پیشنهاد ضرب العجلی برای حل مشکلات زرشک خراسان جنوبی

عضو هیات علمی مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی گفت: ایجاد نمایشگاه‌های دائمی یا بازارچه محلی ویژه محصولات غذایی فرآوری شده در منطقه است که علاوه بر ایجاد اشتغال و فروش محصولات فرآوری شده خود باعث معرفی بهتر محصول کشاورزی می‌شود.

طیبه شاهی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: گیاهان دارویی و به تبع آن فراوری آنها حجم زیادی از صادرات و تجارت غیر نفتی را در  دنیا به خود اختصاص داده است؛ خراسان جنوبی با اقلیم خشک و خشکسالی‌های متعدد قطب تولید محصولاتی دارویی مهم از جمله زرشک و عناب است و درمورد زعفران رتبه  دوم از نظر کمی را داراست؛ از این رو سهم قابل توجهی در اقتصاد روستایی دارد البته درصورتی که برنامه‌های خوبی برای آن وجود داشته باشد.

این پژوهشگر صنایع غذایی بیان کرد: درمورد زرشک بیش از ۹۸ درصد زرشک دنیا در ایران تولید شده و خراسان جنوبی قطب تولید زرشک در ایران بوده و از طرف دیگر رتبه نخست تولید زرشک بی دانه جهان را به خود اختصاص داده است.

وی اظهار کرد: هرساله با فصل برداشت برخی محصولات کشاورزی، مشکلات و پتانسیل های آن محصول ارائه می‌شود، اما متاسفانه گامی موثری که به بتواند به عینه در جامعه نمود پیدا کند دیده نمی‌شود که این خود برای هر محصول عزمی ملی و محلی نیاز است؛ زمانی که تک تک افراد از مرحله تولید تا فرآوری و بازار در کنار یکدیگر قرار گیرند و دست به دست یکدیگر دهند این حلقه اتصال تولید محصول به پول ایجاد خواهد شد و چنان چه در بخش کوچکی از زنجیره ناهماهنگی صورت گیرد زنجیره متوقف خواهد شد.

شاهی ادامه داد: امسال نیز با برداشت زرشک در باغات استان خراسان جنوبی داغ کشاورزان تازه تر شد که نه تنها بازار فروش آن دچار مشکل است؛ بلکه قیمت‌ها با توجه به هزینه‌های موجود جای تامل دارد؛ باید این واقعیت بزرگ را درک کنیم که که امنیت غذایی یک کشور بسیار مهم و حیاتی بوده  و چنان چه از نظر مواد غذایی به سایر کشورها وابسته شویم مشکلاتی بسیاری برای ما ایجاد خواهد شد که این مساله در سخنان رهبری مورد تاکید قرار گرفته است که اگر بخواهیم‌ کشورمان‌ به‌ طور نسبی‌ به‌ استغنا و خودکفایی‌ و بی‌نیازی‌ از دیگران‌ نایل‌ شود باید در روستاها سرمایه گذاری کنم.

شاهی با بیان اینکه همه ما مدیون کشاورزان زحمت کش بی ادعایی هستیم که کوتاهی درمورد این بزرگواران نه تنها به این افراد ظلم کردیم بلکه به خود و نسل آینده مان ظلم خواهد شد، ادامه داد: زرشک که در دنیا مرهمی بر بیماران است، این روزها زخمش بر دست‌های صاحبانش انسان را بسیار متاثر می‌سازد، اما برای سایر کشورها متفاوت است؛ از جمله مقاصد صادراتی زرشک کشورهایی مانند کانادا است که داروها و مکمل‌های مختلفی برای بیماری‌های مختلف تولید و وارد بازار شده است.

وی افزود: در حال حاضر می‌توان از زرشک انواع فرآورده های غذایی شامل آب زرشک، شربت، کنسانتره، مربا، سس، ترشی، مارمالاد، ابنبات و استفاده از آن در انواع مواد غذایی به عنوان بخشی از فرمولاسیون ماده غذایی مورد استفاده قرار گیرد و علاوه بر فرآورده‌ها استفاده از بسته بندی‌های نوین و کاربردی نیز جای کار دارد؛ در حال حاضر برخی از آن محصولات به صورت خانگی، کارگاهی و یا صنعتی تولید می‌شود.

