حسن منصوریان در نخستین نشست علمی تخصصی حقوق و اخلاق اجتماعی در مدیریت شهری که امروز در سالن همایش هتل پردیسان مشهد برگزار شد، اظهار کرد: آن چیزی که ما را وادار به اجرای این برنامه و طراحی این نظام کرده است، اصلاح نظام رفتاری شهروندان براساس ارزشها و اصول کلی است که بر شهر مشهد حاکم است. شهر مشهد از یکسو دارای ظرفیتهای بسیار زیادی است و از سوی دیگر دارای شرایط خاص و ویژهای است.
وی افزود: وقتی خداوند میخواهد از یک شهری بهخوبی نام ببرد آن را به بلد امن تشبیه میکند که بلد امن مولفههایی باید داشته باشد. خوب بودن حال مردم ، حاکم بودن مهربانی در آن شهر و روابط پایدار و براساس محبت، عشق و علاقه از جمله این مولفههاست. اگر بتوانیم این مولفهها را در شهر بهعنوان اخلاق اجتماعی و رفتاری ترویج دهیم نتیجه آن پایین آمدن خیلی از ناهنجاریهای اجتماعی است. شهری که روابط آن براساس عشق و علاقه بهیکدیگر باشد کودک کار در آن نیست؛ زیرا جامعه طاقت دیدن چنین چیزی را ندارد.
رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر مشهد عنوان کرد: در شهری که براساس عشق و علاقه و مهربانی با یکدیگر رابطه دارند نزاعهای خیابانی کاهش مییابد. شهر اگر براساس مولفههای اجتماعی و ارزشی و اخلاقی مدیریت شود در آن خانواده محوریت قرار میگیرد و حرمت پدر، مادر، فرزندها و افراد در نظر گرفته میشود و نظام مشورت حاکم بر اصول زندگی میشود. در ازدواجها، انتخاب شغلها و سرمایهگذاریها خیلی از پروندههای قضایی از بین میرود و آمار طلاق کاهش پیدا میکند. این موضوع باعث شده است که ما بهدنبال اصلاح ارزشی نظام اجتماعی باشیم و بین نظامهای ارزشی حاکمیت اخلاق بهترین نظام باشد.
منصوریان ادامه داد: یک مهندسی معکوس قرار است انجام گیرد و امیدوارم بتوانیم به نظامهای قبلی همچون دهه ۶۰ که با همبستگی کارها انجام میشد، بازگردیم. هیچ دستگاهی متولی ناهنجاریهای اجتماعی نیست در مسائل فرهنگی دستگاههای متعددی شامل ۱۱ تا ۱۷ دستگاه متولی هستند اما در بحث خانواده هیچ دستگاهی مستقیم وظیفه ذاتی آن را بهعهده ندارد و تنها نسخه شفابخش آن ورود مردم برای مردم است.
رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر مشهد درپایان گفت: در دوره ششم شورای شهر قصد داریم نسبت به مسائل فرهنگی عقب رویم و مسائل فرهنگی را به متولیان آن واگذار کنیم و به مسائل اجتماعی ورود پیدا کنیم. ما چند مسئله بزرگ اجتماعی در شهر داریم که در دستور کار قرار گرفته است که یکی از آنها موضوع اعتیاد است.حدود ۹۰۰۰ معتاد متجاهر داریم که آمار زنان معتاد آمار نگرانکنندهای است همچنین در بحث طلاق شهر ما رتبهدار است.
کاهش ۸ مورد از ۱۰ جرم اولویتدار
امیر مرتضوی، معاون امور اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری خراسان رضوی نیز در این نشست اظهار کرد: یکی از مواردی که باید همواره مورد توجه قرار بگیرد که در ماده یک قانون پیشگیری نیز به آن توجه شده این است که اگر بخواهیم در امر پیشگیری از وقوع جرم یا صیانت از حقوق عامه یا آزادیهای مشروع موفق باشیم باید به چند نکته توجه کنیم. نکته اول این است که تحقیق و پژوهش باید توأم با یک کار کاربردی باشد. اگر ما تحقیق و پژوهشهای بسیاری را انجام دهیم اما به جنبه کاربردی بودن آن توجه نکنیم خروجی زیادی از انجام این کار در جامعه مشاهده نمیکنیم.
معاون امور اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری خراسان رضوی ادامه داد: از بسیاری تحقیقات دانشگاهی بهرهبرداری نمیشود که یکی از دلایل آن این است که راهکارهای کاربردی و اجرایی بهروز در آنها مشاهده نمیشود. نکته دوم این است که روحیه کار مشارکتی و جمعی خیلی پررنگ نیست و هرسازمانی تکالیف و وظایف خود را انجام میدهد و اولویتهای خاص خود را دارد درحالیکه در حوزه آسیبها و ناهنجاریهای اجتماعی یکسری اولویتهای مشترک وجود دارد؛ بهعنوان مثال در حوزه طلاق، اعتیاد، حاشیهنشینی، مفاسد اخلاقی و فضای مجازی باید تمام سازمانها و دستگاهها براین موارد متمرکز شوند.
مرتضوی افزود: اگر امروز شاهد ولنگاری و هرجومرج در جامعه هستیم مشکل ما در برنامهریزی است؛ زیرا اگر برنامهریزی دقیق، اصولی و هدفمند داشته باشیم با این مشکلات مواجه نمیشویم. نکته سوم اتحاد و باور است، اگر ما فردی را در رأس یک مجموعه قرار میدهیم،او باید به آن موضوعات اعتقاد و باور داشته باشد؛ بهعنوان مثال متولی کار فرهنگی باید به کار فرهنگی باور و اعتقاد داشته باشد. همچنین اگر مسئول حوزه علوم پزشکی به بهداشت و درمان باهم توجه نداشته باشد در این حوزه موفق نیست.
وی ادامه داد: همچنین اگر در حوزه قضایی فردی را مسئول این کار قرار دهیم که به حوزه پیشگیری و رسیدگی باهم توجه نکند در این حوزه موفق نیست. یکی از مشکلات ما این است که افرادی را مسئول حوزههای مختلف قرار میدهیم که تکبعدی هستند. ما باید فردی را مسئول کارها قرار دهیم که تمام جوانب را درنظر بگیرد و علم و آگاهی داشته باشد. این همایشها زمانی میتواند اثربخش باشد که خروجی آن در جامعه ملموس و مشهود باشد.
مرتضوی در پاسخ به این پرسش که چند درصد از آسیبهای اجتماعی کاهش پیدا کرده است؟ عنوان کرد: در هشت مورد از ۱۰ جرایم اولویتدار کاهش داشتیم. اما آنچیزی که ما انتظار داریم و در بیرون مشاهده میکنیم با این آمارها همخوانی ندارد. هرچیزی که امنیت وآسایش مردم را بهخطر میاندازد و تحریف افکار عمومی را بهدنبال دارد خطرناک است و حتی یک سرقت نیز زیاد است. در حوزههایی که آسیبهای اجتماعی مورد توجه است باید کار انقلابی صورت بگیرد. امکانات ما در نیروی انسانی و تجهیزات در سازمانها و دستگاهها کافی نیست و اگر باهم کار کنیم میتوانیم این کمبود را جبران کنیم.
انتهای پیام