/ سومین جشنواره ملی مهدویت /

کارشناس رسانه و مهدویت: نگاه معتدل لازمه بررسی فیلم‌های ضد مهدوی

موسوی با تأکید بر لزوم داشتن نگاهی معتدل تصریح کرد: نگاه معتدل این است که اگر یک ساخته سینمایی حرفی برای گفتن در بحث مهدویت دارد بر آن توجه کنیم و مورد نقد قرار دهیم در غیر این صورت نباید نگاه افراطی داشته باشیم.

حجت الاسلام سید روح الله موسوی حسن رودی دانش پژوه سطح سه مرکز تخصصی مهدویت در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به این سوال مهم که آیا غربی‌ها به مهدویت ما توجه دارند یا نه و اگر توجه دارند چه مصادیقی دارد، یادآور شد: ما معتقدیم که غرب به مسئله مهدویت توجه دارد اگر چه در این خصوص نگاه‌های مختلفی وجود دارد.

وی ادامه داد: افرادی که نگاه تفریطی دارند در بسیاری از حیطه ها ورود پیدا می‌کنند و معتقدند غربی‌ها طبق عقاید خود دست به تولید فیلم و انیمیشن می‌زنند و این تصور که آنها با ما دشمنی دارند توهم توطئه است در حالی که واقعیت این نیست.

موسوی افزود: یک نگاه دیگر، نگاه افراطی است که در کوچک‌ترین ساخته‌های غرب که به سختی می‌توان از آنها نشانه‌هایی پیدا کرد به دنبال مواردی هستند که بگویند این اثر عقاید ما را مورد هجمه قرار داده است.

وی با تأکید بر لزوم داشتن نگاهی معتدل تصریح کرد: نگاه معتدل این است که اگر یک اثر حرفی برای گفتن در بحث مهدویت دارد بر آن توجه کنیم و مورد نقد قرار دهیم در غیر این صورت نباید نگاه افراطی داشته باشیم.

موسوی گفت: مسئله مهدویت را باید عام‌تر و در بحث آخر الزمان ببینیم به این معنا که توجه غربی‌ها به آخر زمان به تدریج باعث ورود آن‌ها به بحث مهدویت شد.

وی اظهار کرد: در بحث رسانه اگر به صورت خاص سینما را مورد توجه قرار دهیم فیلم‌های با موضوع آخر الزمانی را می‌توانیم به سه قسمت زمانی تقسیم کنیم.

موسوی عنوان کرد: بازده زمانی قبل از انقلاب که فیلم‌های آخر الزمانی خیلی کم ساخته شده است و اگر بوده نگاه‌های خاصی داشته و توجه زیادی به آخر الزمانی که مد نظر ما است یا تلاقی بین آخر الزمان ما و آنها باشد، وجود نداشته است.

وی ادامه داد: امّا بعد از انقلاب این مسئله پر رنگ‌تر شده و ظاهرا انقلاب باعث شد که غربی‌ها توجه خاصی به این مسئله پیدا کنند چرا که یک مرتبه متوجه شکل گیری مکتبی شدند که مدعی است می‌خواهد برای ظهور منجی عالم بشریت زمینه سازی کند.

 موسوی اضافه کرد: در حوالی انقلاب جز اولین و پر رنگ‌ترین کارها در زمینه آخر الزمان مستند- فیلم مردی که فردا را دید با روایت اورسن ولز است که اشعار و پیشگویی‌های نوسترآداموس در مورد گذشته، حال(۱۹۸۱) و آینده را تفسیر می‌کند و مصادیق این پیشگویی‌ها را جنگ جهانی با میلیون‌ها کشته و ساخت سلاح اتمی، سقوط خاندان پهلوی و نشان دادن تصویر امام خمینی، ظهور پادشاه وحشت از نسل پیامبر از سرزمین مکه که بعد از ناپلئون و هیتلر بزرگ ترین ضد مسیح است معرفی می‌کند.

