به گزارش ایسنا، "موشن کپچر" (Motion Capture) یا ضبط حرکت، فناوری روزآمدی است که کاربردهایش از فناوری زیستی، مهندسی و سینما به درمان بیماریهای سیستم اسکلتی-عضلانی گستردش یافته است.
عملکرد سیستم موشنکپچر مبتنی بر انتقال داده مکانیکی به دیجیتال و تحلیل نرمافزاری است و برای این منظور حسگرهای حرکتی روی اندامها قرار میگیرد و با ارائه دادههایی از وضعیت حرکتی مفاصل، امکان انجام تحلیل دقیق از زوایای مفاصل و الگوی حرکتی و میزان انحراف مفاصل برای محققان فراهم خواهد شد.
فناوری نرم افزارهای شبیه سازی، در علوم حرکتی و بیومکانیک کاربردهای وسیعی دارد، به گونهای که اگر جراح ارتوپد بخواهد کودک مبتلا به بیماری فلج مغزی را جراحی کند، نیاز به تشخیص و شناسایی الگوهای حرکتی بیمار دارد؛ از این رو جراح پیش از آن که جراحی خاصی را آغاز کند، ابتدا از یافتههای آنالیز حرکتی بهره جسته و سپس تصمیم میگیرد چه نوع جراحی را اجرایی کند تا الگوی حرکتی بیمار اصلاح شود.
محمدامین محمدیان از محققان بخش تحقیق و توسعه یکی از شرکتهای دانش بنیان در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به ساخت سیستم "موشن کپچر" مبتنی بر سنسورهای IMU، گفت: اخذ پارامترهای "کینماتیکی" حرکت، نظیر سرعت و شتاب زاویهای مفاصل و یا سرعت و شتاب خطی اندامهای بدن در گرایشهای مختلف نظیر توانبخشی، علوم ورزشی، ساخت انیمیشن و غیره بسیار حائز اهمیت است؛ چرا که با محاسبه پارامترهای کینماتیکی میتوان مسائل دینامیک معکوس را حل و پارامترهای "کینتیکی" حرکت را محاسبه کرد.
وی ابزارهای Motion Capture را از جمله تجهیزات ضروری آزمایشگاهها دانست و ادامه داد: در این راستا این شرکت دانش بنیان ابزاری پوشیدنی و بیسیم مبتنی بر سنسورهای IMU طراحی و تولید کرده که کاملا وایرلس و پرتابل است.
محمدیان با بیان اینکه سنسور IMU روی دو اندام مجاور یک مفصل قرار میگیرد و زوایا و تغییرات زاویه مفصل و سرعت زاویهای آن را اندازه گیری و محاسبه میکند، خاطر نشان کرد: این سیستم در حوزههای مختلف علوم حرکتی کاربرد دارد، نمونه این کاربرد در حوزه علوم ورزشی برای پیشگیری از آسیب و بهبود عملکرد ورزشکاران است؛ از این رو این یک تکنیک علمی برای آنالیز حرکت ورزشکاران و پیشگیری از آسیب به آنها به شمار میرود.
این محقق با اشاره به کاربردهای این دستگاه در حوزه توانبخشی و بازتوانی و فیزیوتراپی، خاطر نشان کرد: در این حوزه برای تشخیص اختلالات سیستم اسکلتی- عضلانی به کار میرود، به این صورت که با استفاده از این سیستم، اقدام به مقایسه الگوی حرکتی فرد نرمال با فرد بیمار میشود و از این طریق میتوان اختلالات سیستم اسکلتی-عضلانی را تشخیص داد و متناسب با آن برنامه بازتوانی و توانبخشی و میزان و نوع حرکت را برای بیماران تعیین کرد.
محمدیان با بیان اینکه این ابزار همچنین در مهندسی پزشکی و انیمیشن سازی نیز مورد استفاده قرار میگیرد، یادآور شد: این دستگاه تاکنون به دانشگاههای خواجه نصیر و خوارزمی و همچنین دانشگاههای علوم پزشکی ایران و اصفهان برای کارهای تحقیقاتی به فروش رسیده است.
انتهای پیام