به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک، دولت جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا دائما از بستن این زندان سخن گفته است. با این حال، روند آزادسازی و سپس انتقال زندانیان پیچیده و مملو از مشکلات بالقوه است.
هیات بررسی دورهای موظف است تا تعیین کند کدام زندانیها برای آزادی و انتقال واجد شرایط هستند. این هیات از نمایندگانی از آژانسهای مختلف امنیت ملی آمریکا تشکیل میشود.
جنایات، جرائم ادعایی و رفتار این زندانیان پیش از صدور مجوز آزادی و انتقال با دقت بررسی میشوند. پیش از آنکه یک زندانی بتواند منتقل شود، آمریکا باید با دولت کشور زادگاهشان یا یک طرف ثالث برای صدور اجازه آزادی آنها مذاکره کند.
"گلد حسن دوران"، "معاذ العلوی"، "سهیل الشرابی"، "ذکریا البیدانی" و "عبدالمالک باجابو" پنج زندانی هستند که انتقالشان تایید شده است. هیچ یک از این پنج تن به جرمی متهم نشدهاند.
گمان میرفت که گلد حسن دوران یکی از اعضای کلیدی شاخه القاعده در شرق آفریقا باشد. وی در سال ۲۰۰۳ میلادی در جیبوتی در حالی که ظاهرا مشغول انجام مراحل پایانی برنامهریزیها برای انجام فعالیتهای "تروریستی" در این منطقه بود، بازداشت شد. وی یک تبعه سومالیایی است.
به گفته وکیل او و براساس گزارش منتشر شده کمیته اطلاعات سنا در سال ۲۰۱۴ میلادی، وی در بازداشتگاههای سازمان سیا شکنجه شده بود.
ذکریا البیدانی نیز در بازداشتگاههای سیا شکنجه شده است. براساس گزارش این هیات بررسی، هیچ اطلاعاتی که نشان دهد این زندانی پیش از بازداشت در فعالیتهایی علیه آمریکا دست داشته، وجود ندارد.
این هیات درباره معاذ العلوی گفت: عدم عضویت در القاعده یا طالبان و داشتن رفتار مناسب دلایل آزادی این زندانی بودهاند.
عبدالمالک باجابو که به داشتن روابط با شاخه القاعده در شرق آفریقا متهم شده است در سال ۲۰۰۷ میلادی توسط مقامات کنیا بازداشت شد. وی یکی از پنج زندانی آخری بود که وارد زندان گوآنتانامو شدهاند.
این هیات بررسی گفت: گمان میرود که این مرد کنیایی آموزشدیده نیست و نقش رهبری در فعالیتهای پیش از بازداشتش نداشته است.
سهیل الشرابی که یک تبعه یمنی است به خدمت کردن به عنوان محافظ شخصی اسامه بن لادن متهم شده بود. وی همچنین به ارتباط داشتن با القاعده نیز متهم شده است. الشرابی قریب به دو دهه است که در زندان گوآنتانامو محبوس بوده است. این هیات بررسی دلایل تایید انتقال وی را اعلام نکرده است.
زندان گوآنتانامو در دوران اوج خود محل حبس صدها زندانی مرد بود. اکنون کمتر از ۴۰ زندانی در این تاسیسات حضور دارند. از آنجایی که جنگ آمریکا در افغانستان رسما پایان یافته، گوآنتانامو به عنوان آخرین یادآوری از جنگ پرهزینه آمریکا با ترور باقی مانده است.
انتهای پیام