مریم نوابزاده در گفتوگو با ایسنا در خصوص روز جهانی مبارزه با درد اظهار کرد: در تقویم جهانی، ۱۹ مهر روز جهانی مبارزه با درد نام گذاری شده است؛ درد علل مختلفی دارد که توجه به نشانههای آن حائز اهمیت است.
وی افزود: با توجه به شرایط مختلف و ویژهای که منجر به بروز دردهای مزمن میشوند، چگونگی مقابله با آنها نیز متفاوت است که در بسیاری از مواقع میتوان راه مقابله با درد را یافته و به صورت کامل آن را از میان برداشت.
این متخصص و مدرس طب ایرانی بیان کرد: داروی شیمیایی تنها میتواند یک یار کمکی در مبارزه با درد باشد و تنها در مواقع لزوم و با کمترین میزان یا دوزی که منجر به کاهش درد میشود از داروهای ضد درد بهره گیرید؛ در حالی که گاهی جزء جدایی ناپذیر ما میشوند.
نواب زاده بیان کرد: مطالعات نشان میدهد که در ۸۵ درصد موارد بروز کمردرد، پزشکان هیچ گاه موفق به یافتن منشأ اصلی درد نمیشوند؛ درد، زمانی مزمن می شود اختلالی در سیستم عصبی مرکزی انسان ایجاد شود؛ از طرفی مطالعات انجام شده نشان میدهند که مغز افراد دچار دردهای مزمن، از لحاظ ساختاری نیز تفاوتهایی با سایر افراد پیدا میکند، به این صورت که درد، در گذر زمان سلولهای عصبی یا همان نورونها را در بخش بافت خاکستری مغز دچار فشردگی میکند.
وی افزود: مطالعهای که در سال ۲۰۰۴ در دانشگاه نورثوسترن ایالات متحده انجام شد نشان داد بافت خاکستری مغز افرادی که به مدت بیش از یک سال از کمردرد مزمن رنج میبرند در برخی از نقاط تا ۱۱ درصد نسبت به سایر افراد دچار کاهش شده بود؛ این تقلیل بافت خاکستری میتواند منجر به ایجاد اختلال در روند فکر کردن، حرکت، خوابیدن و بروز احساسات و عواطف شود.
دردهای مزمن افسردگی میآفرینند
این متخصص و مدرس طب ایرانی بیان کرد: بخشهایی از مغز که در هنگام بروز افسردگی و اضطراب درگیر میشوند دقیقاً همانهایی هستند که با بروز دردهای مزمن در ارتباطند؛ شاید به همین دلیل است که احتمال بروز افسردگی در افراد دچار دردهای مزمن افزایش مییابد و در هنگام بروز اضطراب و استرس، احساس درد شدیدتر میشود.
نواب زاده ادامه داد: اگرچه داروهای ضد درد در ظاهر بی خطر به نظر میرسند، اما مصرف بیش از اندازه آنها بدون نسخه و نظر پزشک میتواند منجر به ایجاد خطراتی برای سلامت بخشهای مختلف بدن شود؛ نباید فراموش کنیم که هر چه میزان مصرف داروهای ضد درد افزایش یابد، برای تسکین نیاز به داروهای بیشتری داریم تا درد تقلیل یابد.
این متخصص و مدرس طب ایرانی بیان کرد: گذشته از داروها، روشهای دیگری نیز برای مقابله با دردهای مزمن وجود دارند که به گذشتههای دور برمیگردد؛ طب سنتی با سرشت و طبیعت انسان سازگار است و از طریق داروهای طبیعی بیماران را درمان میکند و اگر به این علم توجه بیشتری نشان بدهیم میتوانیم اسلام را در جهان منتشر کنیم.
بیش از ۵۰۰ حدیث از فواید حجامت سخن گفتهاند
نواب زاده با اشاره به اینکه یکی از این روشها روش حجامت است، افزود: بیش از ۵۰۰ حدیث در زمینه فواید حجامت وجود دارد و طب سنتی دارای توصیههای بسیار خوبی برای حفظ سلامتی است و اگر کسی این توصیه ها را رعایت کند اصلاً بیمار نخواهد شد.
وی با بیان اینکه با وجود اثرات مختلف این طب در کاهش درد و زندگی سالم، طب اسلامی هنوز ناشناخته است، اظهار کرد: بسیاری از بیماران که قرار بوده جراحی شوند یا راهی برای رهایی از درد نیافتهاند، با روشهای درمانی این طب از جراحیهای پر هزینه و پر عوارض نجات پیدا کردهاند؛ پس چرا به آن بها ندهیم.
نواب زاده با بیان اینکه اگر این طب رواج یابد، به عنوان طبی مخصوص ایران و اسلام در جهان معرفی خواهد شد و این گونه به استقلالی در پزشکی خواهیم رسید، افزود: بیماریهـای عضلانی و اسکلتی به ویژه کمر درد، بیماریهـای پوسـتی و همچنـین سایر دردهـا و بیماریهـای تنفسـی از شـایعترین بیماریهـای مـورد ارزیابی در مطالعات در مورد تعیین اثر حجامت بوده که نتایج به نفـع حجامت در مورد آنها نیز بیش از دیگر بیماریها گزارش شده است.
ذهن را آماده رهایی از درد و حال خوب کنید
وی ادامه داد: در مطالعات مختلف حجامت به عنوان یک روش درمانی برای بیماریهایی مانند بیماریهای اسکلتی و عضلانی و پوسـتی بـه عنوان یک مداخله با تأثیر گزارش شده است و بطورکلی حجامت یک روش درمانی بدون عوارض جانبی است که اگر به صورت تخصصی از آن استفاده شود برتریهای فراونی نسبت به روشهای درمانی جاری مانند مصرف داروهای شیمیایی و جراحی دارد.
این متخصص و مدرس طب ایرانی با اشاره به مزیتهای درمان با حجامت، افزود: حجامت یک روش درمانی بدون عوارض جانبی است که برای تمامی سنین کاربرد دارد؛ حجامت یک رفتاردرمانی سرپایی، بدون نیاز به تجهیزات بیمارستانی است؛ حجامت میتواند به عنوان جایگزین درمانهای شیمیایی بیماریهای سخت و دردهای مزمن را درمان کند.
نواب زاده یادآور شد: به طور کلی، آماده کردن ذهن و امید به کاهش درد میتواند درد را کاهش دهد؛ در حالی که اگر به کاهش درد باوری نداشته باشید، این درد نه تنها کاهش نیافته بلکه نیاز به درمان وسیع تر داشته و شدت مییابد؛ اگر این باور را در خود تقویت کنید، احساس خوشایندی خواهید داشت و روند درمان نتیجه بخش تر خواهد بود.
انتهای پیام