تا پیش از انتصاب مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان اصفهان، زمزمههای روی کار آمدن محسن مصلحی، (که سال ۱۳۹۲ نیز این سمت را بر عهده داشت) برای تصدی این پست شنیده میشد، اما همان شنیدهها نیز حاکی از آن بود که استانداری اصفهان با این امر مخالفت کرده و درنهایت، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، پس از کشوقوسهای فراوان، در حکمی «علیرضا ایزدی» را با حفظ سمت مشاور وزیر، بهعنوان مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان اصفهان منصوب کرد.
این انتخاب، البته منجر به طرح انتقاداتی از سوی برخی از فعالان هر سه حوزه شد. آنها در نامهای که در صفحۀ رسمی «میراث باشی» منتشر شد، خطاب به وزیر میراث، اعلام کردند که تشکلها، موافق روی کار آمدن محسن مصلحی بودهاند، چون معتقدند اصفهان با تمام مشکلات و پیچیدگیهای درونی خود، نیازمند مدیری بومی و مسلط به وضعیت موجود است تا با تأمل، در اسرع وقت نسبت به حل مسائل و مشکلات میراث این استان اقدام کند و فراهم شدن چنین شناختی برای مدیری غیربومی مستلزم زمان و هزینههای غیرقابلجبران بوده و خارج از توان استان است.
در این نامه، از عزتالله ضرغامی خواسته شده بود که با وفای به عهد، حکم مدیرکلی را برای گزینۀ بومی معرفیشده صادر کند، اما این اتفاق نیفتاد و هفتم دیماه، مراسم تودیع علی کامیابی، سرپرست پیشین و معارفۀ علیرضا ایزدی، بهعنوان مدیرکل جدید میراث فرهنگی استان اصفهان برگزار شد.
علیرضا ایزدی در این مراسم گفت: «بهعنوان کوچکترین عضو از خانواده میراث فرهنگی و بهعنوان یک خادم، امانتدار مسئولیتی هستم که از الهیاریها و مصلحیها به دست من رسیده و نگذاریم خدایناکرده نگاه بیمعنای ناسیونالیستی، نگاه معنادار و مقدس ایران را زیر سؤال ببرد. امروز عاجزانه دست یاری بهسوی شما دراز میکنم و از همۀ ائمه جمعه، نمایندگان، استانداری و فعالان این عرصه میخواهم که کمک کنند تا اصفهان استوارتر قدم بردارد».
علی دارابی، قائممقام وزیر میراث فرهنگی هم ایزدی را تنها مدیر استانی دانست که مشاور وزیر و عضو شورای معاونین وزارت خانه است و خاطر نشان کرد: «استان اصفهان در همۀ عرصههای وزارتخانه سهگانۀ میراث قطب بزرگ کشور است و باید همه برای رقم زدن اتفاقات خوب در این استان بسیج شوند».
مدیر کل میراث فرهنگی استان، یازدهم دیماه فعالیت رسمی خود را در اصفهان، با حضور در گلستان شهدا آغاز کرد و محسن مصلحی، با نوشتن بیانیهای که برای نشر در اختیار خبرگزاری ایسنا قرار داده شده، از همۀ دوستداران میراث فرهنگی جوامع هنرمندان، تشکلها و ذینفعان سه حوزه، درخواست کرده که به انتخاب مقام محترم وزارت احترام گذارده و با نهایت حمایت و همکاری همهجانبه با مدیرکل منتخب، فضایی توأم با وحدت و همدلی را فراهم آورند.
در بخشی از متن این بیانیه آمده است:
«بدینوسیله مراتب سپاس خود را از همۀ تلاشها و زحمات خالصانه و صادقانۀ شما در حمایت از تفکرِ حفاظت میراث گذشتگان تقدیم میدارم چراکه قدر مسلم، حمایت شما از یک شخص یا یک نگاه ناسیونالیستی نبوده و تنها حمایتی مبتنی بر تفکر صیانت از ارزشهای میراث فرهنگی و رونق صنایعدستی و هنرهای سنتی و گردشگری پایدار است. نگاهی منبعث از نگرانی آحاد مردم اصفهان و حتی کشور در راستای حفاظت از میراث فرهنگی هفتهزارسالۀ اصفهان و وظیفۀ خطیری که بر عهدۀ همگان گذارده شده است.
شهری که میراث آن همواره به بهانههای مختلف و بهویژه توسعۀ شهری قربانی شده است، رویکردِ توسعهایِ بدون برنامهریزی همهجانبه، که درنهایت تخریب بافت و آثار ارزشمند تاریخی، آلودگی هوا، خشکی زایندهرود و بسیاری از مشکلات دیگر را رقمزده است. رویکردِ توسعهای ناشی از سیاستگذاریهای غلط و حکمرانی اشتباه و بهعبارتدیگر توسعهای ناپایدار که نه تنها به نسلهای آینده پاسخگو نیست، بلکه قطعاً مورد تائید هیچ انسان فرهیختهای نیز نیست.
این که گفته میشود میراث فرهنگی اصفهان باید راه جدیدی برای تعامل با دیگر دستگاهها پیش بگیرد سیاست کاملاً اشتباهی است. آنچه امروز در شهرهای تاریخی جهان رخ میدهد بر این اساس استواراست که دستگاههای مدیریت شهری راههای خلاقانه برای تعامل با میراث فرهنگی و حفظ ارزشهای تاریخی در پیش میگیرند چراکه فلسفۀ وجودی میراث فرهنگی بر اساس تعامل بین انسان، محیط و فعالیتهای گوناگون نهاده شده است.
