محمود عباس زاده مشکینی در گفت وگو با ایسنا با اشاره به تحولات اخیر بین ایران و جمهوری آذربایجان گفت: سیاست جمهوری اسلامی ایران درباره همسایگان بر پایه تقویت ارتباط حسنه با همه همسایگان از جمله جمهوری آذربایجان است. بر همین اساس ایران تلاش می کند موانع را از سر راه تقویت ارتباط بردارد.
وی افزود: سال گذشته اتفاقی در منطقه قفقاز رخ داد و منطقه قره باغ که به قول رهبری جزئی از خاک اسلام و متعلق به جمهوری اسلامی بود از اشغال آزاد شد. بر همین مبنا طبیعتا نظم جدیدی در منطقه قفقاز شکل گرفت که طبیعتا این شامل اجرای قوانین کشورها و رفت و آمدها هم می شود.
وی افزود: تا زمانی که نظم جدید کاملا نهادینه شود یکسری اختلاف نظرها پیش خواهد آمد که بخشی از آن طبیعی است و می توان این مسائل را با گفت وگوی فنی حل و فصل کرد که مثلا نحوه رفت و آمد به مناطق آزاد شده، می شود.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس بیان کرد: از طرفی موضوع تأثیرگذار بحث توافق نامه درباره نحوه استقرار نیروهای حافظ صلح در منطقه است که این نظارت بر رفتارها چه نقشی داشته و چگونه باید باشد. باید خیلی از این مسائل به صورت شفاف در توافق نامه دیده می شد که همه یعنی تجار و کسانی که رفت و آمد می کنند، تکلیف خود را بدانند که براساس چه معیار و قوانینی رفت و آمدها صورت می گیرد. لذا اتفاقات اخیر بخشی به عدم شفافیت و جامعیت آن توافق نامه برمی گردد که بدون حضور جمهوری اسلامی منعقد شده است.
عباس زاده مشکینی با تأکید مجدد بر اینکه سیاست جمهوری اسلامی تقویت ارتباط با همسایگان از جمله جمهوری آذربایجان است، گفت: ایران مشترکات بسیار گسترده و تاریخی با جمهوری آذربایجان دارد. شاید ما با کمتر کشوری به این اندازه مشترکات جغرافیایی، فرهنگی و منافع مشترک، زبان، دین و مذهب داریم. تاریخ ارتباطات بین دو کشور هم نشان می دهد که ما تنشی نداشتیم که این ها همه به خاطر مشترکات زیادمان است. منتها چند نکته وجود دارد؛ آن طرف مرز حضور برخی از کشورهای بیگانه، منطقه ای و فرامنطقه ای در این کشور دیده می شود. از دیرباز رژیم صهیونیستی در منطقه قفقاز حضور داشته و سعی می کرده که این حضور را تداوم ببخشد. سیاست رژیم صهیونیستی هم بزرگنمایی حضور خودش در قفقاز است.
وی افزود: رژیم صهیونیستی رژیم نامشروع کودک کش و تروریسم دولتی غیرپاسخگو به نهادهای بین المللی است که مورد حمایت کامل نظام سلطه قرار دارد. این رژیم نامشروع کودک کش در هر جایی باشد سعی می کند فتنه ایجاد کند و طبیعی است ما نگران حضور عوامل رژیم صهیونیستی در منطقه قفقاز باشیم که غالبا مسلمان نشین و دارای مردمانی نجیب و سخت کوش است. طبیعتا باید جمهوری اسلامی ایران فعل و انفعلات و کنش ها و واکنش ها و نیات عوامل رژیم صهیونیستی را رصد کند که این کار را هم انجام می دهد.
عباس زاده مشکینی ادامه داد: به نظرم رژیم صهیونیستی به دنبال ایجاد اختلاف در منطقه بین کشورهای همسایه است و نیات خاص خود را دنبال می کند. طبیعتا نباید کشورهای منطقه به گونه ای رفتار کنند که زمینه حضور آن ها را در منطقه فراهم کند که این خطا است. تکلیف مردم آذربایجان روشن است. آن ها مسلمان و شیعه هستند. مسئولان آذربایجان هم نباید به گونه ای رفتار و موضع گیری کرده که باعث ایجاد تنش بین کشورهای همسایه شوند. ما سالیان سال در کنار هم به خوبی و خوشی زندگی کردیم پس نباید اجازه دخالت بیگانگان به ویژه رژیم صهیونیستی در منطقه را بدهیم.
این نماینده مجلس با تأکید بر اینکه ایران مقتدرترین کشور منطقه و از قدرت های جهان محسوب می شود، افزود: حضور جمهوری اسلامی قدرتمند و حتی مانور نیروهای مسلح در داخل مرزها می تواند پیام روشنی به بیگانگان و ماجراجویان در منطقه داشته باشد که جمهوری اسلامی در منطقه است و با اقتدار می تواند حامی امنیت و تمامیت ارضی کشورهای همسایه خود باشد. به هر حال جنگی در جریان آزادسازی قره باغ از اشغال شکل گرفت. برخی کشورها تفاهمی کرده و کمک هایی داشتند و حتی تنش هایی بوجود آوردند که ما به آن ها کاری نداریم. امروز جنگ تمام شده و باید اجازه داده شود مردم کشور خودشان را اداره کرده و دخالت نکنند.
وی ادامه داد: متأسفانه برخی کشورهای منطقه یکسری خواسته های راهبردی داشته و براساس قصه هایی که برای خود درست کردند افق هایی می بینند و به دنبال کشورگشایی در منطقه هستند. آنها ادعاهای تاریخی برمبنای داستان های جعلی و متوهمانه از تاریخ دارند. قصه های تخیلی که بر پایه آن می خواهند ماجراجویی کنند. نباید به بیگانگان و حتی قدرت های بزرگ در منطقه اجازه دخالت داد که در این صورت کار از دست کشورها خارج می شود. این موضوع برای ملت ما و افکار عمومی منطقه روشن است که جمهوری اسلامی با اقتدار بی نظیر خود در منطقه اجازه تعبیر خواب های متوهمانه برای برخی کشورها را نمی دهد. آنها باید حد و مرز خود را بشناسند. ملت ها هم چنین اجازه ای نمی دهند.
عباس زاده مشکینی در پایان تأکید کرد: ما اجازه نمی دهیم که خدایی ناکرده ارتباط خوب ایران با همسایگان از جمله جمهوری آذربایجان برهم خورده و تنش ایجاد شود.
انتهای پیام