فریدون داوودی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اولویتبندی مصارف بخشهای مختلف و برنامهریزی منابع آب به ترتیب شرب و بهداشت، صنعت، محیطزیست و کشاورزی، اظهار کرد: افزایش جمعیت و نیاز آبی در مصارف مختلف مورد نیاز انسان، تغییر الگوی مصرف آب در نیازهای شهری، کشاورزی و صنعتی، برداشت بیرویه از منابع آب، سدسازیهای غیراصولی، تغییرات اقلیمی در راستای کاهش بارش و گرم شدن زمین، خشک شدن تالابها و منابع آبی، افت سطح منابع آب زیرزمینی و افزایش آلودگی منابع آب و کاهش کیفیت آن برای مصارف مختلف، دلایل و نشانههای بحران کمآبی است.
وی افزود: برخی از محصولات مانند یونجه، ذرت و لوبیا مصرف آب بالایی دارد که با جایگزینی کشت محصولات کمآببر میتوان این مشکل را مدیریت کرد ولی راه موثر استفاده از روشهای نوین است که در آبیاری موضعی راندمان تا ۹۳ درصد رسیده است.
این مسئول با بیان اینکه در راستای مقابله با بحران کمآبی کشور، صرفهجویی آب در بخش کشاورزی مقدم بر سایر بخشها است، ادامه داد: در ایران حدود ۹۳ درصد آب کشور به بخش کشاورزی، یک درصد به صنعت، حدود پنج درصد به شرب و نیم درصد به محیط زیست اختصاص دارد. اگرچه صرفهجویی آب در همه بخشها دلایل معنوی، دینی و عقلی دارد اما صرفهجویی آب صرفا در یک بخش آن هم بخش شرب و خانگی که نسبت به کل مصرف بسیار کم است، راه به جایی نمیبرد.
داوودی توضیح داد: برای مثال کاهش حدود ۱۰ درصد در مصرف آب کشاورزی معادل حدود ۲ برابر کل مصرف آب کشور در بخش خانگی و شرب است. در بخش کشاورزی میبایست با افزایش بهرهوری آب از طریق افزایش راندمان آبیاری و تجهیز سیستمهای نوین، استفاده مناسب از سایر نهادههای کشاورزی و انتخاب الگوی کشت متناسب با پتانسیلهای منطقه، امکان کشت محصولات استراتژیک و مورد نیاز کشور را با توجه به منافع اقتصادی، اجتماعی و بهخصوص زیستمحیطی مورد توجه قرار داد.
مدیر آب و خاک سازمان جهادکشاورزی استان زنجان تصریح کرد: استفاده از سیستمهای آبیاری نوین ۹۰ درصد راندمان بهبود خواهد داد، به طوری که در گذشته با ۱۰ هزار هکتار مترمکعب تنها یک هکتار آبیاری میشد ولی با استفاده از سیستمهای هوشمند، قطرهای، تیپ، تحتفشار و آبیاری موضعی میتوان دو هکتار آبیاری کرد.
وی افزایش سطح آگاهی کشاورزان از کاربرد بهینه آب، استفاده اصولی از کود و سم برای کاهش آلودگی منابع آب، مدیریت استفاده از زهکش و رونق آببندانها و افزایش پتانسیل منابع آب داخل استان را از دیگر راهکارها برای رفع مشکل منابع آب استان زنجان عنوان کرد.
وی در رابطه با عملکرد شهرستانهای استان با توجه به کمآبی، گفت: نمیتوان گفت کدام شهرستان عملکرد خوبی داشته ولی همه شهرستانها آنطور که توانستند کار کردند و تاکنون عمکرد قابل قبولی با توجه به کمبود اعتبارت داشتهایم، به طوری که تا امسال ۱۳۵۰ هکتار به طور موقت تحویل شده و ۳۵۰۰هکتار در دست اجرا است.
این مسئول خاطرنشان کرد: تخصیص اعتبارات لازم و استفاده از همه امکانات و پتانسیلهای استان چه در بخش تجهیزاتی و چه در بخش منابع انسانی و انجام پیگیریهای لازم میتواند در تخصیص منابع آب به استان و یا شرایط تولید منابع آب داخلی را افزایش دهد تا کمبود آب در این استان کاهش یابد.
انتهای پیام