به گزارش ایسنا، به نقل از بیبیسی، ماتئوس موراویکی، نخست وزیر لهستان گفت که رهبر اقتدارگرای بلاروس که متحد نزدیک ولادیمر پوتین، رئیس جمهوری روسیه است، بحران را تنظیم و هدایت میکند.
الکساندر لوکاشنکو، رئیسجمهوری بلاروس این ادعا را رد کرده که مهاجران را برای انتقام از تحریمهای اتحادیه اروپا، به مرز این اتحادیه میفرستد.
ویدئوهای منتشر شده حاکی از این است که جمعیت عظیمی از مردم در حصارمرزی بلاروس با لهستان چشم به راه و منتظر ایستادهاند. برخی از آنها سعی میکنند با استفاده از بریدن سیمخاردارهای مرز، بریدن شاخه درختان و با زور و اجبار از مرز رد شوند؛ در حالی که نگهبانان لهستانی آنها را با گازاشک آور سرکوب میکنند.
بسیاری از مهاجران مردان جوان هستند، اما در بین آنها زنان و کودکان نیز دیده میشوند که عمدتا از خاورمیانه و آسیا هستند. آنها در چادرهایی درست در داخل بلاروس برای خود کمپ زدهاند که از طرفی بین نگهبانان لهستانی و از طرف دیگر بین نگهبانان بلاروسی گیرافتادهاند.
دست کم ۲ هزار مهاجر در شرایط یخبندان در مرز گیر کردهاند. در طول شب، دمای هوا در مرز به زیر صفر میرسد و تعداد زیادی از مهاجران در هفتههای اخیر فوت کردند.
موراویکی، نخست وزیر لهستان، در طول یک جلسه اضطراری پارلمان پس از بازدید سربازان در مرز گفت: این حملهای که لوکاشنکو، رئیسجمهوری بلاروس انجام میدهد، مغز متفکر آن در مسکو است و آن مغز متفکر رئیس جمهور پوتین است.
وی رهبران روسیه و بلاروس را به اجازه دادن ورود مهاجران به بلاروس و کشورهای اتحادیه اروپا و بیثبات کردن این اتحادیه متهم کرد.
موراویکی موقعیت کنونی را چنین توصیف میکند: این نوعی از جنگ است که در آن مردم به عنوان سپر انسانی استفاده میشوند.
وی افزود که لهستان با نوعی "بازی صحنهای" روبهرو است که برای ایجاد هرج و مرج در اتحادیه اروپا طراحی شده است و این اولین بار در این ۳۰ سال است که امنیت مرزی لهستان تا این حد وحشیانه مورد حمله قرار گرفته است.
لهستان از ترس اینکه مبادا بلاروس آتش این جریانها را داغتر کند، نیروهای بیشتری را در مرز مستقر کرده و نسبت به تشدید احتمالی مسلحانه اوضاع هشدار داده است.
لهستان، لیتوانی و لتونی که بخشی از اتحادیه اروپا هستند، در ماههای اخیر شاهد افزایش تعداد افرادی بودهاند که تلاش میکنند به طور غیرقانونی از بلاروس وارد کشورهایشان شوند. لیتوانی در مرز خود با بلاروس وضعیت فوقالعاده اعلام کرده است.
لهستان متهم شده است که برخلاف قوانین بینالمللی پناهندگی، مهاجران را ازمرزبلاروس به عقب رانده است. خبرنگاران و آژانسهای امدادی از دسترسی به این منطقه منع شدهاند.
"شوان" کُرد ۳۳ ساله در یک تماس ویدئویی با بیبیسی گفت که "نه بلاروس و نه لهستان، هیچکدام به ما اجازه ورود نمیدهند."
او گفت: هیچ راهی برای فرار وجود ندارد. لهستان به ما اجازه ورود نمیدهد. هر شب هلیکوپترها را میفرستند و نمیگذارند که ما بخوابیم. ما خیلی گرسنه هستیم. اینجا آب و غذا یافت نمیشود. بچههای کوچک، پیرمردها و پیرزنها و خانوادهها در این شرایط به سر میبرند.
اتحادیه اروپا، ناتو و آمریکا همگی بلاروس را برای تشدید این بحران متهم میکنند. همچنین کمیسیون اروپا، لوکاشنکو، رئیسجمهوری بلاروس را متهم کرده است که مهاجران را با "وعدههای دروغین و اقدام غیرانسانی"اش جذب کرده است.
بروکسل میگوید که اقدامات لوکاشنکو علیه تحریمهای اتحادیه اروپا است؛ تحریمهایی که پس از "انتخابات مجدد جعلی و سرکوب اعتراضهای تودهای" از جانب اتحادیه اروپا اعمال شد.
فعالان معتقدند که از مردم به عنوان مهره در بازیهای سیاسی بین بلاروس و همسایگانش در اتحادیه اروپا استفاده شده است.
همچنین آلمان از اتحادیه اروپا درخواست کرد تا درخصوص این مسئله تمهیداتی را بیاندیشد و به امنیت مرز لهستان کمک کند.
کمیسیون اروپا در حال حاضر به دنبال افزایش تحریمها از جمله "شرکتهای هواپیمایی کشورهای ثالث" است که در پرواز مهاجران به بلاروس نقش دارند و همچنین در حال بررسی پروازها به مینسک از کشورهایی مثل سوریه، ایران، قطر و روسیه و تعدادی کشورهای آفریقای شمالی است.
انتهای پیام