به گزارش ایسنا، در معرفی انتشارات کتاب نیستان از این کتاب که در ۲۵۶ صفحه رقعی منتشر شده، آمده است: «آذری اسفراینی شاعر قرن نهم هجری، یکی از ادیبانی است که بیشتر شعرهای خود را به اهلبیت علیهمالسلام اختصاص داده است و شاعری شیعیمذهب و آیینیسرا محسوب میشود. تصحیحی که تاکنون از دیوان او به چاپ رسیده، به تحقیق و کوشش محسن کیانی و عباس رستاخیز بوده که انتشارات مجلس شورای اسلامی آن را به چاپ رسانده است.
در حال حاضر، چاپ دیگری از این اثر روانه بازار شده که انتشارات نیستان با همکاری موسسه ادبپژوهی شیعی (سلیس) آن را منتشر کرده است. این مجموعه شامل شعرهای ولایی آذری اسفراینی است که به کوشش مرضیه افخمی ستوده گزینش و شرح داده شدهاند. معیار مؤلف در گزینش این شعرها، قوت ادبی و صبغه شیعی و آیینی آنها بوده؛ لذا از ۳۴ قصیده دیوان، ۲۰ قصیده، از سه ترکیببند، یک مورد و از ۴۶۹ غزل، هفت غزل انتخاب شده است.
او در نگارش توضیحات به شرح بیتهایی پرداخته که درک آنها برای مخاطب دشوار بوده یا از نکات ارزشمند ادبی و اشارات قرآنی و حدیثی برخوردار بودهاند. همچنین برخی ایرادهای خوانشی چاپ پیشین را برطرف کرده و صورت صحیح و اصلاحشده آنها را در متن اثر آورده است.
با توجه به نتایج بهدستآمده از بررسیهای مؤلف که به شکلی مبسوط و با درج نمودار در مقدمه این کتاب آمده، آذری در بسیاری از بیتها، آیات قرآنی را با وجود اهلبیت علیهمالسلام گره زده که این امر نشاندهنده اطلاعات دینی و آگاهی او از تفاسیر قرآنی است. همچنین زمانی که میخواهد حدیث یا واقعهای تاریخی را نقل کند، سعی میکند سند صحیحی برای آن ارائه دهد یا حداقل راوی آن را معرفی کند تا اعتبار کلامش نزد مخاطب بیشتر شود.
بنا به گفته افخمی، آذری به ۱۶۰ مضمون در شعرهای منقبتی خود اشاره کرده است که پربسامدترین آنها از نظر کمیت عبارتند از: تولّا، تبرّا، پند و اندرز، انتظار، برتری امام علی علیهالسلام، بخشندگی آن حضرت، شجاعت و جنگاوری و علم ایشان. البته شاعر به مضامینی که شاعران دیگر کمتر به آن پرداختهاند نیز توجه کرده است؛ از جمله: سقیفه، علائم آخرالزمان، شجاعت و جنگاوری امام زمان عجلاللّهتعالیفرجهشریف و ارزشمندی سخنان امام رضا علیهالسلام.
کوتاه سخن آنکه کتاب «اشعار ولایی آذری اسفراینی»، با روشی دقیق و علمی و با استناد به بیش از صد عنوان کتاب تاریخی، ادبی، روایی و… نگارش یافته و به عنوان اولین مجموعه بهچاپرسیده از پروژه «شکوه شعر شیعی» روانه بازار شده است.»
انتهای پیام