به گزارش ایسنا، موضوع لغو تحریمها، "تضمین" عدم خروج دوباره آمریکا از برجام و نیز "راستیآزمایی" لغو تحریمها و "اقدامات هستهای" که متقابلا در برابر لغو تحریم ها ایران باید آنها را انجام دهد، در روند بررسیهای کارشناسی و سیاسی در چارچوب دیدارهای دوجانبه و چندجانبه در این دور از مذاکرات مورد بحث است.
سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت خارجه روز دوشنبه درباره پیشرفتهای به دست آمده در وین گفت: ما در هر چهار حوزه در وین پیشرفتهایی داشتیم. البته در حوزههایی که مربوط به اجرای تعهدات طرف های مقابل است، پیشرفت ها کمتر بوده از این رو باید بگویم که امروز توپ در زمین غربیها و آمریکا است که باید نشان دهند آمده اند به یک تفاهم در کمترین زمان ممکن برسند یا خیر. ایران مثل روز اول که با تمام توان به وین رفت در پی رسیدن به توافق است. دوستان در وین بدانند بیشتر از برجام نمیتوانند تعهد هستهای از ما بخواهند و کمتر از برجام هم نمیتوانند تعهد بپذیرند، اگر بر همین منوال پیش رویم، معتقدم خیلی زود میتوانیم به توافق خوب در وین برسیم.
همچنین، طرف های غربی برجام از ابتدای شروع مذاکرات در 8 آذر دائم بر محدود بودن زمان مذاکرات اصرار دارند این در حالی است که این کشورها تا کنون به جز اعمال فشار سیاسی و رسانه ای تاکنون هیچ ابتکار عمل و خلاقیتی برای کاهش یا حل اختلافات در متن مشترک به دست آمده ارایه نداده اند و اتفاقا به دفعات این رویکرد از سوی طرف ایرانی به شدت مورد انتقاد قرار گرفته است.
خطیب زاده نیز روز دوشنبه تاکید کرد که "هیچ ضرب الاجل ساختگی را نمیپذیریم و امیدواریم خودشان (کشورهای غربی و آمریکا) هم آن ضربالاجل های ساختگی را باور نکنند و بیایند به یک تفاهم خوب برسیم."
سخنگوی وزارت امور خارجه خاطرنشان کرد: پنجره توافق تا ابد باز نخواهد ماند، زمان حساس است و جمهوری اسلامی ایران به هیچ وجه به تنهایی از این پس بار زنده نگهداشتن این توافق را به دوش نخواهد کشید. طرف های اروپایی و آمریکا باید بدانند ما در وین نیستیم که وقت و انرژی خود و ملت ایران را تلف کنیم. پیشنهادها روی میز است و بهتر است با پیشنهادهای مشخص به وین آمده باشند.
گفتنی است در هفته های اخیر برخی رسانه های غربی و مقامات و دیپلمات های ناشناس بر این مساله که مذاکرات تا پایان ژانویه و برای چند هفته ادامه دارد نه برای چند ماه تاکید کرده اند. مقامات اروپایی نسبت به این که ایران متن مذاکراتی در وین شش را تغییر داده است انتقاد و اعلام کردند که بررسی این حجم از تغییرات زمان بر خواهد بود و ایران در این زمان توانایی هسته ای اش بسیار فراتر خواهد رفت. در عین حال دو طرف به یک متن مشترک در پایان دور هفتم مذاکرات دست یافتند که اکنون مبنای مذاکرات وین برای احیای برجام است. با این حال آمریکا به ویژه کشورهای اروپایی نسبت به رفع اختلافات و پاک کردن "پرانتز" ها از متن کمتر تلاشی می کنند.
منابع نزدیک به هیات مذاکره کننده ایران اعلام کردهاند، علت کندی کار در مذاکرات، تعطیلات سال نو میلادی، اشتباهات و نواقص محتوایی و نگارشی از سوی طرفهای غربی و نیز بیمیلی طرف اروپایی و آمریکا به مذاکره جدی توام با ابتکار عمل برای کاهش اختلاف نظرهاست. مقامات ایران انتظار دارند، هیات های غربی و آمریکا با دستی پر تر از گذشته به وین بازگردند تا شاید روند دستیابی به تفاهم بر سر احیای برجام سرعت بیشتری بگیرد.
انتهای پیام