به گزارش ایسنا و به نقل از روابطعمومی این رویداد، در ابتدای این مراسم که اجرای آن را مژده لواسانی به عهده داشت، محمدجواد جامهبزرگی، رئیس اداره موزهها و فضاهای فرهنگی دانشگاه تهران ضمن تبریک زادروزِ ابراهیم باستانی پاریزی گفت: باستانی پاریزی انسان بسیار بزرگی بودند و حق بزرگی بر گردن دانشگاه تهران دارند، اگر همت و خدمات او، مرحوم محمود روحالامینی و حسن حبیبی نبود، امروز مجموعه باغ نگارستان وجود نداشت و به یک پارکینگ تبدیل شدهبود.
او افزود: جای بسی خوشحالی است که با برگزاری جایزه آینهداران دوران بهزودی شاهد برپایی نمایشگاه دائمی از آثار تجسمی شرکتکنندگان در این رویداد خواهیم بود.
حمید باستانی پاریزی پسر باستانی پاریزی بهنمایندگی از خانواده بیان کرد: جایزه «آینهدار دوران» بههمت سیدعباس دعایی، از اتفاقات خوبی است که در سالهای اخیر رقم خورده و آثار بزرگان ادب را به زبان هنر بازتاب میدهد.
او با بیان این مطلب که کارهای فرهنگی همواره نیاز به پشتیبانی دارد، گفت: خانواده باستانی پاریزی همواره حامی معنوی این رویداد بودهاست.
باستانی پاریزی ادامه داد: ما در دورانی زندگی میکنیم که جوانها با کتاب سروکار کمی دارند و برگزاری رویدادهایی از این دست کمک میکند تا به مطالعه و خواندن کتاب علاقهمند شوند. باید همینجا از حامیان مالی و معنوی این رویداد از جمله مس سرچشمه و مجموعه باغ نگارستان تشکر کنم.
او افزود: باید قدر بزرگان را بدانیم تا شاهد بالندگی فرهنگ و هنر و انتقال تجربیات بزرگان به نسلهای بعد باشیم.
باستانی ادامه داد: در هفت سالی که از درگذشت پدرم میگذرد، ۴۶ عنوان از کتابهای او تجدید چاپ شدهاند و با اینکه تیراژ کتابها دیگر مثل گذشته نیست، این موضوع جای شادمانی دارد.
سیدعباس دعایی موسس و طراح جایزه «آینهدارِ دوران» اظهار کرد: باعث افتخار من است که فرصتی برایم فراهم شده تا بانی ارج نهادن به خدمات «استاد باستانی پاریزی» و «استاد طاهره صفارزاده» باشم. روح این دو استاد آنقدر بزرگ است که کارها به خوبی پیش میرود و خوشحالم که در این راه خانواده استاد باستانی پاریزی همراه ما هستند.
او گفت: بهطور همزمان نمایشگاه آثار برگزیدگان دومین جایزه «آینهدار دوران» شامل آثار ۳۳ هنرمند در فرهنگستان هنر افتتاح میشود. کارها بر اساس شخصیت و آثار طاهره صفارزاده و باستانی پاریزی خلق شدهاند که موضوعات دومین دوره جایزه بودند.
دعایی توضیح داد: با توجه به نظر هیئت محترم داوری و طی شدن مراحل مختلف، از میان آثار ۱۱۰ هنرمند کارهای این ۳۳ هنرمند که همخوانی بیشتری با موضوع داشتند منتخب شدند و با نظر داوران، برترینها تعیین و جوایز تقدیمشان خواهد شد.
موسس و طراح جایزه «آینهدارِ دوران» گفت: نمایشگاه برگزیدگان این جایزه تا روز خواجوی کرمانی (۱۷ دی ماه) ادامه خواهد داشت و برنامه با اختتامیه ۲۰ دی ماه در تالار وحدت با همراهی مراکز همراه استان کرمان به یاد خواجوی کرمانی پایان خواهدیافت.
