مطالباتی که در حوزه آب بی‌پاسخ مانده

تنش آبی در چهارمحال و بختیاری به بحرانی‌ترین وضعیت خود رسیده است، بیش از نیمی از جمعیت این استان برای تامین آب شرب با مشکل مواجه هستند و بسیاری از شهرها و روستاهای استان با تانکر آبرسانی می‌شود، این استان در حال تبدیل شدن به یک بیابان بی‌آب و علف بوده، اما متاسفانه تاکنون تدبیری برای حل مشکلات آبی در این استان اندیشیده نشده است.

به‌گزارش ایسنا، ۲۲ آبان‌ماه وزیر نیرو پس از سفر به استان اصفهان برای بررسی وضعیت منابع آبی و پروژه‌های نیمه‌تمام در حوزه آب وارد چهارمحال و بختیاری شد، مردم این استان منتظر یک تصمیم قطعی برای حل مشکلاتشان و وعده برای تعیین زمان برای پایان اجرای پروژه آبرسانی بن- بروجن که قرار است آب شرب نیمی از جمعیت این استان را تامین کند ازسوی وزیر نیرو بودند، اما هیچ حرفی از این پروژه به میان نیامد و تلاش خبرنگاران برای مطالبه این پروژه ملی از وزیر نیرو بی‌نتیجه ماند.

مردم چهارمحال و بختیاری خواستار رفع تبعیض و اجرای عدالت در توزیع آب هستند، این استان سرچشمه سه رودخانه زاینده‌رود، دز و کارون است، اما متاسفانه اکنون در حداقل شش شهرستان این استان امکان تخصیص آب برای طرح‌های سرمایه‌گذاری وجود ندارد، چشمه‌های بسیاری در این استان بر اثر اجرای طرح‌های انتقال آب خشک و کم‌آب شده‌اند و کاهش نزولات آسمانی بحران آب در این استان را تشدید کرده است.

صدای اعتراض مردم چهارمحال و بختیاری در خصوص اجرای پروژه های انتقال آب و بدون مجوز زیست‌محیطی مانند بهشت‌آباد به آسمان بلند شده است، باید حقوق و حق‌آبه مردم در سرچشمه مدنظر قرار بگیرد و آب مازاد با توجه به رعایت مسائل زیست‌محیطی انتقال پیدا کند.

چهارمحال و بختیاری باتوجه به کاهش نزولات آسمانی و اتمام یخچال‌های طبیعی با مشکلات بسیاری در حوزه تامین آب مواجه شده است، وزارت نیرو باید در بحث اجرای پروژه‌های انتقال آب به این مسئله توجه داشته باشد تا این استان بیش‌تر از این متضرر نشوند.

اجرای تونل بهشت‌آباد چهارمحال و بختیاری را جهنم می‌کند

مهدی پژوهش- رئیس دانشکده منابع‌طبیعی دانشگاه شهرکرد با اشاره به وجود مشکلات بسیار در حوزه آب چهارمحال و بختیاری، اظهار کرد: مردم و کشاورزان این استان مطالبات خود را پشت میزهای مذاکره بیان می‌کنند و برای بیان خواسته‌های خود به خیابان نمی‌آیند، این مسئله نشان‌دهنده فرهنگ بالای مردم این استان است.

وی با اشاره به تبعات اجرای تونل اول و دوم کوهرنگ، توضیح داد: اولین زخم بر پیکره کارون و زردکوه با اجرای تونل اول کوهرنگ زده شد، با اجرای این تونل ۳۰۰ میلیون مترمکعب آب از کارون به زاینده‌رود جهت انتقال به استان اصفهان برای تامین آب صنعت و برنج‌کاری منتقل شد.

پژوهش افزود: سپس تونل دوم کوهرنگ با هدف انتقال ۲۵۰ میلیون متر مکعب برای کمبود آب اصفهان اجرایی شد، اما این سوأل مطرح می‌شود که با اجرای این دو طرح مشکل کم‌آبی در این استان حل شد؟ آیا ساکنان حاشیه زاینده‌رود در شهرستان بن که فاصله کمی با این رودخانه دارند توانستند از این آب بهره کافی را ببرند؟

عضو کمیته صیانت از آب چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه بسیاری از شهرها و روستاهای این استان در حال حاضر با تانکر آبرسانی می‌شود، عنوان کرد: این استان رتبه بالایی در بیکاری دارد، باوجود این مشکلات عملیات اجرایی تونل کوهرنگ ۳ برای انتقال آب به استان مجاور برخلاف نظرات کارشناسان حوزه آب و محیط‌زیست مبنی بر تبعات اجرای این پروژه آغاز شد و نتیجه آن خشک شدن چشمه‌های منطقه بیرگان و مهاجرت مردم از این منطقه بود.

