تصحیح کتاب تاریخ بیهق با حضور مصحح آن در ششتمد

آیین رونمایی از تصحیح کتاب تاریخ بیهق نوشته ابوالحسن بیهقی با حضور عضو فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی و نیز مصحح کتاب تاریخ بیهق و پژوهشگران و محققان در زادگاهش، شهر ششتمد، برگزار شد.

استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فردوسی مشهد و مصحح کتاب تاریخ بیهق در آیین رونمایی این کتاب که امروز در ششتمد برگزار شد، گفت: تاریخ بیهق کتابی نفیس و ذی‌قیمت است که در تاریخ و فرهنگ ما نمونه‌ای ندارد و بین آثاری که از آن زمانه باقی مانده، مشابه آن پیدا نمی‌شود.

سلمان ساکت افزود: تاریخ‌پژوه برجسته روزنتال در تاریخ‌نگاری تمدن اسلامی که ویژگی‌های تواریخ محلی را بر می‌شمارد، تاریخ بیهق را فراتر از حیطه تاریخ و جغرافیای تاریخی دانسته است.

وی اظهار کرد: ابوالحسن بیهقی یکی از مهمترین دانشمندان قرن ششم هجری به شمار می‌رود که کتاب تاریخ بیهق او سرشار از علوم و دانش‌های مختلف است و نمی توان آن را در یک رشته خاص گنجاند.

مصحح کتاب تاریخ بیهق گفت: از مجموع بیش از ۸۰ اثر ابوالحسن بیهقی پنج و یا ۶ اثر به دست ما رسیده و امروز پاسداشت وی به سبب تالیف کتاب تاریخ بیهق است، آن هم در شرایطی که هر یک از آثار وی اهمیت زیادی دارد.

ساکت افزود: معارج نهج‌البلاغه ابوالحسن بیهقی یکی از کهن‌ترین شرح‌ها درباره نهج‌البلاغه بوده که به لحاظ ادبی هم مهم است.

وی اظهار کرد: کتاب تبارشناسی و انساب بیهقی به گفته محققان از برجسته‌ترین و ارزشمندترین کتاب‌ها در این رشته است و جوامع الحکایات وی یکی از مهمترین کتاب‌ها  درباره نجوم به شمار می‌آید که به دست ما رسیده است.

مصحح کتاب تاریخ بیهق گفت: اثر ابوالحسن بیهقی ممتاز، یگانه و بی‌نظیر بوده و در بین تواریخ محلی اطلاعات و ویژگی‌های آن در دیگر آثار  نبوده و اولین و مهمترین اطلاعات مهم درباره ابوالفضل بیهقی، طبرسی مفسر بزرگ قرآن و خواجه نظام‌الملک از طریق این کتاب به دست ما رسیده است.

ساکت افزود: بسیاری از کتاب‌هایی که با موضوع تاریخ و تمدن اسلامی مفقود شده‌، در کتاب تاریخ بیهق وی به آن اشاره شده است و اگر تاریخ بیهق نبود، آن کتاب‌ها هم شناخته نمی‌شد.

وی ادامه داد: یکی از کارهای بیهقی معرفی طبقات بود، چنانکه وی خاندان‌های مهم را به عنوان ستون‌های فرهنگی معرفی کرده و از این طریق شرح حال و نام بزرگان پابرجا مانده و بالندگی امروز منطقه بیهق نیز به همین دلیل است.

سبزوار شهر دانش، ادبیات و نثر فارسی نام گرفته است

همچنین عضو فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی نیز گفت: سبزوار از گذشته دور سرزمین ادبیات، تاریخ، فرهنگ و تمدن بوده و مفاخر بسیاری را در دامان خود پرورده است.

محمدجعفر یاحقی افزود: سبزوار شهر دانش، ادبیات و نثر فارسی نام گرفته و همانطور که شاهنامه فردوسی نمونه اعلای نظم فارسی است، تاریخ بیهقی نیز الگوی شایسته‌ای از نثر اعلای فارسی به حساب می‌آید.

وی تصریح کرد: در کتاب تاریخ بیهق ورای توضیح جنگ و شرارت‌های تحمیلی به تمام رویدادهای فرهنگی، اجتماعی، مردم‌شناسی و حوزه اقتصادی منطقه اشاره شده است.

این استاد زبان و ادبیات فارسی در دانشگاه فردوسی مشهد گفت: کتاب تاریخ بر اثر ویژگی‌های فراوانی که دارد، معمولا مورد توجه بسیاری از اندیشمندان در زمینه جامعیت جغرافیای تاریخی و محلی قرار می‌گیرد. در این کتاب نیز با اطلاعات ارزشمند موجود، تاریخ دیار بیهق ماندگار شده است.

مدیر عامل انجمن خیران کتاب سبزوار نیز گفت: کتاب تاریخ بیهق ابوالحسن بیهقی زمینه ارتباط‌سازی بیشتر در زمینه فرهنگ در کل منطقه خراسان را فراهم کرده و انتظار می‌رود دانشگاه‌ها و جامعه علمی هم نسبت به گسترش مناسبات فرهنگی از طریق شباهت‌های فرهنگی و توجه به آن همت کنند.

مهدی مقصودی افزود: حاصل یک دهه کار فرهنگی مستمر در حوزه پاسداشت مفاخر و مشاهیر این خطه نامگذاری روز اول آبان ماه به عنوان روز ابوالفضل بیهقی، پدر نثر فارسی و در تقویم رسمی و امروز نیز تصحیح  و رونمایی کتاب تاریخ بیهق اثر ابوالحسن بیهقی بوده است.

ظهیر الدین ابوالحسن علی بن ابوالقاسم زید بن محمد بیهقی معروف به ابن فندق بیهقی و فرید خراسان حکیم و ادیب مشهور ایرانی است.

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۲۹ دی ۱۴۰۰ / ۲۰:۰۳
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1400102922356
  • خبرنگار : 50082