مهمانان خلیج‌فارس از راه رسیدند؛ تغذیه دستی بلایِ جانِ «شالوها»

با رسیدن به ماه آبان‌، درست زمانی که گرمای هوا از بوشهر رخت بر می‌بندد، ساحل خلیج فارس مأمن مرغان زیبای دریایی یا به اصلاح محلی شالوها می‌شود.

با حضور پرندگان مهاجر و مرغان زیبای دریایی، ساحل بندر بوشهر مکانی جذاب برای گردشگران می‌شود. اگرچه در طول دو سال گذشته با شیوع بیماری کرونا، سواحل خلیج فارس گردشگران کمتری به خود دیده است اما همچنان میزبانان خوبی برای "شالوها" هستند.

سفید رنگِ نوک درازِ پا بلند

به گزارش ایسنا، سید جعفر حمیدی در کتاب فرهنگ نامه بوشهر "شالو" را پرنده دریایی سفید رنگ، نوک دراز و پا بلند توصیف کرده است که در بعضی از بنادر آن را شیلو می‌گویند. ور در ادامه آورده است: «کبوتربازان به کبوتری که کم پرواز می‌کند و به سرعت پایین می‌آیند نیز شالو گویند. اما گویا شالو همان مرغ دریایی است. مرغ ماهیخواری که در دریا زندگی می‌کند و دیدن آن برای جاشوان مژده رسیدن به ساحل است.»

از سیبری و اروپای شرقی تا ساحل بوشهر

رئیس اداره نظارت بر امور حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست استان بوشهر در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: در استان بوشهر ۳۲۸ گونه پرنده زیست می‌کنند که از این تعداد بیش از ۱۲۰ گونه از نوع آبزی و کنار آبچر هستند.

خسرو درویشی با اشاره به گونه‌های مختلف پرندگان آبزی و کنار آبچر اضافه کرد: سلیم، آبچلیک، اردک، باکلان، کاکایی‌، پلیکان، حواصیل و فلامینگو از جمله این پرندگان آبزی هستند اما بیش از همه کاکایی‌ها را بر فراز ساحل خلیج‌فارس می‌بینیم.

وی با بیان اینکه گونه‌های آبزی به‌طور تقریبی از آبان‌ماه برای زمستان‌گذرانی وارد استان بوشهر می‌شوند، ادامه داد: پرندگان آبزی با توجه به شرایط اقلیمی از عرض‌های شمالی همچون سیبری و اروپای شرقی وارد مناطق تالابی استان بوشهر در چهار سایتِ پارک ملی دریایی نای بند، پارک ملی دیّر- نخیلو و منطقه حفاظت شده مند، منطقه حفاظت شده حله و مناطق ساحلی و تالابی شهرستان بوشهر می‌شوند و تا اوایل فروردین‌ماه در استان بوشهر ساکن هستند.

رئیس اداره نظارت بر امور حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست استان بوشهر تصریح کرد: برخی از این پرندگان در مناطق تالابی سایر نقاط کشور مثل گیلان و گلستان و برخی در مناطق مرکزی نیز سکنا می‌گزینند.

تغذیه دستی بلایِ جانِ «شالوها»

به گزارش ایسنا، شالوها جذابیت‌ دوچندانی به خلیج‌فارس می‌دهد و گردشگران گاهی با ضایعات مرغ و نان این پرندگان را به ساحل فرا می‌خوانند.

درویشی با تاکید بر لزوم حفظ فرایند طبیعی تغذیه پرندگان دریایی بیان کرد: پرندگان دریایی غذای خود را به راحتی از طبیعت تامین می‌کنند، تغذیه دستی برای حفظ خوی وحشی بودن این پرندگان به شالوها توصیه نمی‌شود و تدام این عادت‌ها موجب افزایش چربی بدن این پرندگان و در نتیجه نداشتن آمادگی پرواز برای مهاجرت شود.

وی با اشاره به پایش‌های مختلف سالانه به منظور جلوگیری از شکار و صید، شناخت تنوع زیستی، عنوان کرد: سرشماری سالانه جهانی نیز از یک تا ۲۰ ژانویه (نیمه دوم دی‌ماه تا اوایل بهمن‌ماه) انجام می‌گیرد.

رئیس اداره نظارت بر امور حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست استان بوشهر افزود: نتایج سرشماری‌های سالانه نشان می‌دهد جمعیت پرندگان مهاجر آبزی و کنار آبچر ثبات و گاهی افزایش داشته است.

شالوها رونق بخش صنعت "اکوتوریسم"

درویشی خاطر نشان کرد: هنرمندان با ثبت تصویری و توجه به زیباشناسی پرندگان دریایی می‌توانند، رونق‌بخش صنعت "اکوتوریسم" باشند.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۳ آبان ۱۴۰۰ / ۱۱:۵۰
  • دسته‌بندی: بوشهر
  • کد خبر: 1400080301537
  • خبرنگار : 50448