آیین سوگیاد زندهیاد دکتر اکبر نحوی، استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شیراز، عصر یکشنبه 26 دی و همزمان با چهلمین روز درگذشت آن زنده یاد، با سخنرانی تنی چند از اساتید دانشگاه به شکل مجازی و حضوری، در تالار حکمت دانشگاه شیراز برگزار شد.
دکتر سیدجعفر مؤید شیرازی، استاد بازنشسته زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شیراز در مطلع این رویداد، طی پیامی ویدیویی به بیان ویژگیهای شخصیتی زندهیاد دکتر نحوی پرداخت و گفت: دکتر نحوی، استادی باسواد، باذوق و باایمان بود، او از تمام جهات یک معلم معتقد و آگاه بود که اگر همهی فرهنگوران ما این خصال دکتر نحوی را در وجودشان داشته باشند، جای بسی افتخار خواهد داشت.
بخش زبان و ادبیات فارسی تجسم ارزشهای متعالی در فرهنگ است
دکتر محمدیوسف نیری، استاد و همکار زندهیاد دکتر نحوی نیز گفت: با رفتن دکتر نحوی، ضربهی دشواری بر بدنهی بخش زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شیراز وارد شده است که جبران آن بسیار دشوار است و زمان زیادی میخواهد تا همانند وجود گرانقدری چون او که آزادگی و فرزانگی مؤلفههای هستیاش بوده، به جامعه تحویل داده شود.
نیری ضمن یادکرد استادان درگذشتهی بخش فارسی دانشگاه شیراز، همچون مرحوم دکتر مژده، نورانی وصال، افراسیابی و... اظهار کرد: بخش زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شیراز، تجسم تمام ارزشهای متعالی است که بیشاز هزارسال در فرهنگ ماست و وجود این اساتید بزرگ در وجود همهی اعضای بخش فارسی متجلی است و این رویه همچنان در میان اساتید و دانشجویان این بخش ادامه دارد.
این استاد دانشگاه شیراز افزود: دکتر نحوی سرمایهای بزرگ و ارزشمند بود و آنچه که مایهی خوشبختی است، این است که او تا همیشه در میان آثار علمی و شاگردانش متجلی است.
روانشاد نحوی مثالی راستین از فضائل اخلاقی بود
دکتر جلال خالقی مطلق، نیز در پیامی ضمن تسلیت بهمناسبت درگذشت شادروان دکتر نحوی بیان کرد: اسـتاد دکـتـر اکـبـر نحـوی، دانـشـمـنـدی بـسـیار دقـیـق و نکـتهیاب بـود. در عین کـوشایی، کـمگـوی و گـزیـدهگـوی. آنچه از او در زمینهی تصحیح متون و مقالات تحقیقی برجای مانده است، نمونهای درخشان از احاطهی او بـر زبان و ادب فارسی وگـواهی روشن بر دقّت و موشکافی او در کار پژوهش اسـت.
وی گفت: روانشاد نحـوی نه تنها بهرهای وافر از فضل داشت، بلکه مثالی راستین از فضائل اخلاقی بود و در کـارتحقیق بـسیار امانتدار، منصـف و مـتواضع بـود. برخلاف کـسانی که بهمجـرد یافتن نکتهای درست یا نادرست، کوس افتاده میزنند و کوشش دیگران را پایمال میکنند، او با یافتن نکتههایی ناب، همیشه فروتن بود و در عین ابراز صحیح انتقاد خود، هیچگاه حق زحمت دیگران را فراموش نمیکرد. در گذشت آن عزیز حفرهای آشکار در زمینهی تحقـیـق ادب ماست.
تصحیح مجملالتواریخ دکتر نحوی دیگر نسخهها را منسوخ کرده است
دکتر علی اشرف صادقی نیز در پیام ویدیویی خود ضمن ابراز تأسف از درگذشت دکتر نحوی، او را شخصیتی دقیقالنظر، پرکار و بیادعا توصیف کرد و گفت: دکتر نحوی در طول دوران علمی حیات خود به سراغ متونی رفت که احساس میکرد نسخهی دقیقی از آن در دسترس نیست و حاصل زحمات او تصحیح آثاری چون آیین دبیری، شیرازنامه، برزونامه، فرامرزنامه و... است که بسیار موردنیاز جامعه بود.
وی بااشاره به تصحیح مجملالتواریخ ازسوی دکتر نحوی و تاریخچهی تصحیح این کتاب، اظهار کرد: من گمان نمیکردم به این زودیها کسی بتواند این تصحیح را انجام بدهد، اما امروزه تصحیح مجملالتواریخ زندهیاد نحوی که بادقت بسیار انجام شده، دیگر تصحیحها را کنار زده است.
دکتر صادقی با یادآوری اینکه دکتر نحوی عضو وابسته فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی بود؛ اعلام کرد: بنا بود که در دیماه گذشته ایشان به عضویت پیوسته فرهنگستان درآید؛ چراکه از هر نظر شایستگی داشت، اما متأسفانه با درگذشت نابهنگام ایشان، این موضوع به حسرت تبدیل شد.
دکتر نحوی همانند دایرهالمعارفی بود که در معنای حقیقی و عرفانی فقیر بود
سخنران پایانی این مراسم نیز دکتر خیرالله محمودی، همکار زندهیاد دکتر نحوی و استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شیراز بود که به توصیف اخلاقی و بیان خاطراتی از ایشان پرداخت و گفت: زندهیاد دکتر نحوی در معنای حقیقی و عرفانی فقیر بود. ایشان محققی دقیقالنظر بود که تواضعش نزد همگان زبانزد بود.
وی دکتر نحوی را دایرۀالمعارفی توصیف کرد که در همهی علوم تخصص داشت، اما متواضعانه عبارت «نمیدانم» یا «اطلاع دقیقی ندارم» را در پاسخ به برخی از پرسشها به زبان میآورد.
دکتر کاووس حسنلی، استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شیراز نیز در بخشی از این مراسم به خوانش سوگسرودهای در رثای شادروان دکتر نحوی پرداخت.
انتهای پیام