آبی در تغذیه سفره‌های آب زیرزمینی، آبخوان‌ها، کنترل سیلاب و رسوبات، تأمین منابع آبی شیرین، کاهش آلاینده‌ها به‌خصوص تلطیف آب‌ و هوا، کمک به معیشت جوامع محلی و بومی از طریق رونق کشاورزی، ایجاد زمینه اشتغال پایدار با کارکردهای متنوع از جمله صیادی، گردشگری و اکوتوریسم می‌توان اشاره کرد.

وی به نقش و اهمیت تالاب‌ها در حفظ آداب ، رسوم، سنت‌ها و فرهنگ جوامع گوناگون اشاره کرد که منبع و خاستگاه آبادانی و تمدن در حاشیه تالاب‌ها و منابع آبی است و همین موضوع باعث کاهش مهاجرت‌ها به کلان‌شهرها می‌شود.

معاون محیط‌ زیست طبیعی و تنوع زیستی استان تهران به رویکرد جدید مدیریت تالاب‌ها اشاره و اظهارکرد: در موضوع مشارکت همه ذینفعان و افزایش همکاری‌های بین بخشی به‌خصوص جوامع محلی و بومی، رویکرد «مدیریت جامع زیست بومی» در حوزه‌های آبخیز مدنظر است.

حسین پور افزود: درباره حوزه آبخیز رودخانه جاجرود، برنامه مدیریت جامع زیست بومی در مرحله مطالعات قرار دارد علاوه بر آن، یکی از محورهای اصلی مدیریت حفاظت منابع آبی، مطالعات تعیین نیازهای آبی و حق‌آبه زیست‌محیطی رودخانه‌ها و در مورد حوزه‌های آبخیز رودخانه جاجرود انجام‌ شده است و در مرحله طرح در شورای عالی آب در سه سناریوی کم‌آبی، شرایط نرمال و ترسالی تعریف‌ شده و در مرحله مطالبه از وزارت نیرو است.

وی به برنامه‌های آتی تالاب بندعلی خان اشاره کرد و گفت: مطالعه تعیین نیاز آبی و مهم‌ترین برنامه مدیریت زیست بومی و پروژه ارزش‌گذاری اقتصادی تالاب بندعلیخان درخواست شده و مستلزم تصویب و تخصیص اعتبارات مربوطه است.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی سازمان حفاظت محیط‌زیست، حسین پور درباره تمهیدات اندیشیده شده برای منابع آبی استان تهران اظهارکرد:  فاضلاب و پساب‌های صنعتی، خدماتی و کشاورزی از تهدیدات منابع آبی استان تهران محسوب می‌شوند و موضوع تأمین نیاز آبی این استان با توجه به کارکردهای آن در بخش‌های گوناگون صنعت، کشاورزی و خدماتی باید منطبق با شرایط پایدار اکولوژیک منطقه باشد.

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۱۳ بهمن ۱۴۰۰ / ۱۰:۳۲
  • دسته‌بندی: محیط زیست
  • کد خبر: 1400111309879
  • خبرنگار :