این پژوهشگر صنایع غذایی با بیان اینکه برای ارائه محصول به بازارهای هدف ابتدا باید آن محصول به درستی هم در بازار داخل و هم بازار خارج معرفی شود که این خود نیازمند برند سازی است، افزود: در حال حاضر یکی از تجربه‌های موفق جهت ارائه یک محصول در دنیا و همچنین در ایران حضور در نمایشگاه‌ها است، اما آنچه مهم‌تر است ایجاد نمایشگاه‌های دائمی یا بازارچه محلی ویژه محصولات غذایی فرآوری شده در آن منطقه است که علاوه بر ایجاد اشتغال و فروش محصولات فراوری شده خود باعث معرفی بهتر محصول کشاورزی می‌شود.

شاهی ادامه داد: علاوه بر این چنانچه هر محصولی مورد استقبال مصرف کننده قرار گیرد مطمئنا جذب سرمایه گذار به سمت تولید صنعتی و کارگاهی آن ایجاد خواهد شد؛ باید این واقعیت پذیرفت که درمورد زرشک حتی در داخل کشور نیز از فرآورده‌های آن شناختی وجود ندارد.

وی با بیان اینکه حتی مردم خود منطقه نیز از فرآورده ها چندان اطلاعی ندارند و چنانچه درمعرض مصرف کننده قرار گیرد مطمئنا مورد استقبال قرار خواهد گرفت، افزود: از طرف دیگر به دلیل تجمیع محصولات کنترل آنها از نظر بهداشتی نیز بهتر خواهد بود؛ تجربه‌های موفق در شهرهای مختلف کشور نشان می‌دهد که علاوه بر فروش محصول، آن شهر و یا استان نیز به عنوان برند آن ماده غذایی شناخته می‌شود که علاوه بر مصرف افراد بومی، گردشگران نیز حتما ان محصول را به عنوان سوغات خریداری می‌کنند.

شاهی با بیان اینکه گز اصفهان با تولید و عرضه ان به درستی علاوه بر برند شدن در داخل ایران، اکنون جهانی شده و محصولات آن بسیارمتنوع و گسترده شده است، تصریح کرد: زرشک علاوه بر یک ماده غذایی به عنوان یک دارو با خواص گوناگون از جمله بیماری‌های قلبی و عروقی، دفع سموم، بیماری های صفراوی و کبد، چربی خون، فشار خون و دیابت مطرح است که به دلیل دارویی بودن قطعا از یک ماده غذایی بیشتر مورد استقبال قرار خواهد گرفت و به دنبال آن ایده‌ها و محصولات متنوع دیگری نیز تولید خواهد شد.

وی بیان کرد: در کنار فرآورده‌های زرشک سایر فرآورده‌های محصولات استان نیز می‌تواند قرار گیرد؛ این نمایشگاه دائمی یا بازارچه محلی نیاز به زیرساخت‌های پیچیده‌ای ندارد و همت مسئولین مربوطه را می‌طلبد.

شاهی ادامه داد: با ایجاد این فضا افراد زیادی خواهان حضور و ارائه محصول خود خواهند بود؛ به ویژه افرادی که در حال حاضر به صورت خانگی فراورده‌های مختلف و باکیفیت تولید می‌کنند و امکان توسعه کسب و کار خود و ایجاد اشتغال را دارند درصورتی که بازار فروش آنها از این طریق مهیا شود.

وی یادآور شد: همچنین کشاوزان خود با فرآوری محصول علاوه بر ایجاد ارزش افزوده باعث جلوگیری از واسطه گری محصول خواهند شد. با توجه به این نکته که افراد زیادی در جامعه خواهان خرید و مصرف مواد غذایی سنتی و خانگی هستند و محصولات خانگی با وجود گسترش صنایع مختلف غذایی همچنان مشتریان مخصوص به خود دارد؛ امیدوارم زرشک برای کشاورزان و تولیدکنندگان مرهمی شود بر وجود نه زخمی بر بدن.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۸ آبان ۱۴۰۰ / ۰۸:۴۲
  • دسته‌بندی: خراسان جنوبی
  • کد خبر: 1400080805048
  • خبرنگار :