وی یادآور شد: آمریکایی‌ها در خیلی از فیلم‌هایی که ساخته شده دشمن تراشی می‌کنند و زمانی که این مستند- فیلم ساخته شده دشمن آمریکا بلوک شرق با محوریت شوروی بوده و در صحنه‌های حمله و پرتاب موشک‌ها در فیلم داس و چکشی که نماد شوروی است و را با هلال ترکیب کردند و اینگونه القا می‌کنند که تلفیقی از بلوک شرق و مسلمانان دشمن اصلی ما هستند لذا یکی از جدی‌ترین ساخته‌های رسانه‌ای و سینمایی هالیوود است.

موسوی با اشاره به اینکه هر چقدر زمان می‌گذرد می‌بینیم که این اتفاق پررنگ‌تر شده و فیلم‌های آخر الزمانی بیشتری ساخته می‌شود، توضیح داد: از سال۱۹۹۵ تا سال۲۰۰۵ در این ده سال موضوع ۱۶ فیلم در بین ۲۲ فیلم برتر دنیا طبق سایت IMDB آخر الزمانی است.

وی بیان کرد: طبق پیشگویی اقوام مایاها قرار بود در سال ۲۰۱۲ در روز و ساعت مشخص دنیا به آخر برسد و طبق همین پیشگویی هم مستند و فیلم‌هایی ساخته شد و حتی فیلمی به اسم ۲۰۱۲ ساخته شد لذا از سال ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۳ در طول یک سالی که پیشگویی شده بود که دنیا به پایان می‌رسد بیش از ۷۰ فیلم آخر الزمانی در هالیوود ساخته شد.

موسوی یکی از فیلم‌های ساخته شده با موضوع آخر الزمانی که رگه‌های دینی ندارد را فیلم آرماگدون در سال ۱۹۹۸ معرفی کرد و گفت: آرماگدون در ادبیات صهیونیست‌های مسیحی به نبرد نهایی خیر و شر می‌گویند بنابراین برای فیلمی با داستان علمی- تخیلی که بحث نجوم و برخورد شهاب سنگ و نابودی زمین است اسم کاملا مذهبی انتخاب کردند و مثل همیشه آمریکا به عنوان منجی عالم بشریت قرار است با بمب‌های اتمی شهاب سنگ را نابود و از برخورد آن با زمین جلوگیری کند آنچه در ذهن مخاطب متبادر می‌شود این است که بمب اتم را برای نجات بشریت استفاده می‌کنند.

وی با اشاره به جمله قابل تأمل نوآم چامسکی افزود: چامسکی می‌گوید شما در دنیا نمی‌بینید اتفاق مهمی بی‌افتد مگر اینکه قبلا سکانس آن ساخته شده باشد و ذهن شما را نسبت به آن آماده کرده باشد.

موسوی در خصوص فیلم آرماگدون یادآور شد: فیلم نشان می‌دهد با برخورد شهاب سنگ‌های کوچک یک ساختمان دو قلو ریزش می‌کند و دو سال بعد در واقعیت همین اتفاق افتاد.

وی فیلم آخر الزمانی دیگری که آمریکا را منجی بشریت معرفی می‌کند فیلم ۲۰۱۲  معرفی کرد و توضیح داد: در فیلم نشان داده شده که دنیا قرار است نابود شود و فقط یک عده از اقوام مختلف سوار یکسری سفینه می‌شوند و اینها فقط نجات پیدا می‌کنند اولین مسئله‌ای که به ذهن مخاطب متبادر می‌شود داستان حضرت نوح است و همچنین نشان می‌دهد پناه بردن انسان‌ها به مکان‌های مذهبی از نابودی آنها جلوگیری نمی‌کند و فقط آمریکا با تدبیر و تکنولوژی خودش می‌تواند انسان‌ها را نجات بدهد.

موسوی در خصوص تقسیم بندی فیلم‌های آخر الزمانی اظهار کرد: فیلم های آخر الزمانی به سه دسته تقسیم می‌شوند، فیلم‌هایی که رگه‌های دینی ندارند و برخی دیگر مستقیما به دین اشاره دارند و برخی به صورت مخفیانه رگه‌های دینی دارند و اتفاقا ساخته‌هایی که رگه‌های دینی دارد امّا مسائل را غیر مستقیم القا می‌کند پررنگ تر و تعداد آن بیشتر است.  

