سرهنگ دکتر ایوب آقارحیم، با بیان اینکه حضور "اراذل و اوباش" که با ارتکاب فعالیت های مجرمانه به قوانین و مقررات توجهی نمی کنند و سعی در قدرت نمایی در محل سکونت و جامعه دارند، بر شاخص احساس امنیت تاثیرگذارست، گفت: شهرنشینی و صنعتی شدن جوامع، از سویی باعث افزایش رفاه آحاد جامعه و از سوی دیگر موجب پیچیده تر شدن ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی شهر و بروز ناامنی در شهرها به ویژه کلان شهرها شده است.
به گزارش ایسنا به نقل از پلیس فارس، آقارحیم گفت: پدیده اراذل و اوباش در جامعه از آن دسته آسیب هایی است که با ایجاد اخلال در روابط اجتماعی، فضایی آکنده از بغض، کینه و دشمنی را در میان افراد به وجود می آورد که این امر با زمینه سازی برای ایجاد رعب و وحشت و تنش های بعدی، جامعه را از نظر مادی و معنوی متضرر می کند. خشونت و پرخاشگری در جوامع امروزی به خاطر خیلی از مسایل در حال افزایش است. اوباشگری نمونه ای از این افزایش خشونت ها در جامعه معاصر می باشد. طوری که فرد اوباشگر برای رسیدن به اهداف خود تمام هنجارها و ارزش های جامعه را به طور آشکارا زیر پا می گذارد.
او اضافه کرد: در سال های گذشته هر چند که طرح های ضربتی فراوانی برای جمع آوری اوباش محله های مختلف اجرا شده است اما آزاد بودن برخی از مجرمان و مزاحمت های گاه و بیگاه این افراد در برخی از محله ها موجب شده مردم از اوباشگری وحشت کنند. قشرهای نوجوان و جوان به خاطر شرایط خاص سنی بیشتر از دیگر قشرهای جامعه ممکن است تحت تاثیر رفتار، گفتار و منش اوباش گری قرار گیرند و آنان را به عنوان گروه مرجع خود برگزینند.
آقارحیم با بیان اینکه گروه های سنی جوانان و نوجوانان علاقه دارند از رفتار افراد مختلف الگو برداری کنند، گفت: سئوالی که در اینجا مطرح میشود اینست که با توجه به اینکه خشونت و حس برتری جویی بین برخی از افراد جامعه، در گذشته های دور وجود داشته اما چرا در شرایط کنونی و در حالی که جامعه و تمام شهروندان آن در سایه قوانین اجتماعی و قضایی زندگی می کنند باز گروهی از افراد به تقلید از برخی مجرمان به حرکت هایی خلاف قانون و هنجارهای اجتماعی دست می زنند؟ و اینکه آیا طرح های اجرا شده از سوی پلیس در این حوزه توانسته یا می تواند در ارتقاء احساس امنیت شهروندان نقش داشته باشد؟ و ....
او اضافه کرد: اطلاعات به دست آمده از پژوهش انجام شده توسط اداره برآورد اجتماعی و افکارسنجی معاونت اجتماعی پلیس فارس حاکی از آن است که عوامل تاثیر گذار بر گرایش جوانان به خرده فرهنگ خشونت گرا (اراذل و اوباش) در حوزه اجتماعی (عوامل محیطی، بیکاری، همسالان، ناکامی تحصیل، اشتغال، درآمد و...)؛ در حوزه روانشناختی ویژگی های شخصیتی (شخصیت قدرت طلب و شخصیت ضد اجتماعی) است و آنچه در حوزه اجتماعی بیشترین تاثیر را داشته بیکاری جوانان است چرا که از دیدگاه جامعهشناسان و روانشناسان بیکاری یکی از ریشه های مهم بزهکاری و کجروی افراد یک جامعه است.
این مقام انتظامی گفت: بیکاری موجب میشود که افراد بیکار جذب مراکز و اماکن تجمع افراد بزهکار شده، به تدریج، به دامان انواع کجروی های اجتماعی کشیده شوند. علاوه بر این، بیکاری زمینه ساز بسیاری از انحرافات محسوب میشود، همچنین پدیده اراذل و اوباش محصول سال ها بیکاری، فقر مالی و معنوی و ضعف درتربیت صحیح اجتماعی، ضعف آموزش مهارت های زندگی و ... است.
او گفت: نتایج این تحقیق نیز حاکی از آن است که حدود (۸۷ درصد) از افراد مورد مطالعه نابرابری در رسیدن به موقعیت های مالی و بیکاری را عامل گرایش به خرده فرهنگ خشونت گرا دانسته اند. البته شرایط محیطی و مکانی نیز یکی از عوامل تاثیر گذار در حوزه اجتماعی است که دارای اهمیت ویژه ای در گرایش افراد به خرده فرهنگ خشونت گرا است.
آقارحیم اضافه کرد: از منظر جامعه شناسان، زیست گاه فردی و محل زیست فرد یعنی همان خانه و محله (کوچه و خیابان) یعنی تعامل رفتار افراد با شرایط حاکم در محل زندگی آنها«محل زندگی به معنای کلی یعنی آن شرایط و جو حاکم در محل زندگی افراد مانند کوچه، خیابان، فعالیت های اجتماعی، حضور پلیس، روشنایی ساختمان ها، فضای سبز و عوامل اجتماعی و طبیعی خارج از بدن انسان و...» در رفتار مجرمانه آنها موثر است به نحوی که حدود (۹۴ درصد) از افراد مورد مطالعه از امکانات رفاهی و تفریحی محروم بوده و حدود (۸۴درصد)از آن ها اعلام کرده اند که در محله و منطقه کم برخوردار زندگی می کنند.
وی گفت: از جمله مسائل بررسی شده در این پژوهش بحث برخورد پلیس و تاثیر آن بر گرایش افراد به خرده فرهنگ خشونت گرا بوده، از آنجائیکه مجرم، حسابگرانه دست به ارتکاب جرم میزند. او با محاسبه دقیق هزینههای جرم و منافع آن تصمیم به رفتار مجرمانه میگیرد. لذا اگر شرایط اجتماعی، هزینه تمامشده ارتکاب جرم را افزایش دهد، بهگونهای که جرم منفعتی برای مجرم نداشته باشد، انگیزههای ارتکاب جرم کاهش یافته و خطر وقوع جرم کاهش پیدا خواهد کرد.
رئیس اداره برآورد اجتماعی و افکارسنجی معاونت اجتماعی پلیس فارس، گفت: فرصت در وقوع جرم نقش اساسی دارد وپلیس باید فرصت ارتکاب جرم را از مجرم گرفته یا کاهش دهد. راه حل مقابله با افراد اراذل و اوباش برخورد سخت تر پلیس است. نتایج تحقیق همچنین حاکی از آن است که حدود(۸۸ درصد) از افراد مورد مطالعه فعالیت های پلیس را در بالا بردن هزینه جرم پیرامون اراذل و اوباش موفق دانسته اند.
انتهای پیام