به گزارش ایسنا، بنابر اعلام نشریه علمی جهان شیمی فیزیک، گیاهان دارویی (Medicinal Plants) گیاهانی هستند که به دلیل عطر، طعم یا خاصیت درمانی مورد استفاده قرار می گیرند و در برخی از رژیم ها به عنوان مکمل های غذایی نیز شناخته می شوند. اما نکته بسیار مهم این است که نمی توان همه گیاهان دارویی را به صورت خوراکی مصرف کرد، از این رو تهیه عرقیات گیاهی مثل عرق یونجه و عرق زنیان راه حلی کاربردی برای بهره مندی از خواص این گیاهان شگفت انگیز است.
عرق یونجه چیست؟
گیاه یونجه در بسیاری از مناطق شبه قاره ای با آب و هوای معتدل و همچنین در بخش های مرکزی و جنوب ایران رشد می کند. این گیاه با ریشه دواندن در خاک می تواند بسیاری از مواد مغذی خاک را جذب کند. یونجه دارای ویتامین های K، C، B6، A، D و املاحی مثل کلسیم، پتاسیم، فسفر و منیزیم است. تنظیم جذب قند در بدن یکی از کارهای مفیدی است که عرق یونجه، به دلیل داشتن آمیلاژ، می تواند انجام دهد. نکته ای که در هنگام استفاده از عرق این گیاه، باید رعایت شود، طبع گرم عرق یونجه است. استفاده زیاد از عرق یونجه در افرادی که دارای طبع گرم هستند، می تواند مشکلاتی را ایجاد کند.
خواص و کاربردهای عرق یونجه
در ادامه به بررسی برخی از مهمترین خواص و عوارض عرق یونجه می پردازیم.
تقویت سیستم ایمنی بدن
وجود ویتامین C و بسیاری از املاح دیگر در عرق یونجه، آن را به گزینه ای مناسب برای افزایش قدرت سیستم ایمنی بدن تبدیل کرده است.
درمان یبوست
در بیماری یبوست کارکرد روده بزرگ به دلایلی مثل کم آبی بدن و استفاده کم از مواد فیبردار، دچار اختلال می شود. یکی از گیاهانی که مصرف آن می تواند به درمان یبوست کمک کند، یونجه است. گیاه یونجه دارای فیبر فراوان و طبع گرم است. همچنین عرق یونجه به دلیل داشتن ترکیبات ملین، با افزایش حرکات روده، دفع مواد را راحت تر کرده و به درمان مشکلات گوارشی کمک می کند.
عوارض عرق یونجه
عرق یونجه دارای ویتامین E است و مصرف بیش از حد آن باعث عدم جذب این ویتامین می شود. استفاده از آن در زمان بارداری و شیردهی می تواند مشکل ساز باشد. این عرق، همچنین می تواند با داروهای ضد انعقاد خون و داروهای شیمیایی تنظیم کننده قند خون تداخل دارویی ایجاد کند.
عرق زنیان چیست؟
زنیان در گروه گیاهان چتری، بوته ای و علفی قرار دارد. این گیاه دارای خاصیت ضد میکروبی بوده و بیشتر در هند، ایران، افغانستان و مصر رشد می کند. قسمت قابل استفاده گیاه زنیان، میوه آن است که خاصیت آنتی اکسیدانی دارد. کلسیم، پتاسیم، سدیم، نیاسین، فسفر، آهن، اسیدهای چرب و فیبر از دیگر موادی هستند که در گیاه زنیان وجود دارند.
خواص و کاربرد عرق زنیان
از جمله خواص عرق زنیان، تقویت کننده معده، ضد نفخ، ضد انگل و قارچ، ضد ترشی معده، ضد تهوع، کمک به کاهش وزن و لاغری، پاکسازی پوست و رفع جوش، رفع خشکی شانه ها و بسیاری از موارد دیگر است.
درمان آرتروز
عرق زنیان دارای ترکیباتی چون ترین، استرول و لیکوزیداست، و به همین دلیل می تواند اثرات ضد درد و التهاب داشته باشد.
تنظیم کلسترول
فیبر و اسیدهای پلی اشباع نشده ای که در ساختار عرق زنیان وجود دارد، در تنظیم کلسترول خون مفید هستند. این عرق همچنین کلسترول مفید را افزایش می دهد.
کمک به عملکرد در کلیه ها
عرق زنیان به عنوان یک گیاه دارویی ادرار آور، مانع از رسوب املاح کلسیم و تشکیل سنگ کلیه می شود.
بهبود عملکرد دستگاه گوارشی
در عرق زنیان ترکیباتی وجود دارد که می توانند باعث ترشح آنزیم های گوارشی شده و به درمان مشکلاتی چون نفخ و سوءهاضمه کمک کنند.
مضرات زنیان
در رابطه با عوارض عرق زنیان باید بدانید که به دلیل طبع گرم، مصرف مداوم آن برای افرادی که طبع گرم دارند توصیه نمی شود. همچنین در صورت ابتلا به بیماری های کبدی، استفاده از این عرق گیاهی می تواند مشکلات جدی به همراه داشته باشد و مصرف آن در دوران بارداری و شیردهی تنها با تجویز پزشک توصیه می شود.
کلام پایانی
اگرچه استفاده از اغلب دمنوش ها و گیاهان دارویی، دارای عوارض حادی نبوده، و بسیاری از آن ها در لیست مواد اولیه صنایع غذایی نیز وجود دارند، اما به طور کلی مصرف هرگونه داروی شیمیایی یا گیاهی ممکن است در برخی افراد واکنش های آلرژیک به همراه داشته باشد. این واکنش های می توانند به صورت دردهای شکمی، حالت تهوع، سرگیجه، کهیر، خارش و یا حتی انسداد مجاری تنفسی و ... باشند. به همین دلیل بسیار مهم است که انواع عرقیجات و گیاهان دارویی نیز با دقت لازم مصرف شوند.
انتهای رپرتاژ آگهی