گزارش ایسنا از مشکلات مبتلابه صنعت و تولید

فروش چمدانی و استخدام بادیگارد برای بازگشت پول شوینده!

صنعت و تولید در ایران سال‌ها است که با موانع و چالش‌هایی روبرو است، بسیاری از کارشناسان بارها به این مهم پرداخته و هر کدام از یک زاویه به آن نگریسته‌اند. برخی به کنکاش در مشکلات ساختاری و متعاقب آن موانع جذب سرمایه بویژه سرمایه‌گذاری خارجی پرداخته‌اند، برخی سهم تحریم‌ها را کوچک جلوه داده و دیگرانی، سهم مدیریت را،

برخی حتی در تحلیل چرایی آنچه بر صنعت و تولید می‌رود به ریشه‌های فرهنگی و جامعه‌شناختی و گاه دلایل تاریخی نیز پرداخته‌اند، جدا از همه این نظرات شاید برای درک دقیق‌تر آنچه بر صنعت و تولید می‌گذرد بهتر باشد که تنها پای صحبت‌ها و درددل‌های یک تولیدکننده و یا صادرکننده بنشینی تا جدای از داشته و نداشته‌های‌مان در این حوزه، به یاد بیاوریم که تولیدکننده، سرمایه‌گذار و صادرکننده و ...در این سامان بی سامان با چه مشکلاتی دست و پنجه نرم می‌کند.

یک تولیدکننده گفت: اگر همه واحدهای تولیدکننده مواد شوینده با 100درصد ظرفیت کار کنند میزان تولید آنها به یک میلیون و 500 هزار تن می‌رسد و این در حالی است که میزان نیاز کشور در این بخش تنها 450 هزار تن است.

سیدمهدی سادت از نبود بازار و دشواری در جابجایی پول و صادرات به عنوان مهمترین مشکلات این بخش نام برد و اظهار کرد: تولید سه برابر سرانه مصرفی در کشور جای سووال دارد. تنها بخشی از آن را می‌توان با صادرات جبران کرد لذا راهی جز کاهش ظرفیت تولید در این بخش نیست.

وی از واحد صنعتی کندر به عنوان یکی از زیرمجموعه‌های هلدینگ پارس نام برد و افزود: این مجموعه بزرگ 10 واحد صنعتی و تولیدی زیرمجموعه خود دارد که عمدتا در زمینه تولید موادشوینده، آرایشی، بهداشتی ،مواد غذایی و...فعالیت دارند.

وی با اشاره به گذشت دو دهه از آغاز به کار این واحد صنعتی افزود: بعد از افتتاح واحد در سال 80 و بعد از حدود چهار-پنج سال با توجه به نیاز آن روزهای بازار تولیدات ما نیز افزایش یافت.

وی از تولید بیش از 170 هزار تن انواع مواد شوینده در این واحد مستقر در شهرک صنعتی سمنان خبر داد و خاطرنشان کرد: 25 تا 30 درصد از تولیدات این واحد به 17 کشور جهان و از جمله عراق، افغانستان، کویت، تعدادی از کشورهای آفریقایی و آسیای میانه و... صادر می‌شود.


این تولیدکننده سمنانی از لایف‌کر، abc، پلاس پلاس، آبان و...به عنوان بخشی از برندهای اصلی واحد خود نام برد و تصریح کرد: واحد صنعتی کندر هر ساله به عنوان صادرکننده برتر و نمونه در سطح استان انتخاب می‌شود. ضمن اینکه یک سال نیز به عنوان صادرکننده نمونه کشور نیز انتخاب شده است.

این تولیدکننده در پاسخ به پرسش ایسنا در خصوص مهمترین موانع و چالش‌های پیش روی این صنعت در استان اظهار کرد: تولیدکننده‌های مواد شوینده به سرمایه در گردش بسیار زیادی نیاز دارند و واحد ما نیز در این بخش مشکلات متعددی دارد.

وی از کمبود آب به عنوان دیگر معضل این واحد تولیدی نام برد و گفت: 50 تا 60 درصد مواد اولیه مورد نیاز واحدهایی همچون کندر را آب تشکیل می‌دهد و این در حالی است که ما در تامین آب مورد نیاز با مشکل مواجه‌ایم. سال گذشته نیز یک طرح توسعه در این واحد صنعتی داشتیم که ظرفیت مایعات ما را 2.5 برابر کرد و این در حالی است که در تامین آب همچنان با مشکل مواجه هستیم.

وی بر لزوم تخصیص آب به بخش صنعت و خصوصا شهرک صنعتی سمنان تاکید و خاطرنشان کرد: بدون شک اگر آب مورد نیاز واحدها در شهرک های صنعتی استان تامین شود، شاهد راه‌اندازی واحدهای صنعتی و تولیدی بیشتر و متعاقب آن ایجاد اشتغال بیشتر در استان خواهیم بود.