وی بیان کرد: در منطقه‌ای که سد و تونل کوهرنگ ۳ در حال اجراست، چهار گسل فعال وجود دارد، باوجود تعهدات آب منطقه‌ای اصفهان برای تامین آب در منطقه بیرگان این مسئله عملیاتی نشد و هم چنین هیچ خسارتی به مردم این منطقه پرداخت نشده است.

پژوهش در ادامه با اشاره به پروژه انتقال آب تونل گلاب برای تامین آب اصفهان، یادآور شد: این تونل با هدف آبرسانی به ۱۴ شهرستان در این استان در دستور کار قرار گرفت، اگر این تونل اجرایی شود، زاینده‌رود به‌طور کامل خشک می‌شود.

عضو کمیته ملی کارون خاطرنشان کرد: صنایع آب‌بر مانند فولاد در استان کویری اصفهان احداث شده است، این صنعت آب‌بری بالایی دارد و با افزایش تولید تا سال ۱۴۲۰ مشکل تامین آب در این استان چند برابر می‌شود.

وی با اشاره به پروژه  بهشت‌آباد که آن را غیرقانونی میداند، گفت: طبق طرح‌های تدوین شده طول این تونل ۶۵ کیلومتر و قطر آن ۶ متر است، کارشناسان استان مجاور معتقد هستند از طریق این تونل مقرر است ۱۵۲ میلیون متر مکعب آب منتقل شود که هزینه اجرای این پروژه در حال حاضر ۱۱۰ هزار میلیارد تومان برآورد شده است، در حالیکه می‌توان این هزینه را صرف اجرای شبکه‌های آبیاری نوین در اراضی کشاورزی اصفهان کرد و نتیجه آن صرفه‌جویی یک میلیارد مترمکعب آب است.

پژوهش ادامه داد: با اجرای تونل بهشت‌آباد ۱۴۰ چشمه، ۱۲۰۰ قنات و ۴۰۰ حلقه چاه خشک می‌شود، در حوزه بهشت‌آباد ۴۵ گسل فعال وجود دارد، نباید اجازه دهیم تجربه سد گتوند در کشور تکرار شود، علاوه بر خشک شدن منطقه بهشت‌آباد شهرستان‌های فلاورجان و لنجان نیز تحت تاثیر قرار می‌گیرد، با اجرای این تونل چهارمحال و بختیاری به جهنم تبدیل می‌شود.

رئیس دانشکده منابع‌طبیعی دانشگاه شهرکرد با بیان اینکه پروژه آبرسانی بن- بروجن تنها ۴۰ میلیون مترمکعب از آب زاینده‌رود برای تامین آب شرب نیمی از جمعیت چهارمحال و بختیاری برداشت خواهد کرد، تصریح کرد: اما این پروژه اجرایی نشده است، از ۱۱ دشت این استان هفت دشت ممنوعه و چهار دشت در وضعیت ممنوعه بحرانی قرار دارند، ۱۴۵ سانتی‌متر فرونشست در دشت‌های استان داریم.

مردم از وعده خسته شده‌اند/ اجرای عدالت در حوزه آب مملوس باشد

نورالله حیدری- نماینده سابق مردم شهرستان‌های اردل، فارسان، کوهرنگ و کیار در مجلس و نماینده کشاورزان چهارمحال و بختیاری در خصوص وضعیت منابع آبی در این استان، اظهار کرد: شرایط فعلی این استان ناشی از بی‌توجهی و بی‌برنامگی وزارت نیرو در سالهای طولانی بوده است.