بهعبارتدیگر، حل مسائل مرتبط با بافتهای تاریخی با انجام مطالعات علمی و بهرهگیری از تجارب سایر کشورهای پیشرو به آسانی امکانپذیر است و به سهولت میتوان حفاظت و توسعه را نه در مقابل هم بلکه در کنار هم لحاظ نمود، مقولهای که از آن با عنوان حفاظت و بازآفرینی یکپارچه یاد میشود.
مسلماً اتخاذ این رویکرد و سیاستِ مبتنی بر توسعۀ پایدار، تعامل مثبت تمامی دستگاههای مدیریت شهری و همچنین تلاش در راستای آگاهی مردم از ارزش بافتهای تاریخی بهعنوان سرمایهای گرانبها، آن است که میبایست برای حفاظت از میراث فرهنگی این استان اندیشید و نهایت توان و تلاش را در راستای حفظ آن صرف نمود. میراثی بس گرانبها که یک روز خدمت در این حوزۀ ، فرد را آغشته به چنان عشقی مینماید که میبایست تاوان این عشق را با هر بهایی بپردازد، حتی اگر بهای این عشق، کنار گذاشتن از مسئولیت باشد....البته آنچه مهم است مانا ماندن و پایداری میراث فرهنگی، این معشوق همیشگی مردم ایرانزمین و جهان.»
مجمع امور میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان اصفهان نیز امروز، با صدور بیانیهای جدید، ضمن تأکید بر حفظ اتحاد و همدلی، آمادگی خود را برای همکاری و تعامل سازنده دوسویه با مدیرکل جدید میراث فرهنگی استان اصفهان اعلام کرد. در بیانیه مجمع آمده است:
«بر کسی پوشیده نیست که استان اصفهان با میراث فرهنگی کمنظیر شهرها و روستاهای تاریخی و با سابقۀ هزاران سال تمدن شناخته میشود و شهر اصفهان، شُهره به نصف جهان، بهعنوان مرکز این استان و پایتخت فرهنگی جهان اسلام (۲۰۰۶م.) و دومین شهر جهانی صنایعدستی (۲۰۱۵م.) و پایتخت گردشگری اسلامی (۲۰۱۷م.) شناخته میشود.
بر این پایه، مجمع امور میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان اصفهان که پاسداشت این میراث کهن ارزشمند بشری را مسئولیتی سترگ برای خود میداند، ضمن قدردانی از همدلیهای حضرت آیتالله یوسف طباطبایی نژاد، نمایندۀ ولیفقیه و امامجمعۀ اصفهان، رهنمونهای سید ابوالحسن مهدوی، عضو مجلس خبرگان رهبری و امامجمعه موقت اصفهان و همچنین حمایتهای مجمع نمایندگان مجلس شورای اسلامی استان و شهرستان اصفهان بهویژه آقای دکتر عباس مقتدایی از دغدغههای این مجمع در مورد انتصاب مدیرکل اداره میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان اصفهان و حمایت از گزینۀ اصلح و بومی (آقای دکتر مصلحی)، اکنونکه طبق حکم جدید آقای مهندس سید عزتالله ضرغامی وزیر محترم میراث فرهنگی، آقای دکتر علیرضا ایزدی بهعنوان مدیرکل اداره میراث فرهنگی استان اصفهان منصوبشدهاند، بنا بر ضرورت اتحاد و همدلی برای صیانت از میراث فرهنگی، رونق صنایعدستی و گردشگری پایدار، شایسته میداند که در آغاز فعالیت ایشان در استان اصفهان ضمن خیرمقدم، اعلام آمادگی خود را برای همکاری و تعامل سازنده دوسویه اعلام نماید.
امید است با توجه ویژه به بند پنجم حکم وزیر محترم، در تعامل و ارتباط مؤثر، کارآمد و مستمر با مسئولان و سازمانهای دولتی و انقلابی و سازمانهای مردمنهاد، تشکلها، صنوف و انجمنهای مردمی و غیردولتی و همچنین با حسن تدبیر و تعامل قانونمند مدیر اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان با همه نهادهای استان، کاستیها و پیچیدگیهای موجود در عرصه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان اصفهان، ساماندهی و مرتفع شود.»
به گزارش ایسنا، تأکید بر کلیدواژۀ «تعامل قانونمند» در این بیانه، شاید بیش از هر چیز متوجه جملاتی باشد که مهران زینلیان، معاون امور عمرانی استانداری اصفهان در مراسم معارفۀ مدیرکل جدید میراث فرهنگی استان اصفهان بیان کرد.
او در بخش پایانی سخنان خود از ایزدی درخواست کرد که تعامل مفیدی با دیگر دستگاهها داشته باشد و دراینباره توضیح داد: «نگاههای منفی نسبت به ادارات میراث فرهنگی وجود دارد، شهرداریها اعتقاد دارند میراث فرهنگی کارها را قفل میکند. بنابراین باید از روشهای جدید برای تعامل با دیگر دستگاهها استفاده شود. نمیشود یک بافت تاریخی را قفل کرد و مسائلی نظیر سهولت رفتوآمد و غیره شهروندان را در نظر نگرفت».
دوستداران و متخصصان میراث فرهنگی اصفهان، بر این باورند که طبق بند ۲۲ ماده ۵۵ قوانین شهرداریها، این وظیفۀ شهرداریهاست که در حفاظت از ابنیه و آثار باستانی و تاریخی شهر، تعاملی صحیح و قانونمند با میراث فرهنگی داشته باشد و نباید این مهم را قربانی توسعه ناپایدار و اهداف کوتاهمدت مدیریت شهری کرد.
آنها یکصدا تقاضا دارند که نگاه مدیریت شهری، در شهری فرهنگی - تاریخی همچون اصفهان، به اهداف بلندمدت در جهت توسعۀ متوازن هر سه حوزه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی معطوف باشد تا اصفهان، نصف جهان بماند.
انتهای پیام