تحریم‌ها هزینه‌های ما را افزایش داده است

وی در پاسخ به پرسش ایسنا در ارتباط با نقش تحریم‌ها در مشکلات این واحدها گفت: متاسفانه تحریم‌ها هزینه‌های ما را تا حد زیادی افزایش داده است. هزینه‌های ما به نسبت دوران قبل از تحریم خیلی افزایش یافته که همین مشکلاتی برای واحدهایی مثل ما بوجود آورده است.

سیادت با اشاره به معضل تامین مواد اولیه در دوران تحریم‌ها گفت: 90درصد از مواد اولیه وارداتی ما از کشورهای چین و هند است لذا تاکنون در تامین مواد اولیه مشکل زیادی نداشتیم.

فروش چمدانی و استخدام بادیگارد برای بازگرداندن پول مواد شوینده صادراتی!

وی از عدم جابجایی پول به عنوان یکی از جدی‌ترین مشکلات این واحد نام برد و افزود: ما به طور میانگین 25 تا 30 درصد تولیدات خود را صادر می‌کنیم اما در جابجایی پول‌ها و دریافت آن به شدت مشکل داریم.
این صادرکننده با اشاره به شیوه‌های تامین دریافت بهای محصولات صادر شده گفت: متاسفانه دریافت پول ما در حال حاضر به این شکل است که افرادی با چمدان باید به این کشورها سفر کنند و بهای محصولات را به صورت چمدانی دریافت و با گرفتن بادیگارد و محافظ به انحا مختلف پول محصول فروخته شده را برگردانیم متاسفانه هیچ بانک و صرافی حتی در کشور عراق نیز با ما همکاری نمی‌کند و به ناچار باید از این روش‌ها برای برگرداندن پول اقدام کنیم.

وی از صادرات 20 میلیون دلاری این واحد خبر داد و گفت: متاسفانه با توجه به شیوه های انتقال پول در حال حاضر ریسک زیادی می‌کنیم اما راه دیگری در این شرایط برای بازگرداندن پول کالاهای صادراتی نداریم و به ناچار باید از این شیوه‌های پرریسک استفاده کنیم.

این تولیدکننده از نبود بازار به عنوان یکی از مشکلات تولیدکنندگان مواد شوینده در ایران نام برد و اظهار کرد: رقابت در بین تولیدکنندگان مواد شوینده در ایران بسیار بالا است چرا که میزان تولید در این بخش بسیار بالا و بیشتر از نیاز بازار است.

وی با بیان اینکه ظرفیت تولید مواد شوینده در ایران سه برابر سرانه مصرف این مواد در کشور است اضافه کرد: تعدد مجوزهای داده شده در این بخش و افزایش خطوط تولید در این یکی دو دهه اخیر سبب شده که در بازار مواد شوینده رقابت شدیدی در بخش فروش و عرضه به وجود بیاید. ضمن اینکه هر ساله هزینه بالایی برای تبلیغات از یک سو و ارائه تخفیف ویژه لحاظ می‌کنیم.
مدیر کارخانه کندر ادامه داد: ما در برخی محصولات به فروشگاه های بزرگ زنجیره ای حتی تا 35 درصد نیز تخفیف می‌دهیم.
خیز ترکیه برای گرفتن بازارهای صادراتی از ایران

وی با اشاره به تنگ‌تر شدن زمینه ورود به بازارهای چهانی گفت: متاسفانه در حال حاضر کشور ترکیه در برخی محصولات دارد کم کم جای محصولات صادراتی ایرانی را در کشورهای منطقه می‌گیرد.
این فعال صنعتی با اشاره به رقابت نابرابر تولیدکنندگان ایرانی با رقبای ترک خود افزود: الان به طور مثال تعرفه ترجیحی برای تولیدککنده ترکیه در بازار عراق 3 تا 4 درصد آب می خورد اما این رقم برای بازرگان و فعال اقتصادی ایرانی 24 تا 30 درصد است . یعتی فعال اقتصادی ایرانی باید رقم بسیار بیشتری بدهد تا کالای خود را در بازار کشورزی مثل عراق عرضه کند و همین‌ هزینه‌های مازاد سبب می‌شود که از قدرت رقابت ما با آنها کاسته شود.


وی با اشاره به مشکلات به وجود آمده در این بخش گفت: انتظار می‌رود که دولت به هر شکل ممکن به این مهم ورود کند و مشکل را مرتفع کند.