همچنین حجتالاسلام والمسلمین سیدمحمود دعایی، مدیر روزنامه اطلاعات، با اشاره به دوستیاش با باستانی پاریزی گفت: باستانی پاریزی بسیار خوشسخن و طناز بودند. او از جمله افرادی بود که در هیچ دورهای مجیز هیچ مقامی را نگفت و انسان فرهیخته و آزادهای بود. حتی یکبار برای اینکه او راضی شود در مراسمی که فرد سیاسی حضور داشت، سخنرانی کند یک هواپیما رفت و برگشت برای او بدون هیچ سرنشینِ دیگری چارتر کردند اما او باز هم نپذیرفت.
او افزود: سابقه آشنایی من با باستانی پاریزی شنیدنی است. باستانی پاریزی با روزنامه اطلاعات از پیش از انقلاب همکاری داشت و بعدها این همکاری قطع شدهبود. سالهای دور علی حجتی کرمانی کتابی نگاشت و باستانی پاریزی مقالهای برای این کتاب نوشتهبود و پیش از انتشار کتاب کرمانی این مقاله را در اختیار ما گذاشت تا در روزنامه اطلاعات منتشر شود. ما هم این مقاله را بدون کسب اجازه در روزنامه منتشر کردیم و همین امر موجب ناراحتی باستانی شد و نامهای برای ما نوشت و عنوان کرد بر اساس موضع و رویکردی که دارد هیچ نوع همکاری با روزنامه اطلاعات ندارد و این مقاله بدون کسب اجازه او در روزنامه منتشر شده است. نخست نامه او، و بعد پاسخ خودم را در روزنامه منتشر کردم. مدتها گذشت و باستانی پاریزی بهمرور با رویکرد و دیدگاه روزنامه و من آشنا شد و همین امر موجب شد که ما به هم نزدیک شویم و حتی چندینبار هم به موسسه اطلاعات آمد و برای او مراسم بزرگداشتی هم برگزار کردیم. حتی پیشنهاد دادند اگر به مناسبت ۸۰ سالگی روزنامه اطلاعات ویژهنامهای منتشر کنیم، مقالهای برای ما مینویسند و چنین هم کرد.
دعایی ادامه داد: زمانیکه میخواستم برای گرفتن مقاله نزد باستانی پاریزی بروم او برای چکاپ سالیانه در بیمارستان مهر بستری بود و چون بیستویکم ماه رمضان بود من بدون گل و شیرینی نزد او رفتم و علت دست خالی رفتنم را نیز به او گفتم و گفتم برای سلامتی شما هفت سوره حمد میخوانم. پس از خواندن سوره حمد باستانی به من گفت که تختش را تنظیم کنم و حکایتی از یکی از پزشکان کرمانی نقل کرد که در ماهان کرمان در خانه بیماران را درمان میکرد و در ازای درمان هر چیزی که بیمار در وسعش داشت بابت دارو دریافت میکرد. روزی مردی روستایی را که چیزی نداشت درمان کرد و در ازای دارو از او خواست تا زمین باغچه حیاط خانهاش را برای کشت بیل بزند. دلیل این کار او این بود که معتقد بود اگر به کسی داروی مجانی بدهی او نمیخورد و حالش خوب نمیشود اما زمانیکه فردی بابت دارو پول پرداخت میکند تا آخر آن را مصرف میکند. من هم امروز از تو خواستم تا اهرم تخت من را تنظیم کنی تا دست خالی آمدن به دیدارم را جبران کنی.
مدیر روزنامه اطلاعات در بخش پایانی سخنانش به قدرشناسی استاد باستانی اشاره کرد و گفت: باستانی پاریزی با هر حرف و رفتارش به ما درس میداد و زمانی هم که فوت شد با وصیت برای دفن در کنار همسرش به ما یادآور شد که همسر و خانواده چقدر اهمیت دارند.