وی با بیان اینکه گاهی اوقات دشمن با ساخت برخی از فیلم‌ها عقاید کلی و نظام فکری ما را زیر سوال می‌برد تأکید کرد: دشمن نیاز دارد که ما نظام فکری خودمان را از دست بدهیم تا بتواند نظام فکری خود را جایگزین کند.

موسوی یکی از فیلم‌های آخر الزمانی و دینی را فیلم لژیون معرفی کرد و افزود: در این فیلم شاهد تقابل انسان و خدا، خدا با فرشتگان، انسان با فرشتگان و فرشتگان با هم هستیم که توحید و نبوت و همه مسائل اعتقادی ما را می‌تواند زیر سوال ببرد لذا این فیلم برای ما ضد دینی است.

وی در ادامه تصریح کرد: در ساخت انیمیشن‌ هم همین ساختار وجود دارد گاهی فقط اشاره‌ای دارند و از الفاظ آخر الزمانی استفاده می‌کنند و در برخی نه آخر الزمان پررنگ تر است و از برخی نمادها استفاده می‌کنند به عنوان مثال انیمیشن هیولاها علیه بیگانگان که نشان می‌دهد شخصیتی از آسمان بعد از یک غیبت طولانی می‌آید به نحوی که همه دنیا او را می‌بینند و صدای او را می‌شنوند و می‌گوید پیام آور صلح هستم امّا بسیاری از انسان‌ها را خواهم کشت و در اینجا هم آمریکا منجی عالم بشریت است و نیروهای آمریکایی این موجود از بین می‌برند و دنیا را نجات می‌دهند.

موسوی ابراز کرد: اگر چه شاید برخی این ایراد را وارد کنند که کودکی که یک انیمیشن می‌بیند متوجه نیست که این اثر موضوع مهدویت را زیر سوال می‌برد و تصوری هم از این موضوع ندارد و یا جوانی که فیلم‌های تخیلی و اکشن آمریکایی می‌بیند اصلا به مسائل آخر الزمانی آن دقت نمی‌کند امّا حداقل اتفاقی که در ذهن جوان می‌افتد همان بحث هیبت آمریکا است که چه تکنولوژی‌هایی دارند به این معنا در ضمیر ناخودآگاه فرد تاثیر خواهد گذاشت.

وی در ادامه اضافه کرد: رسانه غرب بسیار قوی‌تر از واقعیت خود است فلذا یک اتفاقی که می‌افتد این است که ما با توجه به رسانه، غرب را می‌شناسیم پس یکی از راهکارها همین است که تفاوت بین رسانه و واقعیت غرب را مطرح کنیم در این صورت خود مخاطب بهتر می‌تواند تحلیل کند و برای تفکیک رسانه از واقعیت مخاطب به سواد رسانه‌ای حتی در حد آشنایی ابتدایی نیازمند است.

لازم به ذکر است سومین جشنواره ملی دانشجویی مهدویت با محوریت «گفتمان سازی مهدویت با تکیه بر موعود یاوری» در چهار بخش ادبی، هنری، ایده پردازی و نوآوری و کتابخوانی برگزار می‌شود و مهلت ارسال آثار تا ۲۲ بهمن خواهد بود و علاقه‌مندان برای شرکت در جشنواره، ارسال آثار و کسب اطلاعات بیشتر می‌توانند به وبسایت جشنواره ملی مهدویت به آدرس mahdaviatfest.ir مراجعه کنند از طریق ادمین تلگرام به آدرس Mahdaviyatfest_admin، یا ادمین ایتا به آدرس Mahdaviyatfest و شماره واتساپی ۰۹۲۲۲۱۲۰۳۱۳ ارتباط بگیرند.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۱۱ بهمن ۱۴۰۰ / ۰۹:۵۰
  • دسته‌بندی: قم
  • کد خبر: 1400111107812
  • خبرنگار : 50455