با وجود بحران کم آبی و تداوم خشکسالی ها:

کمتر از 10درصد اعتبارات آبیاری نوین به سمنان تخصیص یافته است!

مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان با اشاره به کمبود منابع آبی در این استان و لزوم توجه بیش از پیش به سامانه های نوین آبیاری گفت: امسال کمتر از 10 درصد اعتبارات مصوب سامانه‌های نوین آبیاری به استان سمنان تخصیص یافته است.

حسین شاهینی در جمع خبرنگاران با بیان اینکه اجرای طرح سامانه‌های نوین آبیاری در استان سمنان متناسب با آمار کشوری انجام شده افزود: متوسط توسعه سامانه‌های نوین آبیاری در اراضی کشاورزی کشور 30 درصد است.

وی اضافه کرد: بر اساس آخرین آمار اعلام شده از سوی معاونت آب و خاک وزارت جهادکشاورزی و مجری سامانه‌های نوین آبیاری وزارتخانه متوسط توسعه سامانه‌های نوین آبیاری در اراضی کشاورزی کشور 30 درصد است.

وی به آخرین آمار استان سمنان در خصوص توسعه سامانه‌های نوین آبیاری در اراضی کشاورزی اشاره و تصریح کرد: اجرای این طرح در استان سمنان متناسب با آمار کشوری انجام شده است.

 مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان با بیان اینکه برنامه توسعه سامانه‌های نوین آبیاری همه‌ساله از سوی وزارتخانه مشخص و به‌تناسب آن اعتباری را پیش‌بینی می‌کنند و به استان‌ها اختصاص می‌دهند، افزود: در سال 1400 تاکنون فقط حدود 10 درصد اعتبار مصوب به استان سمنان تخصیص داده‌اند.

شاهینی گفت: تحقق طرح توسعه سامانه‌های نوین آبیاری مستلزم پیش‌زمینه‌هایی نظیر تأمین اعتبار لازم است که در سال جاری فقط 10 درصد به استان سمنان اختصاص یافته است.

وی با اشاره به اینکه در وزارتخانه تخصیص اعتبار ویژه سامانه‌های نوین آبیاری کم است ادامه داد: با این اعتبار اختصاص یافته نمی‌توان برنامه‌های از پیش تعیین شده را اجرایی کرد، البته با توجه به پیگیری‌های انجام شده و مصوبات سفر ریاست جمهوری به استان  امیدواریم  تا آخر سال اعتبار خوبی تخصیص بدهند.

مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان با بیان اینکه تا پایان سال 1399 حدود 36 هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان سمنان به سامانه‌های نوین آبیاری مجهز شده است گفت: هدف‌گذاری ما تا پایان سال 1400 توسعه این سامانه به 40 هزار هکتار از اراضی استان است.

شاهینی با بیان اینکه با توجه به سطح مجهز شده به سامانه‌ها از ابتدای سال تاکنون،  حدود 39 هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان سمنان مجهز به سیستم‌های نوین آبیاری شده‌اند گفت: ما به دنبال رساندن این عدد به 40 هزار هکتار تا پایان سال هستیم و تلاش می‌کنیم به تعهدمان عمل کنیم؛ البته مشروع به تأمین اعتبار مورد .

مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان به مانع بزرگ دیگری بر سر راه اجرای طرح سامانه‌های نوین آبیاری اشاره کرد و گفت: پمپاژ ثانویه و تأمین برق پمپاژ، پیش‌زمینه ضروری اجرای طرح سامانه‌های نوین آبیاری است.

شاهینی خاطرنشان کرد: برنامه‌ای متناسب با سازگاری با کم‌آبی تدوین شده است و در این قالب عددی در میزان  مصرف آب در بخش کشاورزی مشخص شده است و بر اساس همان مدیریت لازم انجام می‌شود.

وی ادامه داد: میزان آب برای فعالیت‌های کشاورزی و تولیدات کشاورزی در سطح استان سمنان از سوی شرکت آب منطقه‌ای و وزارت نیرو اعلام شده است و در پروانه‌های صادر شده از سوی شرکت آب منطقه‌ای نیز همان میزان آب مصرفی لحاظ می‌شود.

مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان اضافه کرد: بهره‌وری مصرف آب در بخش کشاورزی نیازمند اجرای طرح‌های نظیر سامانه‌های نوین آبیاری و انتقال آب با لوله و دیگر مباحث است.

شاهینی با اشاره به اینکه کشاورزان سال‌ها قبل بر اساس حق آبه و میزان آبی که در اختیارداشته اند سرمایه‌گذاری در بخش کشاورزی نظیر احداث باغات انجام داده‌اند عنوان کرد: در شرایط فعلی که استان سمنان با مشکل کم‌آبی مواجه است و منابع آب زیرزمینی نیز کاهش‌یافته است؛ بنابراین این وضعیت منجر به کاهش منابع آبی در اختیار کشاورزان شده است؛ برای مثال اگر کشاورزی 50 لیتربرثانیه آب در اختیار داشته امروز به 30 لیتر برثانیه کاهش‌یافته است.

 وی گفت: با توجه به این شرایط آبی در بخش کشاورزی نیاز به توسعه طرح‌ها و سیستم‌های نوین آبیاری و آبیاری تحت‌فشار است  که پیش‌نیاز آن پمپاژ ثانویه است و تا این پیش‌نیاز محقق نشود ما نمی‌توانیم تعهدات و برنامه‌های پیش‌بینی‌شده خودمان را در بخش کشاورزی عملی کنیم.

مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان با اشاره به کشاورزی خرده مالکی در استان سمنان گفت: شرکت آب منطقه‌ای برای صدور پمپاژ ثانویه می‌گوید باید کشاورزان به صورت گروهی و مشترک یک استخر ذخیره آب داشته باشند تا پمپاژ ثانویه به صورت مشترک انجام شود و به‌نوعی شرکت آب منطقه‌ای از واگذاری تعداد زیاد پمپاژ به صورت فردی خودداری می‌کند؛ این در حالی است که درجامعه خرده مالکی کشاورزان شرایط همکاری اشتراکی به دلایل مختلف وجود ندارد که یکی از آن‌ها تفاوت در حق آبه یک کشاورز با کشاورز دیگر است

شاهینی اظهار کرد: اگر کشاورزان به صورت تجمیعی کار کنند و نسبت به یکپارچه‌سازی اراضی خود اقدام کنند؛ تسهیلات تشویقی ویژه‌ای نیز به آن‌ها اختصاص می‌یابد.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۲۰ دی ۱۴۰۰ / ۱۴:۵۱
  • دسته‌بندی: سمنان
  • کد خبر: 1400102014816
  • خبرنگار :