سپس برنامه فیلم شعرخوانی افشین یداللهی در ستایش شعری استاد باستانی پاریزی پخش، و در ادامه فیلم اجرای این شعر توسط شهرام ناظری به همراه گروه ارکستر پخش شد.
شهرام ناظری هنگام اجرای این قطعه گفت: مایه مباهات ملت ماست که قطعهای به یاد استاد باستانی پاریزی ساخته شدهاست. قطعهای که ترانه آن را افشین یداللهی سرود و آرزوی او بوده که من آن را اجرا کنم. بیت بیت این شعر بخشی از دریای تفکر این استاد بزرگ را تصویر میکند.
در فیلم کوتاه دیگری محمدرضا شفیعی کدکنی هم در سخنان بسیار کوتاهی بیان کرد: هر کاری که برای استاد باستانی انجام شود کم است و از خدمات برگزارکنندگان این رویداد قدردانی کرد.
سیدعلی میرافضلی شاعر و از حامیان معنوی این رویداد با ذکر خاطرهای گفت: حدود ۱۰ سال پیش قرار بود مراسم بزرگداشتی برای باستانی پاریزی در زادگاهش برگزار شود اما با کارشکنی برخی افراد این امر میسر نشد. اگر این فرصت فراهم میآمد، هدیه نابی بود که به شهر سیرجان تقدیم میشد. زمانیکه استاد پاریزی در فروردین سال ۱۳۹۳ درگذشتند، همین افراد از همان کسانی بودند که برای مراسم یادبود ایشان پیام تسلیت میفرستادند. او در ادامه دو شعر برای حاضران خواند.
حامد عسگری دیگر شاعری بود که در این مراسم دو شعر خواند و گفت: سالها پیش در دانشگاه تهران بودیم و استاد باستانی پاریزی در حالِ پایین آمدن از پلهها بودند که عصا از دستشان درآمد و افتاد. من عصا را برای ایشان بردم و با هم مسیری را پیادهروی کردیم و استاد از حال و هنرم پرسیدند. اصلا فکر نمیکردم بعد ایشان در یکی از کتابهایشان بیت شعری از من را بنویسند.
مجتبی احمدی دیگر شاعری بود که در این مراسم شعر خواند و گفت: باستانی پاریزی یکی از بزرگان عصر ما بودند و نسلهای متمادی مدیون خدمات ایشان هستند. یکی از مشخصههای بارز باستانی پاریزی، ایراندوستیِ ایشان بود و در سراسر نوشتههای ایشان این موضوع مشهود است.
رسول رئیسجعفری( اقتصاددان) هم در سخنانی با ذکر بخشهایی از دیدگاههای باستانی پاریزی بیان کرد: زمانیکه در رشته اقتصاد تحصیل میکردم، دریافتم آثار باستانی پاریزی از مهمترین منابعی هستند که اگر مورد بهرهبرداری قرار گیرند میتوانند به توسعه اقتصادی و اجتماعی ایران کمک کنند.
او افزود: برای اینکه کشوری بتواند به مرحله توسعهیافتگی برسد باید بتواند مسائل اجتماعیاش را حل کند و این امر مستلزم شناخت دقیق اجتماع و شناخت دقیق تاریخ سرزمینش است که استاد باستانی این اکسیر را داشت.
در ادامه مراسم اثری که توسط غلامحسین الطافی خلق شدهبود، به همراه هدایای دیگری به خانواده باستانی پاریزی اهدا شد. همچنین فیلم کوتاه مستند «هفت پرده باستانی» ساخته هومن ظریف به نمایش درآمد.
در بخش پایانی این مراسم اسامی هنرمندانی که آثارشان به نمایشگاه راه یافتهبود اعلام شد و مصطفی پاریزی قطعات «ایران»، «ضدکار»، «پیش گل و باران» و «زلزله جون» را به همراه گروه باراد اجرا کرد.
انتهای پیام