معرفی کامل بوتیل گلایکول

بوتیل گلایکول یا 2-بوتوکسی اتانول، الکلی آلیست که شفاف و بی‌رنگ استو بوی آن تا حدودی شبیه به اتر است.

به گزارش ایسنا بنابر اعلام ایمن سبز، بوتیل گلایکول به صورت محلول در آب و با میزان پی‌اچ 7 به بازار عرضه می‌شود. دانسیته‌ی بوتیل گلایکول از آب بیشتر است. همچنین نقطه‌ی جوش این الکل نسبتا زیاد است.

بوتیل گلایکول به هر نسبتی در آب امتزاج پذیر است ولی در تتراکلرید کربن حلالیت ناچیزی دارد. این الکل قبلیت حل در  در اتیل الکل، اتیل اتر و بسیاری از حلال­های دیگر را دارد. میزان سمیت بوتیل گلایکول بسیار ناچیز است.

از بوتیل گلایکول می‌توان به عنوان حلال در لاک های اسپری، لاک الکل و رنگ­های لاتکس، و همچنین به عنوان ماده­ی اولیه در تولید مواد رقیق کننده، مواد پاک کننده­ی لاک و سموم کشاورزی استفاده کرد.

نام‌ها و روش‌های شناسایی

اتیلن گلایکول مونو بوتیل اتر الکلی از خانواده­ی گلایکول اترهاست که با نام تجاری بوتیل گلایکول شناخته می‌شود.

 ساختار شیمیایی بوتیل گلایکول به صورت CH3(CH2)3OCH2CH2OH است. این ماده عموما با کد CAS  111-76-2  شناخته می‌شود. نام­های دیگر این حلال 2- بوتوکسی اتانول یا بوتیل مونو اتر گلایکول هستند. می­شود. در شکل زیر ساختار شیمیایی این ماده نشان داده شده است.

روش‌های معمول تولید

در ایالات متحده، سالیانه بیش از 45000 تن بوتیل گلایکول تولید می‌شود. بنابراین می‌توان این ماده را جزو موتد شیمیایی با نرخ تولید بالا دسته بندی کرد. تولید جهانی این ماده به طور متوسط بین 300-500 کیلوتن در سال است.

دو روش صنعتی رایج برای تولید بوتیل گلایکول وجود دارد:

a) واکنش مرسوم‌تر اتوکسیلاسیون بوتانول و اکسید اتیلن در حضور یک کاتالیزور. واکنش به صورت زیر انجام می‌گیرد.

C2H4O + C4H9OH → C4H9OC2H4OH

b) واکنش اتریفیکاسیون بوتانول و 2-کلرو اتانول که معادله‌ی آن به صورت زیر است.

C4H9OH + HOCH2CH2C → C4H9OC2H4OH

بسیار مهم است که بوتیل گلایکول در محل خنک و در بسته بندی مقاوم به نور نگهداری شود. بنابراین عموما جنس بسته‌بندی این ماده از کربن استیل، فولاد ضد زنگ یا تفلون است. وجود بوتیل گلایکول در مواد غذایی بسیار خطرناک است، به همین دلیل باید از نشت آن به غذا جلوگیری کرد.

کاربردهای مهم در صنایع

بوتیل گلایکول به طور گسترده به عنوان فعال کننده­ی سطحی، سیالی برای پایدار کردن فرآیند حفاری، تسهیلگر عملیات استخراج نفت و جلوگیری از انجماد گاز برای انتشار بهتر در صنایع نفت و گاز استفاده می‌­شود.

بوتیل گلایکول، کاربردی وسیع در تولید پاک کننده های سطحی، نرم کننده ها، انواع ضدیخ، پاک‌کننده­ی فلزات، لعاب­ها، محصولات آرایشی بهداشتی، لاک ها و جلای ناخن، سموم کشاورزی، رزین های اکریلیک، کف­های خاموش کننده­ی آتش، انواع رقیق کننده­ ها، نوارهای عکاسی، پاک کننده های وایت برد، صابون‌های مایع و مواد تمیزکننده‌ی خشک دارد.