وی با تاکید بر اینکه باید صحبت‌ها و مطالبات مردم چهارمحال و بختیاری را شنید، عنوان کرد: نباید فقط مشکلات را بشنویم، بلکه باید اقدام عملی برای رفع این مشکلات صورت بگیرد، مردم منتظر دستاورد موثر سفر وزیر نیرو به این استان هستند، مردم از وعده خسته شده‌اند، باید جلوی فرصت‌سوزی‌ها گرفته شود، باید چاره‌ای برای حل مشکلات آبی در این استان و استان‌های مجاور اندیشیده شود.

حیدری با بیان اینکه در تعیین حق‌آبه و توزیع آب باید عدالت رعایت شود، تصریح کرد: اگر می‌خواهیم مردم با شنیدن کلمه عدالت حس ناخوشایندی نداشته باشند، باید در مقام عمل اجرای عدالت را شاهد باشند، عدالت نباید در مصاحبه و دستورالعمل خلاصه شود، باید به اصل آمایش سرزمین در مدیریت کشور توجه ویژه صورت بگیرد، اگر این دو اصل اجرایی شود، التهابات در حوزه آب کاهش پیدا می‌کند.

نماینده کشاورزان چهارمحال و بختیاری گفت: اجرای پروژه‌های آبی را به مدیران این استان واگذار کنید، وزارت نیرو باید مسئولیت اجرای طرح‌ها در حوزه آب را برعهده بگیرد.

وی با اشاره به اینکه مقوله تعیین حق‌آبه یک مسئله ناشدنی نیست، خاطرنشان کرد: باید دولتمردان برای حل این مشکل شجاعانه و کارشناسانه وارد میدان شوند، حق‌آبه‌های حوزه زاینده‌رود باید مجددا بررسی شود.

وضعیت ۳۳ طرح کشاورزی در حوضه زاینده‌رود مشخص شود

مرتضی درخشان- رئیس صنف کشاورزان چهارمحال و بختیاری در خصوص مشکلات ناشی از خشکسالی و اجرای پروژه‌های انتقال آب بین حوضه‌ای از این استان بر مسئله کشاورزی، اظهار کرد: در حوضه زاینده‌رود ۱۲ زیر حوضه وجود دارد که تمامی آن‌ها بر اثر اجرای سیاست‌های غلط آبی خشک شده‌اند.

وی افزود: در شهرستان کوهرنگ هیچ مجوزی برای اجرای طرح دامداری صادر نمی‌شود و اجازه برداشت حتی یک لیتر آب نیز به مردم داده نمی‌شود، این مسئله که مردم در سرچشمه اجازه برداشت آب نداشته باشند، ظلم آشکار است.

درخشان با بیان اینکه با اجرای پروژه سد و تونل کوهرنگ ۳ حدود ۱۹ چشمه در شهرستان کوهرنگ خشک شد، یادآور شد: قرار بود شرکت آب منطقه‌ای اصفهان که مجری این پروژه است، ۱۷ میلیون متر مکعب آب جبران کند و اگر نتوانست به این تعهد را اجرایی کند به مردم خسارت پرداخت کند، اما هیچ خسارتی تاکنون پرداخت نشده است.

رئیس صنف کشاورزان چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه مجموع برداشت مردم این استان از رودخانه زاینده‌رود ۶۰ میلیون مترمکعب است، در سال ۸۵ دولت وقت مصوبه‌ای برای اجرای ۳۳ طرح کشاورزی در حوزه زاینده‌رود صادر شد، مردم تمام سرمایه خود را برای اجرای این طرح‌ها هزینه کردند، اما با مصوبه غیرقانونی شورای عالی آب جلوی اجرای این طرح‌ها گرفته شد و مردم بلاتکلیف هستند، در حالیکه این طرح‌ها تنها ۵۰ میلیون مترمکعب آب نیاز دارند.

وی با تاکید بر اینکه افرادی که باعث شدند زاینده‌رود به این وضعیت دچار شود باید مورد بازخواست قرار بگیرند، تصریح کرد: باید حق‌آبه‌های حوزه زاینده‌رود مجددا بررسی شود، استان مجاور تعداد بالایی چاه غیرمجاز دارد و دلیل اصلی فرونشست در اصفهان همین چاه‌ها هستند.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۲۴ آبان ۱۴۰۰ / ۰۸:۲۴
  • دسته‌بندی: چهارمحال و بختیاری
  • کد خبر: 1400082418318
  • خبرنگار : 50250