به گزارش ایسنا، هر کشوری در بحث واردات محصولات تولیدی بهوِیژه در حوزه موادغذایی و کشاورزی دارای یکسری استانداردها است، اگر پس از ورود محصول و انجام آزمایشهای اولیه مشخص شود آن محصول طبق استانداردها و قوانین آن کشور نیست، این محصول به کشور مبدا برگشت داده خواهد شد.
داستان برگشت سریالی محصولات کشاورزی از کشورهایی مانند روسیه، ازبکستان، ترکمنستان و هند این ذهنیت را در بین مردم ایجاد کرده است که این محصولات طبق استانداردها تولید نشده است و استفاده از سموم بیش از حد مجاز امکان دارد سلامتی آنها را به خطر بیندازد.
چهارمحال و بختیاری یکی از صادرکنندگان محصولات کشاورزی به خارج از کشور است، حال این مسئله بحث صادرات محصولاتی مانند سیبزمینی و صیفی را تحت تاثیر قرار داده است و اگر روند ادامه پیدا کند کشاورزان با مشکل مواجه خواهند شد.
مهمترین دلایل برگشت محصولات کشاورزی صادراتی ایران
فرشید شبانی- مدیر حفظ نباتات سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری در گفتوگو با ایسنا در خصوص علل برگشت تعدادی از محصولات کشاورزی صادراتی به کشور به دلیل رعایت نشدن برخی استانداردها، اظهار کرد: برای بحث صادرات و واردات محصولات کشاورزی یکسری قوانین تعریف شده است که کشورهای صادرکننده و واردکننده ملزم به رعایت آنها هستند، عموما قوانین کشور ایران در تولید محصولات کشاورزی متناسب با قوانین کشورهای عضو اوراسیا و روسیه است، اما در خصوص برخی قوانین اختلاف نظر وجود دارد.
وی ادامه داد: محموله فلفل دلمهای تولیدی در ایران از کشور روسیه برگشت خورد، اما این مسئله بهمعنای ناسالم بودن محصول و استفاده از سموم غیرمجاز در تولید نیست، پس از انجام آزمایش بر روی این محصول در روسیه نوعی سم مشاهده شده که این سم در کشور روسیه به ثبت نرسیده، در حالیکه استفاده از این سم آفتکش در ایران و کشورهای اروپایی مورد تائید بوده است.
شبانی با اشاره به اینکه دانشگاه علوم پزشکی بهصورت غیرمحسوس از محصولات تولیدی در حوزه کشاورزی نمونهبرداری میکند، عنوان کرد: ۹۵ درصد محصولات تولیدی در استان مطابق با استانداردهای سلامت هستند، در آخر دیماه گروهی از کشور روسیه برای تطابق استانداردها و انعقاد تفاهمنامه برای صادرات محصولات کشاورزی به ایران سفر میکنند.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری با تاکید بر اینکه مردم بابت استفاده از محصولات کشاورزی نگرانی نداشته باشند، گفت: میوه و سبزیجات منبع غنی از آنتیاکسیدان هستند، آنتیاکسیدان از ابتلا به سرطان و بسیاری از بیماریها پیشگیری میکند، بنابراین نباید در بین مردم واهمه ایجاد کرد.
وی در ادامه با اشاره به اینکه مصرف برخی سموم در برخی از کشورها قرنطینه است، توضیح داد: بنابراین باید در بحث صادرات به این مسئله توجه ویژه صورت بگیرد، در کشور ازبکستان دو نوع آفت قرنطینه است که در ایران یک استان غربی از این آفت مشاهده شده و سیبزمینیهای تولیدی در استان مورد تائید این کشور هستند و تاکنون پنج محموله سیبزمینی از استان طبق استانداردها صادر شده است.
شبانی ادامه داد: همچنین چند محموله سیبزمینی بهعلت وجود خاک مازاد در گونیهای سیبزمینی از ترکمنستان برگشت خورده که این مسئله بهدلیل رعایت نشدن خاکگیری محصول توسط صادرکننده بود، خوشبختانه در چهارمحال و بختیاری در صادرات سیبزمینی بر بحث خاکگیری توجه ویژه صورت میگیرد.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه در کشور نیز قوانینی برای واردات محصولات کشاورزی وجود دارد، تصریح کرد: اگر محصول با استانداردها تطابق نداشته باشد، این محصولات معدوم میشود.
وی بیان کرد: متاسفانه یکی از صادرکنندگان در کشور قصد صادرات سیبزمینی آلوده را داشت که خوشبختانه با هوشیاری کارشناسان حفظ نباتات از صدور مجوز برای صادرات این محموله جلوگیری شد و این صادرکننده اقدام به حاشیهسازی در فضای مجازی کرد.
شبانی در خصوص علت برگشت محصول کیوی صادر شده از امارات، توضیح داد: هر کشور برای محصولات تولیدی صادراتی و وارداتی به کشورش دارای قوانین قرنطینهای است و کشوری که میخواهد به این کشور محصولی را صادر کند باید این قوانین را رعایت کند، کشور امارات برای محصول کیوی قرنطینهای را تعیین نکرده بود، سپس پس از ورود محصول کیوی به این کشور، صادرکنندگان تصمیم میگیرند این محصول را بدون در نظر گرفتن شرایط قرنطینهای کشور هند به این کشور صادر کنند، اما طبق قوانین این کشور آفت موجود در کیوی تولیدی ایران در هند قرنطینه بود، این در حالی است که باید مجوز صادرات محصول از ایران طبق قوانین قرنطینهای صادر میشد.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری در پایان گفت: حدود پنج درصد محصولات تولیدی در ایران ناسالم هستند و کشاورزان از سمومی استفاده میکنند که مطابق با قوانین کشور نیست، بر روی تولیدات و استفاده از سموم همواره نظارت مستمر صورت میگیرد، اما گاهی تعداد اندکی از کشاورزان این قوانین را رعایت نمیکنند.
مردم نگرانی بابت استفاده از محصولات کشاورزی نداشته باشند
عطاءالله ابراهیمی- مدیرکل جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اینکه صادرات محصولات کشاورزی مجددا از سر گرفته خواهد شد، اظهار کرد: مردم نگرانی بابت استفاده از محصولات کشاورزی نداشته باشند، محصولات تولیدی سالم هستند.
وی بیان کرد: استانداردهای جدیدی توسط وزارت جهادکشاورزی برای صادرات محصولات کشاورزی در حال تدوین است، در این مدت گلخانهداران که سبزی و صیفی تولید میکردند برای صادرات با مشکل مواجه شدند.
انتهای پیام