محمد علایی شب گذشته، چهارم دی، در یازدهمین نشست شب آب خراسان با عنوان در امتداد خشکسالی که در سالن کنفرانس ساختمان مرکزی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، اظهار کرد: امروز شرایط به گونهای است که از بحران آب عبور کرده و وارد بحران ورشکستگی شدید آبی شدهایم.
وی افزود: بروز این مساله به دلیل نبود برنامهریزیهای مناسب بوده است. به همین دلیل باید در قانون توزیع عادلانه آب ابتدا پایداری آب را در نظر گرفته و سپس به تامین آن پرداخته شود.
مدیر عامل شرکت آب منطقهای خراسان رضوی با اشاره به نبود مطالعات جامع در گذشته در خصوص آب تصریح کرد: علاوه بر این تا چند سال پیش شرکتهای آب منطقهای نظارتی بر برداشت منابع آب نداشتند اما امروز نظارتها بیشتر شده است.
علایی تصریح کرد: در حال حاضر خراسان رضوی با ۱.۲ میلیارد متر مکعب کسری آب مواجه است. این استان در زمان خشکسالیها بیش از ۹۷ درصد آب خود را از طریق آبخوانهای زیرزمینی تامین میکند. هماکنون در استان ۷۰۰۰ حلقه چاه آب وجود دارد.
وی درباره اقدامات صورت گرفته در استان برای افزایش پایداری آب ادامه داد: خراسان رضوی اولین استانی است که تخصیص جدید منابع آبی به آن صورت نگرفته اما بازار آب در آن راهاندازی شده است. خوشبختانه توانستهایم چاههای آب استان را به کنتور هوشمند مجهز کنیم. در. کنار همه این اقدامات نباید از یاد برد که مدیریت آب باید توسط تمام آحاد جامعه صورت گیرد و شرکت آب منطقهای به تنهایی نمیتواند این کار را انجام دهد.
علایی افزود: صدور پروانه بهرهبرداری از چاه آب با عدد ثابت در آب و هوای خراسان رضوی منطقی نبوده و این مساله برای منطقهای مناسب است که بارندگیهای ثابت داشته باشد. در سال جاری تا چهار دی ماه تنها ۱۰ میلیمتر بارندگی در خراسان رضوی رخ داده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان رضوی عنوان کرد: از همین رو به صنایع پر آب طلب، شهرداریها و نیروگاههای بزرگ برق استان اعلام شده که در سال ۱۴۰۱ آب مورد نیاز آنها از طریق پساب باید تامین شود. همچنین با کشاورزان نیز جلساتی برگزار شده تا در برداشت آب در بخش کشاورزی تجدید نظر کنند.
راهاندازی یک تصفیهخانه جدید برای آبیاری فضای سبز مشهد تا سال ۱۴۰۲
محمد هادی برهانی، معاون تامین و توزیع منابع آبی سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری مشهد نیز در این نشست اظهار کرد: شهرداری یکی از مصرف کنندگان آب در مشهد به حساب میآید ولی میزان مصرف آن جزئیتر از سایر مصارف اما باز هم قابل تامل است.
وی با اشاره به توجه شهرداری مشهد به موضوع کاهش مصرف آب افزود: برای این منظور اعتبارات خاصی در نظر گرفته شده و به دنبال آن هستیم که از منابع آبی موجود به نحو بهینهتری استفاده شود.
معاون تامین و توزیع منابع آبی سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری مشهد بیان کرد: در سالهای گذشته تامین آب مورد نیاز فضای سبز مشهد از محل شبکه شرب شهری بود اما امروز در ۶۵۰ پارک مشهد از شبکه شرب شهری تنها برای مصارف آبخوریها و سرویسهای بهداشتی استفاده میشود و آبیاری فضای سبز از شبکه شرب شهری جدا شده است.
برهانی بیان کرد: در واقع برای آبیاری فضای سبز از سال ۱۳۹۴ یک شبکه مستقل آبیاری ایجاد شد که این شبکه سال به سال تا امروز گسترش پیدا کرده است. همچنین برای ایجاد منابع آب پایدار علاوه بر ایجاد شبکه مستقل آبیاری، پروژههای استفاده از پساب نیز پیگری و اجرا شد. به همین منظور اولین تصفیه خانه محلی(لوکال) در مشهد بهرهبرداری و وارد شبکه مستقل آب شهرداری مشهد شد.
وی تاکید کرد: تصفیه خانههای شرکت آبفا باید استاندارهای مصرف در فضای سبز را داشته باشند و این پساب به سادگی قابل استفاده نیست. به همین دلیل از سال ۱۴۰۰ با هماهنگی شرکت آب و فاضلاب مشهد بخشی از پساب تصفیهخانه خین عرب به صورت تکمیلی توسط شهرداری مشهد استفاده میشود. اخیرا هم قراردادی برای احداث تصفیه خانه طبرسی در شرق مشهد منعقد شده که بر اساس آن تا سال ۱۴۰۲ بخشی دیگری از آب مورد نیاز فضای سبز مشهد از طریق این تصفیه خانه تامین خواهد شد.
انتهای پیام