مدیر کارخانه کندر با اشاره به ظرفیت بالای تولید انواع مواد شوینده پودری و غیرپودری در کشورمان گفت: در حال حاضر سهم ایران از بازار شوینده‌ها در عراق به حدود 20 درصد رسیده و این در حالی است که سهم کشورهایی مثل ترکیه و چین بسیار بیشتر است.
وی با بیان اینکه افزایش و یا کاهش این سهم در ادامه به سیاست‌های دولت برمی‌گردد خواستار حمایت و پشتیبانی دولتمردان از فعالان تولید شد.

مدیرعامل شرکت شهرک‌های استان سمنان بر ضرورت حمایت جدی از تولیدکنندگان و سرمایه‌گذاران تاکید کرد و گفت: هدایت‌گری‌های دولت در این بخش می‌تواند نقش تعیین‌کننده داشته باشد.

باید تکلیف سرمایه‌گذار را روشن کرد
آلبویه در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: استان سمنان از ظرفیت‌های بسیار بالایی در بخش های صنعت و معدن برخوردار است و رفع برخی چالش‌ها نظیر کم‌آبی و..می‌تواند به رونق بیش از پیش صنعت در این استان پهناور کمک کند.

 وی در پاسخ به پرسش خبرنگار ایسنا در خصوص تعدد پروانه‌های صادر شده و مشکلات ناشی از آن برای تولیدکنندگان گفت: صدور بی‌رویه مجوزها عمدتا به گذشته برمی‌گردد. البته مسوولان وقت نیز دلایل خود را داشتند اما به هر حال،بحث صدور بی‌رویه پروانه تولید در مواد شوینده و بدون توجه به نیاز بازار به دولت‌های نهم و دهم برمی‌گردد.

مدیرعامل شرکت شهرک‌های استان سمنان با بیان اینکه دو رویکرد کلان در بحث توسعه اقتصادی وجود دارد اضافه کرد: رویکرد و نگاه اول معتقد است که باید نیاز داخل باید مشخص و در ادامه براساس آن نیاز سرمایه‌گذاران را به حوزه‌های مختلف تولیدی و صنعتی هدایت کرد اما رویکرد دومی نیز وجود دارد که معتقد است که باید همه چیز را به بازار و رقابت طبیعی بین عرضه و تقاضا سپرد. در این دیدگاه فارغ از نیاز داخل ، مجوز تولید اعطا می‌شود و بدیهی است که تولیدکننده‌ها فارغ از داخلی و یا خارجی به رقابت می پردازند و به تدریج کالای با کیفیت‌تر و ارزان‌تر در بازار می‌ماند.

وی با بیان اینکه در برخی واحدهای تولیدی کالاهایی مثل مواد شوینده، ماکارانی، سیمان و...نمونه‌هایی از این دیدگاه و نگرش را می‌توان دید اضافه کرد: در گذشته ما شاهد وجود 10 تا 20 واحد تولیدی ماکارانی در استان بودیم اما به مرور برخی از آنها با مشکلاتی مواجه شدند و برخی نیز همچنان به تولید می پردازند. این مشکل در برخی واحدهای تولیدی سیمان و یا شوینده‌ها و...نیز وجود دارد.

آلبویه بر لزوم برخورداری از یک سیاست‌گذاری کلان و واحد تاکید و تصریح کرد: شرایط باید به گونه‌ای باشد که سرمایه‌گذار تکلیف خود را بداند نه اینکه چون در شرایط تحریم هستیم و یا شرایط بازار نفت با شرایط ویژه‌ای روبرو است، برای تولیدکننده و سرمایه‌گذار تسهیلاتی ایجاد شود و بعد در شرایط عادی دوباره به شرایط قبل برگردیم.
وی با اشاره به تعدد واحدهای نیمه‌تمام در بخش های مختلف در کشور گفت: یکی از دلایل تعدد واحدهای نیمه تمام نیز به همین شلختگی و تغییرات مداوم برمی‌گردد.
آلبویه با بیان اینکه با افزایش قیمت ارز و تحریم‌ها، بسیاری از واردکننده‌ها نیز به تولید روی آوردند افزود: بسیاری از واردکننده‌ها در این شرایط که واردات با این قیمت ارزی، یرای آنها صرفه اقتصادی ندارد خود به تولید روی آوردند.

