به گزارش ایسنا، روزنامه "آسترلین" دوشنبه گزارش داد که بعد از عقد پیمان امنیتی سهجانبه موسوم به "آکوس"، مقامهای آمریکا، انگلیس و استرالیا جزئیات جدول زمانی ساعت به ساعت و اینکه اخبار مرتبط به آن چگونه باید در ۱۵ سپتامبر در جهان منتشر شود، تعیین کردند.
این روزنامه استرالیایی به نقل از یک منبع دولتی در کانبرا نوشت: همه چیز زمانبندی و کامل فهمیده شد. ما یک جدول زمانی تصمیمگیری داشتیم که هر فرد باید به مورد متفاوتی میرسید. این اطلاعیه در همان چرخه خبری منتشر شد، زیرا شما نمیتوانید بزرگترین خرید تاریخ ما را لغو کنید و پاسخی به این سوال نداشته باشید که بعد از آن چه میشود؟ توالی امور برای همه فهمیده شد که این تنها راهی است که میتوانیم آن را انجام دهیم.
این سند به وضوح نشان میدهد که "دولت استرالیا به پاریس خواهد گفت که به توافق نزدیک به ۱۰۰ میلیارد دلاری فرانسه برای ساخت زیردریاییهای برقی - دیزلی پشت میکند و مقامات شورای امنیت ملی ایالات متحده در بحث در مورد چگونگی تحقیر کردن آسان دولت ماکرون مشارکت داشتند."
این جزئیات جنجالی فاش میکند که کاخ سفید هم میدانست که فرانسه هیچ هشدار قبلی درباره آکوس دریافت نکرده و هم این که اعلامیه مذکور خشم پاریس را به همراه خواهد داشت؛ گرچه طبق این گزارش، مقامات آمریکایی معتقد بودند که از بیشتر خشم فرانسه در امان خواهند ماند.
با این حال، این خبر موجب اختلاف میان واشنگتن و قدیمیترین متحدش شد. ژان ایو لودریان، وزیر امور خارجه فرانسه سفیران کشورش را از آمریکا و استرالیا فراخواند و از آنچه "رفتار غیر قابل پذیرش میان متحدان و شرکا" خواند که "تبعاتش مستقیما روی ائتلاف ما، روی شراکت ما و اهمیت هند – اقیانوسیه برای اروپاست" انتقاد کرد.
در ادامه جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا تلاش کرد تا در ملاقات روز جمعه با امانوئل ماکرون، رئیسجمهوری فرانسه در حاشیه نشست گروه بیست در رم از تنشها بکاهد.
بایدن گفت: فکر میکنم آنچه رخ داد، کج سلیقگی بود. این کار با ظرافت زیادی انجام نشد. من فکر میکردم یه سری کارهای مشخصی انجام شده است که انجام نشده بود.
هنگامی که خبرنگاران از رئیسجمهوری آمریکا خواستند تا در مورد منظورش شفافسازی کند، او گفت: اینطور فکر میکردم که خیلی وقت پیش فرانسه از این مساله مطلع شده است که قرار نیست آن قرارداد عملی شود. به خدا قسم نمیدانستم که شما نمیدانید.
روزنامه آسترلین گزارش داد که مقامهای دولت کانبرا باور دارند که اظهارات بایدن در واقع سرزنش غیرمستقیم استرالیا به نفع بازسازی مناسباتش با فرانسه بوده است. آنها همچنین این احتمال را در نظر گرفتند که یا بایدن به درستی از سوی شورای امنیت ملی آمریکا درباره وضعیت توجیه نشده یا این که رئیسجمهوری آمریکا میزان خشم دولت فرانسه را دستکم گرفته بود.
کامالا هریس، معاون رئیسجمهوری آمریکا قرار است ماه آتی در تلاش برای بهبود روابط به فرانسه سفر کند.
انتهای پیام