مراد سپهوند، در نشست علمی تخصصی گرامیداشت روز جهانی خاک که به همت گروه علوم و مهندسی دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان برگزار شد، در خصوص مروری بر شوری و حاصلخیزی خاکهای ایران با تاکید بر خاکهای لرستان، گفت: شوری خاک شامل میزان نمکهای موجود در آن همچون کلریدها، سولفاتها، کربناتها، بیکربناتها، نیتراتهاست.
وی با اشاره به تاثیر شوری بر گیاهان عنوان کرد: کاهش جذب آب، کاهش رشد و تولید، افزایش جذب عناصر، مسمومیت و ... از جمله تاثیرات شوری آب بر گیاهان است.
عضو سابق هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان گفت: مواد مادری، سطح ایستایی بالا، آب آبیاری شور، مدیریت غلط آبیاری، مصرف زیاد کودهای شیمیایی و... و. از دلایل شوری خاک محسوب میشود.
۵۶ میلیون هکتار از مساحت کشور شور است
سپهوند با اشاره به میزان شوری خاک در کشور عنوان کرد: در کل مساحت ایران ۸۹ میلیون هکتار معادل ۵۳ درصد غیرشور، ۵۶ میلیون هکتار معادل ۳۵درصد شور با درجات مختلف و ۲۰ میلیون هکتار معادل ۱۲ درصد شاملاراضی لم یزرع کویری هستند.
وی اضافه کرد: در مجموع از تمام اراضی کشاورزی ایران ۲۰ میلیون هکتار قابل کشت، ۱۴ میلیون هکتار برای کشت زراعی و باغی و ۶.۵تا ۷ میلیون هکتار با درجات مختلف در کشت زراعی و باغی شور است.
دشتهای سیلاخور و جایدر با شوری کم تا متوسط آب و خاک مواجه است
عضو سابق هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان گفت: لرستان از جمله استانهای فاقد شوری خاک و آب است که تنها در ۳ هزار هکتار از دشت سیلا خور و جایدر با شوری کم تا متوسط مواجه است.
سپهوند ادامه داد:حاصلخیزی خاک تابع میزان و نسبت عناصر غذایی ماکرو و میکرو است و باردهی خاک تابع عوامل خاک، آب و هوا و مدیریت است.
وی گفت: عوامل خاکی موثر بر باردهی خاک شامل حاصلخیزی، کربن آلی، تهویه، رطوبت و حرارت، عمق، بافت- ساختمان، شوری و... است.
عضو سابق هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان افزود: عوامل آب و هوایی موثر بر باردهی خاک شامل بارندگی، دما، رطوبت نور، CO۲ و...عوامل مدیریتی موثر بر باردهی خاک، شامل شخم و شیار، نهادهها، آبیاری، تغذیه و... است.
۱۵ درصد خاکهای کشور حاصلخیز هستند
سپهوند با بیان اینکه تنها ۱۵ درصد خاکهای کشور حاصلخیز هستند، بیان کرد: در ایران کمتر خاکی را میتوان یافت که حاصلخیز باشد و متاسفانه عوامل موثر بر باردهی هم مطلوب نیست بنابراین همواره با gap yield در اکثر محصولات مواجه هستیم به عنوان مثال گپ تولید در مورد گندم آبی ۴-۳ تن در هکتار است.
وی با بیان اینکه حداقل حدود نیمی از خاکهای کشور با کمبود فسفر مواجه هستند، اظهار کرد:بنابراین حداقل نیمی از خاکهای کشور نیز احتماالً با کمبود پتاسیم مواجه است.
گپ تولید همیشه بهعنوان مشکل همچنان باقی است
عضو سابق هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان افزود: مشاهده میشود که کمتر خاکی از کشورها حاصلخیز است و با توجه به اینکه نمیتوانیم مدیریت تغذیه را خوب اعمال کنیم و سایر عوامل موثر بر باردهی خاک را خوب کنترل نمیکنیم، پس نه خاک حاصلخیز داریم و نه خاک بارده، لذا گپ تولید همیشه بهعنوان مشکل همچنان باقی است.
انتهای پیام