مدیرعامل شرکت شهرک‌های استان سمنان اضافه کرد: باید تکلیف سرمایه‌گذار را روشن کرد نه اینکه بعد از لغو احتمالی تحریم‌ها، دوباره حمایت‌ها نیز برداشته شود چرا که در آن صورت دوباره شاهد تعطیلی واحدهایی از این دست خواهیم بود که در این شرایط دشوار شکل گرفتند. البته این به آن معنا نیست که از هر کالا و جنس تولیدی بنجولی نیز حمایت شود بلکه باید همزمان همه جوانب را مد نظر قرار داد.
وی با اشاره به تجربیات برخی واحدها در استان به آسیب‌ها و زیان‌های ناشی از تعدد واحدهای نیمه‌تمام و تغییرات مداوم در سیاست‌گذاری‌ها پرداخت و گفت: ما واحدهایی داشتیم که ماشین‌آلات را نیز وارد کردند ، دوره گارانتی ماشین‌آلات نیز به پایان رسیده اما هنوز آن واحد راه‌اندازی نشده است.

در تولید مشکل نداریم در فروش مشکل داریم...

یک کارگر سمنانی معتقد است که بسیاری از واحدهای ما امروز نه در تولید که در فروش مشکل دارند و همین سبب شده که واحد بزرگی مثل عقاب‌افشان نیز با مشکلات جدی روبرو باشد.

مهدی آتشی نماینده کارگران کارخانه عقاب‌افشان سمنان نیز در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: عقاب‌افشان تا پیش از این روزانه هشت اتوبوس درون‌شهری و برون‌شهری تولید می‌کرد اما بعد از تحریم‌ها، نبود بازار سبب شده که امروز این رقم به یک تا 1.5 اتوبوس در روز برسد.

نماینده کارگران کارخانه عقاب‌افشان سمنان ادامه داد: اگر بازار فروش به شرایط قبل برگردد، تولید این واحد یک روزه به شرایط قبل برمی‌گردد.
وی با بیان اینکه این واحد با وجود کاهش قابل توجه تولید، هیچ تعدیل نیرویی نداشته افزود: مدیر واحد همه نیروها را حفظ کرده اما واقعیت این است که با مشکلات جدی روبرو است.

این کارگر، تحریم‌ها و عدم حمایت داخلی را از مهمترین عوامل موثر در این شرایط دانست و افزود: این واحد در تامین قطعات مشکلی ندارد ، تنها مشکل ما در تامین شاسی بوده که از طریق چین این کمبود رفع شده اما مشکل اصلی امروز ما نداشتن بازار فروش است و رفع این مشکل به حمایت دولت نیاز دارد.

وی بر لزوم حمایت دولت از تولیدکنندگان تاکید و خاطرنشان کرد: متاسفانه تنها از ایران‌خودرو حمایت می شود و دیگر واحدها از حمایت زیادی برخوردار نیستند.

آتشی با اشاره به طراحی و ساخت اولین نمونه اتوبوس برقی با مشارکت عقاب‌افشان و مپنا گفت: اگر شهرداری‌ها برای ناوگان حمل و نقل خود، اعتبار اختصاص دهند ما در تامین آن هیچ مشکلی نداریم.

نماینده کارگران کارخانه عقاب‌افشان سمنان با بیان اینکه صادرات این واحد بزرگ بعد از تحریم ها به صفر رسیده افزود: ما حتی به چین که مواد اولیه خود را از آنها تهیه می کنیم نمی‌توانیم تولیدمان را عرضه کنیم. ضمن اینکه جابجایی پول نیز دیگر معضل جدی این بخش است.

فارغ از اینکه مشکلات مبتلابه صنعت و تولید، بیشتر به موانع خارجی و تحریم‌های ظالمانه برگردد و یا به موانع داخلی و به تعبیر برخی‌ها به "خودتحریمی"ها برگردد، واقعیت این است که تولیدکننده ایرانی امروزه با مشکلات عدیده‌ای روبرو است.
تولیدکننده ایرانی امروز هم در حوزه بانکی و سیستم انتقال پول مشکل دارد و هم در اخذ مجوزها و بروکراسی هزارتوی اداری، هم در تامین مواد اولیه با مشکلات جدی دست و پنجه نرم می‌کند و هم در فروش و ورود به بازارهای منطقه‌ای و جهانی، تولیدکننده هم در تامین نقدینگی و سرمایه درگردش مشکل دارد و هم در بازگشت سرمایه‌اش، هم در...

به هر حال در این روزهای پر تب و تاب جنگ اقتصادی، تولیدکننده به مثابه یک نیروی عملیاتی در خط مقدم با فشارها، مشکلات و کمبودهایی روبرو است و وظیفه ذاتی فرماندهی و نیروهای پشتیبان امدادرسانی و حمایت تام و تمام است، چیزی که تولیدکنندگان سمنانی همچنان منتظر آن هستند.

گزارش از: هوشنگ حبیبی بسطامی- ایسنا سمنان
انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۲۸ مهر ۱۴۰۰ / ۱۱:۵۹
  • دسته‌بندی: سمنان
  • کد خبر: 1400072820416
  • خبرنگار : 50233