این بنا با مساحت حدود یک هزار مترمربع در بافت قدیم گرگان در محله نعلبندان و مابین محلات پاسرو، نعلبندان، چهارشنبهای و سرچشمه قرار گرفته است.
وقتی از درب چوبی از قسمت شرقی وارد مجموعه میشویم، هسته اصلی خانه در قسمت مرکزی حیاط واقع شده و بخشهای خدماتی و مطبخ مجموعه در قسمتهای شرقی و غربی حیاط واقع شده است.
قسمت اصلی بنا در دو طبقه ساخته شده که در طبقه همکف ۳ اتاق سه دری و در طبقه دوم نیز سه اتاق که یکی از آنها پنج دری است، وجود دارد. اتاقهای سه دری عمدتاً برای اتاقخواب و اتاقهای پنج دری بهعنوان اتاق مهمانخانه مورداستفاده قرار میگرفتند. دو راهپله ارتباط بین طبقه اول و دوم را برقرار میکند.
از ویژگیهای خاص خانه امیر لطیفی میتوان به اصل توازن و قرینگی بنا اشاره کرد. مصالح به کار گرفته شده در این بنا شامل چوب، سفال و ملات آهکی بوده که کاملاً همگون با طبیعت و آبوهوای منطقه سازگاری دارد.
در بالای سردریهای بنا، پنجرههای مشبکی به کار گرفته شده است. شیر سرها یا چوبهای تزئین شده در بالای بامها که جزو ویژگیهای خاص خانههای استرآباد محسوب میشود، در خانه امیر لطیفی به بهترین شکل به کار رفته است.
قرار گرفتن حوض در وسط حیاط و کف سازی کل حیاط خانه با سنگ فرش نیز از دیگر ویژگیهای بارز این بناست که تاکنون با توجه به کیفیت کار انجام شده، هیچ مرمتی بر روی آن انجام نشده است.
این بنای تاریخی در سال ۱۳۷۸ به شماره ۲۹۳۱ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
این بنا با کاربری موزه صنایعدستی استان گلستان احیاء شده و در حال فعالیت است.
موزه صنایعدستی گرگان بهعنوان اولین موزه صنایعدستی استان گلستان به دلیل تنوع اقوام، موقعیت جغرافیایی و طبیعی بهعنوان یکی از قطبهای صنایعدستی کشور از دوران کهن قلمداد میشود.
انتهای پیام