بهمن قدمی دمابی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به نقش بانکها در رشد اقتصادی و رونق تولید در کشور، اظهار کرد: پول یکی از مولفههای تاثیرگذار در ساختار اقتصاد است، پول را در اقتصاد همانند خون در رگهای موجود زنده میشناسیم، یعنی همانطور که کم و زیاد شدن در بدن انسان در سلامتی او مشکل ایجاد میکند، در اقتصاد نیز بانک بهعنوان سیستم اثرگذار این نقش را دارد.
مدرس علوم اقتصاد در دانشگاه آزاد اسلامی شهرکرد افزود: ساختار بانکها همانگونه که میتواند منجر به رشد اقتصادی شود، میتواند منجر به رکود اقتصادی نیز شود، به هر حال عملکرد و فعالیت بانکها بر سطح عملکرد کلان اقتصاد تاثیرگذار است، یکی از اصلیترین وظایفی که بانکها دنبال میکنند، تامین منابع مالی مورد نیاز بنگاههای اقتصادی است.
وی با بیان اینکه برای رشد اقتصادی باید تولید دارای رونق باشد، عنوان کرد: تولید بر عهده بنگاههای اقتصادی است، بنابراین برای اینکه بنگاههای اقتصادی بتوانند به فعالیت خود که همان تولید است، ادامه بدهند نیازمند پول هستند، اما متاسفانه در کشور به خاطر مشکلات سیستم بانکی و مشکلاتی که ناشی از رفتار بانکها با حوزه اقتصاد وجود دارد، بانکها نتوانستهاند کارایی لازم را داشته باشند.
قدمی ادامه داد: بانکها در بسیاری از مواقع به جای اینکه کمک کننده به اقتصاد باشند، در بسیاری از حوزهها بهنوعی مانع رشد اقتصادی شدهاند، اقتصاددانان انتظار دارند که بنگاههای اقتصادی با مراجعه به بانکها برای تامین نیاز مالی خود تسهیلات دریافت کنند و کسب و کار خود را رونق دهند، اما متاسفانه در اقتصاد کشور اکثر بنگاههایی که برای دریافت تسهیلات اقدام کردهاند در بازپرداخت اقساط دچار مشکل شده و بانک نیز آن بنگاه را پس از مدتی مصادره کرده است.
مدرس علوم اقتصاد در دانشگاه آزاد اسلامی شهرکرد دولتی بودن بانکها را اصلیترین عامل برای بهوجود آمدن مشکلات مالی و تاثیر منفی بر اقتصاد عنوان کرد و گفت: در همه جای دنیا بانک مرکزی بهعنوان مادر سیستم بانکی از دولت مستقل است، وقتی بانک مرکزی از دولت مستقل باشد، سیاستگذاری نیز بر اساس منافع کلان شکل میگیرد، در کشور ایران بانک مرکزی زیر نظر دولت فعالیت میکند، بنابراین باید در زمین دولت بازی کند.
وی اضافه کرد: عموما بانکهای زیرمجموعه بانک مرکزی دولتی هستند، همچنین در اقتصاد بانک خصوصی بهمعنای واقعی کلمه وجود ندارد، زمانیکه بانکها دولتی باشند، سیاستگذاری نیز دولتی است و چالشهای زیادی را برای بانکها ایجاد میکند، یکی از چالشهای عمده تسهیلات تکلیفی است و دولت بانکها را مجبور میکند بدون در نظر گرفتن سود و زیان تسهیلات پرداخت کنند.
قدمی در ادامه با اشاره به اینکه نرخ بالای سپردههای بانکی و تسهیلات مشکلاتی را در اقتصاد ایجاد کرده است، تصریح کرد: بهطور میانگین بانک برای سپرده و تسهلات 20 درصد سود در نظر میگیرد، در بحث تسهیلات بنگاههای اقتصادی باید فعالیت خود را بهگونهای تنظیم کند که علاوه بر پرداخت سود بتواند حاشیه سودی نیز برای واحد تولیدی خود نیز داشته باشد، اما این میزان سوددهی در کشور جوابگو نیست، بنابراین بنگاهها یا برای دریافت تسهیلات مراجعه نمیکنند یا در صورت مراجعه با چالش در بازپرداخت مواجه میشوند.
مدرس علوم اقتصاد در دانشگاه آزاد اسلامی شهرکرد بیان کرد: همچنین بانکها برای اینکه بتوانند به سپردهها سود بالا پرداخت کنند باید وارد فعالیتهای پرسود شوند که این مسئله باعث افزایش نقدینگی در اقتصاد میشود، نقدینگی تبعات منفی بسیاری در اقتصاد مانند افزایش تورم را دارد.
وی با تاکید بر اینکه امروزه وصول مطالبات از دولت از عمدهترین مشکلات سیستم بانکی است، یادآور شد: همواره بانکها حجم بالایی مطالبه و معوقه از دولت دارند که اکثرا وصول نشده است، قوانین گستردهای از جمله قانون بانکداری بدون ربا، قانون پول و قانون اداره بانکهای دولتی در کشور وجود دارد که این قوانین نتایج مطلوبی در بر نداشته است و بانکها دچار موازیکاری شدهاند.
قدمی با بیان اینکه به علت مشکلات موجود در سیستم بانکی ترازنامه بانکها بهعنوان یک بنگاه اقتصادی زیانده است، توضیح داد: در چنین شرایطی وقتی رشد اقتصادی در کشور مطلوب نباشد، بنگاههایی که تسهیلات دریافت کردهاند، توان بازپرداخت تسهیلات را نخواهند داشت و بانک نیز آن واحد را مصادره میکند، این کار علاوه بر اینکه برای بانک هزینههای جانبی دارد، بازگشت سرمایه نیز دچار مشکل میشود.
مدرس علوم اقتصاد در دانشگاه آزاد اسلامی شهرکرد با اشاره به اینکه در سیستم بانکی در سطح کلان روابط جای خود را به ضوابط و مقررات داده است، تاکید کرد: حجم بالایی از تسهیلات به گروهها و افراد خاص پرداخت شده و عملا بازپرداختی صورت نگرفته است و با افزایش معوقات بانکها در عمل زیانده میشوند، این مسائل و مشکلات دست به دست هم میدهند تا بانکها نتوانند به وظایف خود به درستی عمل کنند.
وی تصریح کرد: شایعه ربوی بودن بانکها در کشور وجود دارد، همواره صحبت از اقتصاد بدون ربا وجود دارد، اما در عمل نتوانستهایم بانکداری اسلامی را پیاده کنیم، ساختار سیستم بانکی نیازمند دگرگونی است، این سیستم زیانده و دچار ورشکستگی بوده و کارایی لازم را در اقتصاد ندارد.
قدمی در پایان با بیان اینکه در کشور با تعدد بانک و شعبههای آن مواجه هستیم، گفت: این تعدد باعث بهوجود آمدن نقدینگی در اقتصاد، تورم و کاهش ارزش پول ملی میشود، قانونگذاری باید در حوزه بانکی اصلاح شود.
انتهای پیام