به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری فرانسه، سون یورگنسون، سفیر استونی در سازمان ملل، به نیابت از هفت کشور غربی گفت: ما استفاده ابزاری هماهنگشده از کسانی را که زندگی و رفاه آنها به دلیل اهداف سیاسی بلاروس، به خطر افتاده است، محکوم میکنیم؛ اهداف و اقداماتی که بلاروس آنها را برای بیثبات کردن کشورهای همسایه و مرزهای خارجی اتحادیه اروپا و تمرکز زدایی از نقض فزاینده حقوق بشر توسط این کشور، انجام میدهد.
جریان مهاجران از خاورمیانه و افغانستان، پس از وضع تحریمهای اتحادیه اروپا علیه بلاروس به دلیل وادار کردن یک هواپیمای تجاری به فرود در ماه مه، افزایش چشمگیری داشت. مقامات مینسک طی این اقدام، یک وبلاگنویس معترض بلاروسی و دوست دخترش را که سوار این هواپیما بودند، بازداشت کردند.
حال، هزاران مهاجری که به صورت قانونی وارد بلاروس شدهاند، در مرز بلاروس-لهستان، با سرنوشتی نامشخص و سرمایی سوزان روبرو هستند.
در روز سهشنبه، لهستان یک گذرگاه مرزی خود با بلاروس را در پی تلاش مهاجران برای ورود، بست.
کشورهای اروپایی و بالتیک، الکساندر لوکاشنکو، رئیس جمهوری بلاروس را به این متهم کرده اند که مهاجران را به کشورش جذب کرده و سپس سفر آنها را به مرز برای فرستادنشان به لهستان، لیتوانی و لتونی، تسهیل میکند. مهاجران وقتی به کشورهای عضو اتحادیه اروپا میرسند، درخواست پناهندگی میدهند.
سفیر استونی در سازمان ملل گفت: این شیوه غیرقابل قبول است و واکنش و همکاری قوی بینالمللی به منظور پاسخگویی بلاروس را میطلبد. این نشان میدهد که چگونه رژیم لوکاشنکو به تهدیدی برای ثبات منطقه تبدیل شده است.
دیمیتری پولیانسکی، معاون نماینده روسیه در سازمان ملل در واکنش به این اقدام، با بیان اینکه اکنون اتحادیه اروپا میخواهد کاسه کوزهها را بر سر بلاروس بشکند، گفت: آنها میخواهند بلاروس و حتی گاهی روسیه را عامل این بحران معرفی کنند.
پولیانسکی گفت، مینسک، نه از نظر سیاسی و نه از نظر اقتصادی، دلیلی برای جلوگیری از پیشروی مهاجران ندارد.
او گفت: آنها هیچ دلیلی برای بازگرداندن آنها (مهاجران) به کشورهای مبدأشان ندارند. این کار نقضکننده کامل هرگونه کنوانسیون بین المللی است.
گفتنی است، روسیه نزدیکترین متحد بلاروس است.
به گزارش روز پنجشنبه خبرگزاری رویترز، اوکراین که عضو اتحادیه اروپا نیست، از ترس تبدیل شدن به یک جبهه جدید در این بحران، ۸۵۰۰ سرباز و افسر پلیس به اضافه ۱۵ هلیکوپتر را برای محافظت از مرز خود با بلاروس اعزام خواهد کرد.
سازمان ملل خواستار کاهش تنش در مرز بلاروس و لهستان شده است.
میچل باچله، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، روز چهارشنبه گفت: این موضوع که مهاجران و پناهجویان در مررز بلاروس-لهستان در دمای نزدیک به انجماد، تنها ماندهاند، باعث وحشت میشود. من از کشورهای دخیل میخواهم تا سریعا اقدامات لازم برای تنشزدایی و حل و فصل این وضعیت غیرقابل تحمل را در راستای وظایفشان تحت قوانین پناهجویان و قوانین بینالمللی حقوق بشر، صورت دهند.
نهادهای مهاجران و پناهجویان سازمان ملل، مکرراً استفاده ابزاری از پناهجویان و مهاجران را "اسفناک" خوانده و خواهان توقف آن شدهاند.
این نهادها در بیانیهای مشترک در روز سهشنبه گفتند: با چندین مرگ غمانگیز که در هفتههای اخیر در منطقه مرزی ثبت شده است، کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد (UNHCR) و سازمان بین المللی مهاجرت (IOM) ضرورت جلوگیری از تلفات بیشتر و تضمین رفتار انسانی با مهاجران و پناهندگان را یادآوری میکنند.
در همین حال، اتحادیه اروپا در حال بررسی وضع تحریمهای مضاعف علیه بلاروس است.
انتهای پیام