ساخت پلاستیک سازگار با محیط زیست از اسپرم ماهی سالمون!

دانشمندان چینی در بررسی جدید خود، نوعی پلاستیک سازگار با محیط زیست ابداع کرده‌اند که می‌توان آن را به شکل‌های دلخواه درآورد.

به گزارش ایسنا و به نقل از دیلی‌میل، نوع جدیدی از پلاستیک سازگار با محیط زیست، با یک عنصر بعید ساخته شده است. این عنصر، اسپرم ماهی سالمون است.

گروهی از دانشمندان چینی، DNA را از اسپرم ماهی استخراج کردند و آن را با روغن گیاهی ترکیب کردند تا ماده‌ای نرم و چکش‌خوار موسوم به هیدروژل ایجاد کنند. سپس، این ماده با استفاده از قالب‌هایی به شکل‌های گوناگون در می‌آید تا اقلامی را که معمولا از پلاستیک ساخته می‌شوند، بسازد. این پلاستیک طبیعی را می‌توان با قرار دادن آن زیر آب بازیافت کرد که آن را به حالت هیدروژل برمی‌گرداند تا به یک ماده جدید تبدیل شود.

جهان سالانه بیش از ۳۸۰ میلیون تن پلاستیک تولید می‌کند و هر روز حدود هشت میلیون قطعه پلاستیک به اقیانوس راه می‌یابند. بدین ترتیب، آب‌ها، حیوانات و حتی آب آشامیدنی ما آلوده می‌شوند.

در مقاله این پژوهش آمده است: پلاستیک‌ها نقش مهمی در زندگی جدید دارند و توسعه بازیافت پلاستیک در حال حاضر بسیار دشوار و چالش‌برانگیز است. یک گزینه پیشنهادی برای رهایی از این معضل، توسعه پلاستیک‌های زیستی پایدار است که با محیط زیست در کل چرخه عمر مواد سازگار باشند. ما یک پلاستیک زیستی پایدار را ابداع کرده‌ایم که از DNA طبیعی و آینومرهای به دست آمده از زیست‌توده ساخته شده است. به این محصول، پلاستیک DNA گفته می‌شود.

این فرآیند، با رشته‌های کوتاه DNA که از اسپرم ماهی سالمون به دست آمده‌اند، آغاز می‌شود. سپس، رشته‌های DNA با یک ماده شیمیایی موجود در روغن گیاهی مخلوط می‌شود.

پژوهشگران در مرحله بعد توانستند نوآوری خود را با ساخت محصولات خاصی آزمایش کنند.

کل این فرآیند از ابتدا تا انتها، کمتر از پنج درصد از کربن ناشی از تولید پلاستیک سنتی را منتشر می‌کند و محصول به دست آمده کاملا قابل بازیافت است.

پایداری، همه جنبه‌های تولید و کاربرد پلاستیک‌ DNA و محصولات پایدار ساخته‌شده از آن را شامل می‌شود. مواد خام، از منابع تجدیدپذیر زیستی به دست می‌آیند. راهبرد پردازش، سازگار با محیط زیست است و مصرف بالای انرژی، استفاده از حلال‌های آلی و تولید محصولات جانبی را شامل نمی‌شود. قابلیت بازیافت و ویژگی غیر مخرب پلاستیک، برای افزایش قابل توجه طول عمر آن است.

در ادامه این مقاله آمده است: دفع زباله‌های پلاستیکی، از دو مسیر شامل بازیافت و تجزیه قابل کنترل آنها توسط آنزیم در شرایط ملایم پیروی می‌کند. علاوه بر این، پلاستیک‌های DNA را می‌توان در آب جوشاند تا محصولات طراحی‌شده دلخواه از جمله لیوان پلاستیکی را تشکیل دهند. این پژوهش، راه‌حلی را برای تبدیل هیدروژل زیستی به پلاستیک زیستی ارائه می‌دهد و بازیافت پلاستیک‌های DNA را به نمایش می‌گذارد که توسعه مواد پایدار را پیش خواهند برد.

این پژوهش، در "Journal of the American Chemical Society" به چاپ رسید.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۱۳ آذر ۱۴۰۰ / ۰۸:۴۳
  • دسته‌بندی: فناوری
  • کد خبر: 1400091309329
  • خبرنگار : 71604