به گزارش ایسنا، بیش از یکسال از رسانهای شدن جریان واردات ۴۲۰ کانتینر لوازم خانگی«بوش» گذشته، ولی همچنان اما و اگرها و رایزنیها برای ترخیص این محموله پرحاشیه ادامه دارد.
بعد از ممانعت از ترخیص محموله بوش متعلق به شرکت کاسپین کالا دریا در سال گذشته، بار دیگر با درخواست و پیگیری صاحب کالا و البته رایزنی برخی دستگاهها، پرونده ترخیص به جریان افتاد تا اینکه در تیرماه امسال در جلسهای که با حضور نمایندگان دستگاههای مربوطه از جمله وزارت صمت، گمرک و بانک مرکزی برگزار شد، توافق نهایی برای ترخیص این کالاها صورت نگرفت و منتفی اعلام شد، این در حالی بود که ابهامات تامین ارز و جریان ثبت سفارش کالا با توجه به ممنوعیت واردات کالاهای گروه ۴ مانع از صدور مجوز ترخیص بود.
به هر صورت باز هم رایزنیها و مکاتبات برای ترخیص این محموله ادامه پیدا کرد تا اینکه در هفته گذشته طی جلسهای در این رابطه، بین دستگاههای ذیربط برگزار شد مقرر شد که گمرک ایران جهت شفافسازی موضوع و رفع ابهام برخی موارد را از وزارت صمت استعلام کند. بر این اساس در تازهترین مکاتبه صورت گرفته بین ارونقی- معاون فنی گمرک ایران- و عباسپور-مدیرکل دفتر مقررات صادرات و واردات وزارت صمت-موارد ابهام مطرح شده است.
«تامین ارز» را معنا کنید
در مورد اول موضوع تامین ارز مطرح شده است؛ به طوری که به مکاتبه وزیر صمت در سال ۱۳۹۸ اشاره شده که اعلام شده بود پروندههای مشمول تعرفههای گروه چهار صرفا در صورتی که تامین ارز شده و یا قبض انبار و یا بارنامه آنها صادر شده باشد امکان ادامه فرآیندهای تجاری اعم از تمدید، ویرایش یا ترخیص را خواهد داشت.
بر این اساس گمرک از صمت خواسته که اعلام کند منظور از واژه «تامین ارز» در دستور وزارت صمت، تامین ارز ترجیحی یا نیمایی است و یا اشخاص و سایر رویههای موجود در چرخه تجارت خارجی را هم در بر میگیرد؟
تامین ارز بانکی را مشخص کنید
موضوع دیگر در رابطه با ابهام ارزی این طور مطرح شده که چنانچه تامین ارز قسمتی از یک محموله عظیم وارداتی از طریق بانکی و با ارز به نرخ روز تامین شود ولی مابقی ارز همان محموله، از طریق اشخاص یا متقاضی و از طریق سیستم بانکی منتقل شود آیا محموله تامین ارز شده، از طریق سیستم بانکی محسوب خواهد شد یا صرفا قسمتی که توسط بانک تامین ارز شده بانکی محسوب میشود؟
تعیین تکلیف ارز اشخاص و متقاضی محموله
در مورد سوم به استناد مصوبه هیات وزیران در سال ۱۳۹۸، گمرک از وزارت صمت خواسته تا اعلام کند چنانچه ارز مربوط به واردات محمولهای، ارز اشخاص یا متقاضی باشد و این ارز صرفا از طریق سیستم بانکی به فروشنده خارجی انتقال یابد، تامین ارز بانکی محسوب میشود یا خیر؟
بانک جریان ارز بوش را شفاف سازی کند
در بند دیگر گمرک به استناد مکاتبات بهمن سال گذشته، این را مطرح کرده که فارغ از بحث تمدید ثبت سفارش محموله بوش به دلیل صدور رای از سوی دیوان عدالت اداری و با توجه به موارد اعلام شده آیا بانک عامل کتبا و صراحتا تامین ارز کل محموله را تایید کرده است؟ همچنین آیا در سامانه تامین ارز بانک مرکزی تامین ارز این محموله قابل رویت است و اگر اینگونه باشد مبلغ تامین ارز انجام و رویت شده به چه میزانی است؟
اگر بوش رفت بقیه گروه ۴ هم برود؟
اما در حالی واردات گروه ۴ از سال ۱۳۹۷ ممنوع است و حجم بالایی از اقلام آن از جمله خودروهای سواری در گمرک مانده و مجوز ترخیص ندارد که در آخرین مورد از این مکاتبه، معاون فنی گمرک به مدیر کل وزارت صمت، اعلام کرده با توجه به اینکه در برخی مکاتبات اعلام شده ارز مربوط به محمولههای شرکت بوش سرویس، ارز اشخاص یا متقاضی است چنانچه این موضوع از نظر وزارت صمت، تامین ارز بانکی تلقی میشود، آیا سایر محمولههای گروه چهار موجود در گمرک از جمله خودروهای سواری که با ارز اشخاص چه قبل و چه بعد از تاریخ ممنوعیت وارد شده است نیز صرف داشتن کد رهگیری بانک قابل ترخیص است؟
ارونقی تاکید کرده با این شرایط آیا گمرک میتواند دستور ترخیص کلیه محمولههای گروه چهار دارای کد رهگیری با ارز اشخاص یا متقاضی که حتی بعد از ممنوعیت کالا وارد بنادر یا گمرک شده را صادر کند یا خیر؟
انتهای پیام