یوسف امینی، سرپرست دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی خراسان رضوی در یادداشتی در آستانه ۱۴ آبان، روز شورای فرهنگ عمومی، آورده است: "انقلاب اسلامی ایران به یک انحطاط تاریخی طولانی پایان داد و ایران عزیز را که در دوران پهلوی و قاجار به شدت تحقیر شده بود در مسیر سریع استقلال و پیشرفت قرار داد. در گام نخست، رژیم ننگین سلطنت استبدادی را به حکومت مردمی و مردمسالاری تبدیل کرد و عنصر اراده ملی را که جانمایه پیشرفت همهجانبه و حقیقی است در کانون مدیریت کشور وارد کرد. آنگاه جوانان را میداندار اصلی حوادث و وارد مرحله مدیریت کشور کرد و روحیه و باور «ما میتوانیم» را به همگان منتقل کرد.
انقلاب اسلامی ایران که اساساً یک انقلاب فرهنگی و فرهنگ محور است، اینک پس از گذشت چهار دهه از عمر با برکت خویش، وارد گام دوم چله خویش شده که مرحله خودسازی، جامعهپردازی و تمدنسازی است.
در این مرحله اصلاح و ارتقاء فرهنگ عمومی و تقویت عنصر سرمایه اجتماعی از عناصر اصلی تداوم و استمرار حیات انقلاب اسلامی محسوب میشوند.
فرهنگ عمومی، فضای فرهنگی و اجتماعی زیست بوم هر جامعهای است. کنشهای همگن و همگرای آحاد جامعه نسبت به یک موضوع و یک پدیده را شکل میدهد، فرهنگ عمومی قدر مشترک مجموعه باورها و رفتارهای آحاد یک جامعه است و به مثابه شناسنامه فرهنگی یک جامعه است که مختصات فکری و رفتاری جامعه در آن پدیدار میشود.
در نظر و اندیشه مقام معظم رهبری، فرهنگ مانند هواست که در فضای اجتماع جریان دارد و اگر هوا آلوده باشد انسانها مجبور هستند ذرات آلوده موجود در هوا را نیز تنفس کنند، لذا ضرورت رصد، پایش و اصلاح فرهنگ عمومی برای پاکیزگی هوا از ذرات آلوده و غبار، امری روشن و آشکار است.
هویت فرهنگ، هویت علمی و معرفتی است و دارای ابعاد و اجزاء و سطوح مختلف است که برخی نقش کلیدی دارند و برخی هویتساز هستند. همه سطوح و لایهها در یک سطح قرار ندارند. عمیقترین لایه تمدن و فرهنگ، آن قسمتی است که به اهداف و آرمانها مربوط است، قسمتی که حیات و مرگ و جهت زندگی را بیان میکند و هستی و نیستی را معنا میکند. هر چند که در عرصه فرهنگ، زبان و نماد و الگو نیز بسیار مهم است و فرهنگ را بدون آنها نمیتوان القا کرد، به ویژه آنکه در دهههای اخیر با رشد تکنولوژی و گسترش ابزارها و رسانههای ارتباطی و شکلگیری شبکههای اجتماعی در فضای مجازی، شاهد تحول در هویت و ساختار هستیم.
توجه به آداب و رسوم و فرهنگ اقوام ایرانی ذیل فرهنگ و تمدن ایرانی و اسلامی از جمله اقدامات مؤثر در تقویت وحدت ملی، اسلامی و ارتقاء فرهنگ عمومی است و ضرورت دارد در شورای فرهنگ عمومی به چالشهای جامعه در حوزه اخلاقیات عمومی، تغییرات هویتی و سبک زندگی پرداخته شود.
رصد و دیدبانی فرهنگ عمومی کشور و اعلام هشدارهای به موقع، شناسایی و توجه به ظرفیت های زیست بوم هر منطقه، برجستهسازی سنتهای فرهنگی به عنوان نمادهای اقتدار فرهنگی و... از مسائل مهمی است که در شورای فرهنگ عمومی باید به آنها پرداخته شود.
نامگذاری یک روز به نام شورای فرهنگ عمومی در تقویم رسمی کشور نیز، بیانگر اهمیت و توجه عمومی به نقش و جایگاه فرهنگ عمومی در عرصه سیاستهای راهبردی، برنامهها و اقدامات است."
انتهای پیام