نگرانی از افزایش چشمگیر جانباختگان «مرگ خاموش»

سخنگوی سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران از افزایش چشمگیر آمار جانباختن بر اثر مسمومیت با گاز مونوکسید کربن در سال ۹۹ خبر داد.

سید جلال ملکی در گفت و گو با ایسنا، درباره برنامه آتش نشانی تهران برای نیمه دوم سال در خصوص مقابله با گازگرفتگی با مونوکسید کربن گفت:‌ تجربه نشان داده که در شش ماهه دوم سال آتش نشانی با حوادث متنوع تری رو به روست و تعداد آن نیز کمی افزایش می‌یابد. 

وی ادامه داد: آتش سوزی‌ها به خصوص در روزهای ابتدایی شش ماهه دوم سال افزایش می‌یابد. شهروندان وسایل گرمایشی راه‌اندازی می‌کنند و چه بسا احتیاط لازم را در این زمینه ندارند. به دلایل متفاوت و سهل انگاری در راه‌اندازی وسایل گرمایشی، نشت گاز صورت می گیرد و در مواردی هم موجب آتش سوزی و انفجار می‌شود. 

وی گفت: حادثه‌ای که در شش ماهه دوم سال با آن بیشتر از سایر مواقع سال سر و کار داریم، مسمومیت با گاز مونوکسید کربن، گازی خطرناک و کشنده است. اگر حجم فشردگی و انباشت این گاز در محلی زیاد باشد، با چند تنفس، حتی کمتر از سه دقیقه می تواند افراد را از پا در بیاورد. باید فکر چاره‌ای برای این حادثه کرد. نقص در عملکرد دستگاه‌ها از جمله نقص دودکش، نبود دودکش، بسته بودن راه دودکش، دودکش نامناسب، نداشتن کلاهک H و ... منجر به گازگرفتگی می شود. 

ملکی در خصوص آمار مسمومیت با مونوکسید کربن گفت: متاسفیم که باید اعلام کنیم در سال ۹۹ در استان تهران، افزایش نسبتا چشمگیری را شاهد بودیم. در سال ۹۸ حدود ۱۳۰ نفر در استان تهران دچار گازگرفتگی شدند و جان خود را از دست دادند. این تعداد در سال گذشته به بیش از ۱۸۰ نفر رسیده که شاهد افزایش حدودا ۳۵ درصدی هستیم. این آمار نگران کننده است. 

وی با بیان اینکه به همت سازمان آتش نشانی تهران کارگروهی برای مقابله با مسمومیت با مونوکسید کربن ایجاد شده است گفت: از سازمان‌هایی که در این زمینه حضور داشتند تشکر می کنم. صدا و سیما، شرکت گاز، سازمان اورژانس کشور، اداره کل آموزش‌های شهروندی شهرداری تهران و ... حضور بسیار خوبی داشتند و امیدواریم رسانه‌ها نیز حمایت لازم را داشته باشند. 

ملکی ادامه داد: البته اقدامات سازمان آتش نشانی تهران به همین امر محدود نمی شود؛ آتش نشانی تهران سال گذشته نیز، به صورت نمادین در بعضی مناطق که بافت قدیمی و فرسوده داشتند سنسورهای گاز منوکسید کربن را توزیع کرد که نشان بدهد وجود این دستگاه‌ها می تواند جان شما را حفظ کند. همچنین کارشناسان ما هر ساله در این مواقع سعی می‌کنند آموزش های شهروندی را از طرق مختلف ارائه کنند. 

سخنگوی سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران اظهار کرد: زمانی که می بینیم خانواده‌ای به دلیل افتادن یک پلاستیک روی دهانه دودکش جان خود را از دست داده، بسیار دردآور است. دلیل وقوع بخشی از این حوادث کم کاری و کم توجهی است، چرا که باید در سال‌های گذشته اقدامات کلان‌تری در راستای اطلاع رسانی و آگاه سازی شهروندان در این باره صورت می گرفت. در حال حاضر چند سالی است که آموزش‌ها اینگونه رقم می خورد اما ای کاش زودتر آغاز شده بود. 

ملکی افزود: اگر ۲۰ سال گذشته این اطلاع رسانی‌ها صورت می گرفت، حالا شاهد فوت سالانه بیش از ۱۰۰ نفر در ارتباط با گازگرفتگی نبودیم. این آمار بسیار بد است. به جرات می توان گفت صدها هزار نفر دچار مسمومیت با گاز مونوکسید کربن می شوند که ممکن است برخی به دلیل شدید نبودن مسمومیت خودشان هم متوجه نشوند. 

ملکی اظهار کرد: همه این اقداماتی که سازمان آتش نشانی و سازمان های موازی انجام می دهند تنها بخشی از کار است. پیشنهاد و گلایه‌ای دارم؛ این مشکل باید به صورت ریشه‌ای حل شود. در حال حاضر در بسیاری از کشورهای دنیا شاید خنده‌دار باشد که سالانه بیش از ۱۰۰ نفر جان خود را به دلیل مسمومیت با گاز مونوکسیدکربن از دست بدهند؛ توقع داریم وزارتخانه‌هایی که در این زمینه دخیل هستند پای کار بیایند. در بسیاری از کشور ها سوخت عوض شده و به سمت این می‌روند که از برق استفاده کنند آن هم برق با ولتاژ پایین که خطر آتش سوزی را هم به صفر می رساند. در حال حاضر از آفتاب، باد، آب، پسماند و ... برق تولید می‌کنند و فکر می‌کنم برق منبع تجدیدپذیر و بسیار پاک است که وقتی به تولید انبوه برسد، کم هزینه می‌شود. در حال حاضر باید دستگاه های بزرگتر به سمت جایگزینی سوخت‌ها بیایند هرچند کار سختی است اما باید در نگاهی 10 ساله به فکر آن باشیم. 

وی افزود: کارگروه‌هایی که در این رابطه تشکیل می‌شود هم مسکن‌های مقطعی است، اما اگر به صورت ریشه‌ای حل شود می‌توانیم به هدف عالی خود برسیم. 

انتهای پیام 

  • شنبه/ ۸ آبان ۱۴۰۰ / ۰۴:۰۰
  • دسته‌بندی: حوادث، انتظامی
  • کد خبر: 1400080704724
  • خبرنگار : 71614