گشایش در توسعه فناوری‌های ضدآتش بعد از سانحه پلاسکو؛

ایجاد ۴۵ شرکت سازنده درهای ضدحریق در کشور

رییس بخش مهندسی آتش مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، سانحه پلاسکو را نقطه عطفی برای توسعه فناوری‌های مرتبط با حفاظت در برابر آتش سوزی در کشور دانست و افزود: در حال حاضر ۴۵ شرکت تولیدکننده درهای ضد حریق در کشور ایجاد شده است.

به گزارش ایسنا دکتر سعید بختیاری در وبینار "بازخوانی حادثه آتش سوزی ساختمان پلاسکو"، از آتش سوزی ساختمان پلاسکو به عنوان سانحه تلخ یاد کرد که طی آن ۱۶ آتش‌نشان جان خود را از دست دادند، افزود: من سال‌ها است که در زمینه محافظت در برابر آتش تحقیق می‌کنم و معتقد هستم که بخش کمی از مسوولان اعتقادی به محافظت در برابر  آتش سوزی دارند؛ چرا که وقتی زلزله‌ای حادث می‌شود، توجه‌ها به آن جلب می‌شود، ولی در رخدادهای آتش سوزی، کمتر به آن توجه می‌شود در حالی که هر روز شاهد یک رخداد آتش سوزی هستیم.

بختیاری، دلیل بی توجهی به آتش سوزی را انعکاس کم این سانحه دانست و اظهار کرد: ساختمان پلاسکو با ۴۲ متر ارتفاع و بالغ بر ۵۸۰ واحد تجاری بوده است که اغلب این واحدها به صنف پوشاک، انبارداری و یک شعبه بانک اختصاص داده شده بود و آتش سوزی از یکی از واحدهای این ساختمان آغاز شد.

وی ادامه داد: از آنجایی که بیشتر واحدهای این ساختمان پوشاک بوده است تا روز آخر آواربرداری گدازه‌های این آتش سوزی وجود داشته است.

رییس بخش مهندسی آتش مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی مهمترین چالش ساختمان پلاسکو را نبود سیستم مدیریت ایمنی در برابر حریق دانست و یادآور شد: در صورتی که در این ساختمان این سیستم در ساختمان فعال بود، این سانحه رخ نمی‌داد.

به گفته وی وجود چنین سیستم‌هایی در دنیا نه تنها در ساختمان‌های عمومی بلکه در منازل نیز وجود دارد و مردم در برابر چنین سوانحی مسؤول هستند.

بختیاری با تاکید بر لزوم آموزش و آشنایی مردم در مواجهه با آتش، خاطر نشان کرد: لازم است در آیین‌نامه‌های مدیریت بحران آورده شود که با برگزاری مانورهایی، مردم با این مسائل آشنا شوند. این آموزش‌ها به ارتقای سطح ایمنی در جامعه کمک خواهد کرد.

وی، وجود ارتباط کامل بین فضاها از طریق سقف‌های کاذب، پلکان و شفت تاسیسات و گسترش حریق از طریق این فضاها را از دیگر چالش‌های پلاسکو ذکر کرد و گفت: تا قبل از این سانحه تلخ‌ آیین نامه‌ای در زمینه ایمنی ساختمان‌ها در برابر آتش سوزی نداشتیم و این سانحه نقطه‌ عطفی برای تدوین این آیین نامه بوده است.

بختیاری، ابلاغ و ویرایش مبحث سوم مقررات ملی ساختمان‌ها را از دیگر اقدامات انجام شده بعد از سانحه پلاسکو عنوان و اظهار کرد: علاوه بر آن توسعه سریع در حوزه محصولات و فناوری‌های محافظت در برابر آتش اقدام شد، به گونه‌ای که گواهینامه فنی پوشش‌های ضد حریق، درهای ضد حریق، آتش بندها و پرده‌های ضد حریق و غلبه بر دود صادر شد.

به گفته وی با این اقدامات در حال حاضر ۴۵ تولیدکننده درهای ضد حریق در کشور ایجاد شده است.

رییس بخش مهندسی آتش مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی تدوین دستورالعمل ارزیابی خطرپذیری در برابر آتش سوزی را از دیگر اقدامات انجام شده بعد از سانحه پلاسکو نام برد و اظهار کرد: شناسایی و کسب اطلاعات از ساختمان، شناسایی خطرات حریق، ارزیابی مدیریت ایمنی حریق، ارزیابی کیفی احتمال خطر، تعیین وضعیت خطرپذیری در ساختمان، ارائه برنامه عملیاتی، ارزیابی مجدد، تایید و گواهینامه ایمنی حریق ساختمان، دستورالعمل ایمنی و تعمیر و نگهداری و بازبینی سالیانه دستورالعمل یازده‌گانه برای ارزیابی خطرپذیری آتش سوزی است.

بختیاری با بیان اینکه ۲۰ تا ۲۵ درصد از سوانح آتش‌سوزی به ویژه در ساختمان‌های صنعتی و کارگاهی ناشی از استعمال دخانیات است، افزود: از این رو در ساختمان‌های به‌ویژه عمومی لازم است محلی برای استعمال دخانیات در نظر گرفته و تابلوهای آن نیز نصب شود.  

وی راه اندازی آزمایشگاه جامع آتش در مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی را از دیگر اقدامات پس از سانحه پلاسکو عنوان کرد.

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۲۹ دی ۱۴۰۰ / ۱۷:۴۴
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 1400102922282
  • خبرنگار : 30057