این حلال، حلالی کاربردی در صنعت رنگ و پوشش سطح است و به عنوان حلال جوهرهای چاپ نیز استفاده می­‌شود.  استفاده از بوتیل گلایکول در صنعت چرم، نساجی و صنایع چوب بسیار رایج است. از دیگر کاربردهای این ماده می‌­توان به استفاده در عنوان شستشو دهنده‌­ها، محلول‌های لکه­بر، چربی­بر و پاک‌کننده­های انژکتور اشاره کرد.

بوتیل گلایکول به عنوان مکمل گازوئیل نیز کاربرد دارد؛ زیرا حلالیت و نقطه خود اشتعالی آن بالا و  نقطه­‌ی اشتعالی مشابه دیزل دارد. همچنین از بوتیل گلایکول در سنتز  بوتیل گلایکول استات نیز کاربرد دارد.

برای خرید بوتیل گلایکول کلیک کنید.

برخی از خصوصیات فیزیکی و شیمیایی

موارد مهم در ایمنی

بوتیل گلایکول ماده­ای آتش­گیر است با کوچکترین جرقه، مشتعل می‌شود. به همین دلیل بی احتیاطی هنگام کار با این ماده می‌تواند به فاجعه منتهی شود.

 تماس مداوم با غلظت بالا با بوتیل گلایکول، تومورهای فوق کلیوی در حیوانات ایجاد می­کند؛ به همین علت پس از هرگونه تماس جدی با این ماده، به خصوص در مواردی که کسی این حلال را خورده، باید سریعا به پزشک مراجعه کرد.

سردرد، حالت تهوع و سرگیجه  از جمله علائمی هستند که پس از خوردن این ماده به وجود می‌آیند. بوتیل گلایکول، در صورت تماس با چشم، پوست یا گلو ایجاد خطر کرده و باعث التهاب شدید خواهد شد. به همین دلیل افراد در هنگام کار با این ماده باید از تجهیزات ایمنی استفاده کنند تا تماس با آن را به حداقل برسانند.

 در صورت تماس بوتیل گلایکول با چشم­ها، باید شستشوی چشم­ها با آب زیاد انجام شود. پوستی که در معرض بوتیل گلایکول بوده نیز باید با آب و صابون شسته شده و لباس­های آلوده باید سریعا تعویض شوند.

بازار بوتیل گلایکول و نحوه‌ی خرید آن

درست است که در دنیای امروزی به علت توجه به محیط زیست و کیفیت بالای محصولات فناوری­های جدید و اصلاح مجدد و نوآوری در تولید محصولات جدید، به احتمال زیاد بازار جهانی بوتیل گلیکول در سال‌های آینده تا حدودی مهار خواهد شد؛ اما به علت رشد صنعت رنگ و پوشش، تقاضای بوتیل گلایکول در سطح جهانی برای استفاده در رنگ‌های پایه آبی افزایش خواهد یافت.

تولیدگنندگان صنعت رنگ و پوشش باید حلال‌های مورد نظر خود را از واردکنندگان مواد شیمیایی معتبر تهیه کنند تا محصول نهایی آن‌ها با کیفیت و استاندارد باشد.

شرکت ایمن سبز به عنوان یکی از باسابقه‌ترین واردکنندگان و تامین‌کنندگان مواد شیمیایی، آماده است تا با تولیدکنندگان صنایع پوشش در زمینه‌ی تامین حلال‌های صنعتی با کیفیت از جمله بوتیل گلایکول، همکاری نماید.

انتهای رپرتاژ آگهی 

  • شنبه/ ۲ بهمن ۱۴۰۰ / ۱۲:۲۵
  • دسته‌بندی: خبر بازار
  • کد خبر: 1400110200822
  • خبرنگار : 30054