به گزارش ایسنا و به نقل از نیوساینتیست، این فرضیه وجود دارد که مریخ در سه میلیارد سال پیش احتمالا یک اقیانوس مایع داشته است. شواهد محکمی وجود دارند که نشان میدهند مریخ زمانی مانند کرانههای باستانی، اقیانوسی داشته است اما مشخص نیست که چه شرایطی میتوانسته تمام ویژگیهایی را که اکنون در این سیاره مشاهده میشوند، ممکن کند. اگر محیط به اندازه کافی برای یک اقیانوس مایع گرم بوده، باید اکنون درههایی وجود داشتند که زمانی رودخانهها را در خود جای میدادهاند اما چنین مواردی مشاهده نشده است. اگر آب و هوا خیلی سرد بوده، باید نمونههایی از یخ خشک وجود میداشت. این با مشاهدات مربوط به رسوبات سنگی ناشی از سونامیهای تاریخی مطابقت ندارد.
"فردریک اشمیت"(Frédéric Schmidt)، پژوهشگر "دانشگاه پاریس-ساکلی"(Paris-Saclay University) و همکارانش دریافتهاند که شاید زمانی یک اقیانوس مایع در مریخ وجود داشته که دمای قسمت بالای آب در آن زیر صفر بوده است. براساس این فرضیه، اقیانوس با گردش آب، به اندازه کافی گرم نگه داشته میشود و این گرما میتواند دمایی حدود ۴/۵ درجه به آن بدهد.
اشمیت و گروهش، از مدلی استفاده کردند که نحوه تعامل اقیانوسها و جو زمین را شبیهسازی میکند اما پارامترها را برای مطابقت داشتن با محیط باستانی مریخ تغییر دادند. همچنین، این مدل نشان میدهد که بارندگی متوسطی احتمالا در سراسر سواحل اقیانوس و یک منطقه جنوبی عمدتاً یخزده وجود داشته است.
ویژگیهای آب و هوایی باستانی که این مدل ارائه داد، مشابه اقلیم زمین در میلیاردها سال پیش بود و برخی از عناصر کلیدی برای حیات میکروبی را در بر داشت.
اشمیت گفت: اگر امکان سفر در زمان و رفتن به سه میلیارد سال پیش وجود داشت، میتوانستیم فقط با یک لباس فضایی برای حفظ اکسیژن، در مریخ باستانی زندگی کنیم. فشار، ابرها، آب مایع، اقیانوس، باران، برف و یخچالهای طبیعی، همه بسیار شبیه به زمین کنونی بودهاند و فقط اکسیژن وجود نداشته است.
"سانجیو گوپتا"(Sanjeev Gupta)، پژوهشگر "امپریال کالج لندن"(Imperial College London) گفت: این پژوهش نشان میدهد که وجود اقیانوس در گذشته مریخ میتواند قابل قبول باشد اما این فقط یک شبیهسازی است. پژوهشگران، مشاهدات سایر بررسیها را با شواهدی مبنی بر وجود اقیانوس در نتایج پژوهش خود گردهم میآورند اما اثبات وجود اقیانوس فقط از مدلسازی به دست نمیآید. ما به شواهد زمینشناسی قویتری برای اثبات وجود یک اقیانوس نیاز داریم.
این پژوهش، در مجله "PNAS" به چاپ رسید.
انتهای پیام