یک بانوی کارآفرین:

نظام اداری مهمترین مانع پیش روی کارآفرینان است 

رئیس کانون زنان بازرگان خراسان رضوی به مشکلات و موانع پیش روی کارآفرینان و تولید اشاره کرد و گفت: به نظر من اگر قانون بهبود فضای کسب‌وکار در جامعه به درستی اجرا شود، با مشکل کمتری روبه‌رو خواهیم بود چون مهمترین مانع پیش روی کارآفرینان نظام اداری است.

مریم سراج احمدی در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص اهمیت کارآفرینی و مشکلات اظهار کرد: مساله کارآفرینی موضوعی است که از نظر دینی نیز اهمیت دارد چراکه عمده آموزه‌های دین اسلام کارآفرینانه بوده و مسائلی چون اقتصاد، بازرگانی، کارآفرینی و توجه به معیشت در اسلام از اهمیت برخوردار است.

وی افزود: از طرفی تمام مباحث اجتماعی، سیاسی و... نیز تحت تاثیر اشتغال قرار دارد. در حقیقت سلامت در حوزه اشتغال یک جامعه موجب سلامت سایر حوزه‌ها در آن خواهد شد. 

این بانوی کارآفرین در مورد چالش‌هایی پیش‌روی کارآفرینان در کشورمان تصریح کرد: در حال حاضر کارآفرینان با چالش‌های زیادی برای پیشبرد امور خود مواجه هستند. این مساله به این دلیل است که نظام اداری کشور ما نظام کارآمدی نیست. در حال حاضر قوانین، مقررات، بخشنامه‌ها وآیین نامه‌های این نظام به نوعی مانعی پیش پای کارآفرینان است. فعالان اقتصادی خواهان اجرای صحیح قانون بهبود فضای کسب‌وکار هستند. باید توجه داشت در اقتصاد هر کشوری گاهی حالت‌های فوق العاده پیش می‌آید؛ به عنوان نمونه تحریم‌، خشکسالی و مواردی از این دست حالت‌های ویژه‌ای است که نیازمند اجرای صحیح قانون است تا بتوان از این حالت ویژه عبور کرد. 

سراج احمدی تصریح کرد: اما متاسفانه شرایط نظام اداری ما به گونه‌ای است که یک کارشناس در تهران برای شهر دیگری تصمیم می‌گیرد. در واقع قوانین در همه جا به صورت یکسان اجرا می‌شود و متناسب با مناطق مختلف کشور بومی سازه نشده است.

وی ادامه داد: مشکل دیگر صادرکنندگان و فعالان اقتصادی تعهدات ارزی است. برای مثال صادرکنندگانی که کالا به افغانستان صادر می‌کنند، با این مساله مواجه هستند که دولت افغانستان مانع خروج دلار از کشورشان می‌شود. به همین دلیل است که در زمینه صادارت و بازگشت ارز مشکلاتی برای فعالان اقتصادی پیش می‌آید. در این شرایط لازم است تفویض اختیار به استانداران صورت گرفته و قوانین بومی‌سازی شود.

رئیس کانون زنان بازرگان خراسان رضوی درباره تاثیرات نظام مالی و بانکی بر فعالیت کارآفرینان کشور گفت: یکی دیگر از مشکلات فعالان اقتصادی نظام بانکی است. یک فعالیت اقتصادی باید آنقدر توجیه داشته باشد که تولید کننده بتواند ۳۰ درصد سود کند تا ۱۸ درصد آن را به بانک‌ها پرداخت کند. علاوه بر این نبود ثبات در قیمت مواد اولیه نیز مشکلات زیادی برای تولیدکنندگان ایجاد کرده است.

سراج احمدی با بیان اینکه یکی دیگر از مشکلات فعالان اقتصادی کشور عدم برخورداری از ماشین‌آلات و فناوری‌های به روز است، گفت: این مساله موجب استهلاک دستگاه‌ها شده و در نتیجه هزینه تولید را افزایش می‌دهد. در حال حاضر به دلیل اعمال تحریم‌ها و همچنین نوسانات قیمت دلار نمی‌توان ماشین‌آلات به روز وارد کشور کرد. در نتیجه کالای تولیدشده برای فعال اقتصادی توجیه اقتصادی ندارد.

وی موازی کاری بعضی ادارات و افزایش میزان صدور پروانه تولید و بهره‌برداری را یکی دیگر از موانع پیش روی فعالان اقتصادی دانست و عنوان کرد: نمونه بارز این مشکل در تولید شیر خام است. در حال حاضر تعداد واحدهای تولیدی لبنی اشباع شده و واحدهای تولیدی با ۱۰ تا ۲۰ درصد ظرفیت خود کار می‌کند. بنابراین در چنین شرایطی نیاز به صدور پروانه بهره‌برداری جدید نیست. به جای صدور پروانه می‌توان با تعداد کارخانه کمتر اما با ظرفیتی بالاتر تولید داشت. این روش در کشورهای پیشرفته نیز دنبال می‌شود. 

این بانوی کارآفرین با اشاره به تاثیر تورم بر فعالیت‌های اقتصادی بیان کرد: واحدهای تولیدی معمولا برنامه‌های یک یا چند ساله برای خود تعریف می‌کنند و بر اساس همین برنامه بودجه سالانه آن ردیف بندی می‌شود اما تورم‌ مانع پیش‌بینی صحیح بودجه برای اقدامات آینده یک مجموعه تولیدی می‌شود. از دیگر سو با افزایش تورم قدرت خرید مردم نیز کاهش پیدا می‌کند. نمونه این موضوع در کاهش قدرت خرید مردم در استفاده از مواد لبنی دیده می‌شود. پیشتر شرایط به گونه‌ای بود که مصرف روزانه شیر توسط شهروندان بیشتر بود اما در حال حاضر سرانه مصرف این محصول کاهش پیدا کرده و در درجه دوم اولویت‌های سبد کالای مردم قرار گرفته است. 

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۲ آذر ۱۴۰۰ / ۰۸:۴۰
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1400090201009
  • خبرنگار : 50356