سیاوش رهبر در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به اینکه مسائل مربوط به سالمندان فقط خاص سازمان بهزیستی نیست، اظهار کرد:۵۴۰۲ سالمند تحت پوشش معاونت توانبخشی بهزیستی استان همدان هستند که از این تعداد ۱۸۹۷ نفر پرونده فعال دارند و خدمات مستمر و مداوم دریافت میکنند.
وی بیان کرد: طبق سرشماری اردیبهشت سال ۹۹ ، ۸ میلیون و ۲۶۶ هزار و ۵۰۰ نفر سالمند در کشور وجود داشت که به نظر میرسد در حال حاضر نزدیک به ۹ میلیون نفر شده باشد و سهم استان همدان بین ۱۸۵ تا ۲۰۰ هزار نفر است.
تویسرکان اولین شهر سالمند استان
رهبر با اشاره به اینکه همدان چهارمین استان پیر کشور است، تصریح کرد: رسیدن به سن سالمندی یک موفقیت به شمار رفته و سالمندی شاخص کیفیت زندگی و نشان دهنده کیفیت بالای زندگی افراد است، همچنین شهرستان تویسرکان اولین شهر سالمند استان است که نشان از سبک زندگی خوب در این شهرستان دارد.
این مقام مسئول ادامه داد: از نظر نیاز به خدمات توانبخشی، ۸۱ درصد از سالمندان کل کشور مستقل، ۱۳ درصد نیمه مستقل، ۵ درصد هیچ گونه استقلالی ندارند و در کل ۱۸ درصد از کل سالمندان کشور به خدمات توانبخشی نیاز دارند و یک میلیون و ۵۰۰ هزار سالمند نیاز به خدمات توانبخشی در بهزیستی یا دیگر ارگانهای مرتبط را دارند.
سن سالمندی به دلیل سبک زندگی غلط پایین آمده است
وی با اشاره به اینکه سالمندی قابل پیشگیری نیست و فقط میتوانیم سعی کنیم سالمندی با نشاط و شاداب و بدون عوارضی داشته باشیم، بیان کرد: در حال حاضر سن سالمندی در ایران پایینتر آمده که به دلیل سبک زندگی غلط است.
رهبر با بیان اینکه زنانه شدن سالمندی نیز میتواند پیامی باشد، مطرح کرد: در حال حاضر بیشتر زنان سالمند تنها هستند و به عبارتی سالمندی زنانه شده است، همچنین روستایی شدن سالمندی نیز یک نشانه است که باید به این موضوعات توجه شود.
وی در ادامه توضیح داد: در رابطه با مسائل سالمندان، شورای عالی سالمندان وجود دارد که رئیس آن وزیر بهداشت، دبیر آن سازمان بهزیستی و وزارتخانههای مختلف عضو این شورا هستند، دبیرخانه آن هم در سازمان بهزیستی کشور است که بیشتر در بحث سالمندان سیاستگذاری میکند و مصوبات را پیگیری کرده و هماهنگی ایجاد میکند.
شورای سالمندی جدی گرفته نمیشود
رهبر اضافه کرد: شورای سالمندی و بحث سالمندان به هیچ وجه جدی گرفته نمیشود و با وجود اینکه تا سال ۲۰۳۰ با بحران سالمندی مواجهایم اما تاکنون یک تصمیم جدی و برنامهریزی دقیق در این زمینه انجام نشده است، همچنین جلسات شورای سالمندی در کشور و استان دقیق برگزار نمیشود و خروجی قابل قبولی ندارد، در شورای سالمندان سر در گمی بین دستگاهها است و موازی کاری وجود دارد.
وی اظهار کرد: سالمندان فعال تحت پوشش بهزیستی استان ۱۸۹۷ نفر هستند که ۲۲ درصد معلولیت خفیف، ۲۶ درصد معلولیت متوسط، ۴۲ درصد معلولیت شدید و ۹.۵ درصد معلولیت خیلی شدید،۴۲ درصد معلولیت جسمی، ۲۴ درصد معلولیت شنوایی و۲۲ درصد نیز معلولیت بینایی دارند.
معاون امور توانبخشی اداره کل بهزیستی استان همدان افزود: همچنین ۵۹ درصد سالمندان تحت پوشش بهزیستی مرد و ۴۱ درصد آنها زن هستند، علاوه بر این ۶۱.۷ نفر از سالمندان تحت پوشش این سازمان شهری و ۳۸.۳ نفر نیز روستایی هستند.
رهبر در ادامه به خدمات سالمندان اداره بهزیستی اشاره کرد و شرح داد: "مراکز شبانه روزی سالمندان" یکی از این خدمات این سازمان به سالمندان است، در استان همدان ۴ مرکز شبانه روزی وجود دارد که دو مرکز در همدان و دو مرکز در ملایر است همچنین دو مرکز برای خانمها و دو مرکز مختص آقایان است و ۱۸۵ نفر سالمند در این مراکز نگهداری میشود که ۸۳ نفر مرد و ۱۰۲ نفر زن هستند و از این تعداد حدود ۳۹ تا ۴۰ درصد مجهولالهویه هستند.
وی ادامه داد: "مراکز روزانه سالمندان" یکی دیگر از این خدمات است، دو مرکز روزانه سالمندان در همدان وجود داردکه کارکردی شبیه مهدکودک دارند و سالمندانی که در این مراکز پذیرش میشوند باید مستقل یا نیمه مستقل باشند و خدمات توانبخشی، بهداشتی، هنری و مهارتهای متنوع را دریافت میکنند و تیم تخصصی شامل فیزیوتراپ، گفتار درمانی و پزشک آنها را ویزیت میکنند، ظرفیت این دو مرکز نیز ۱۸۰ نفر است که ۱۰۰ نفر از سالمندان تحت مراقبت آن خانم و ۸۰ نفر آقا هستند.
رویکرد سازمان بهزیستی، گسترش مراکز روزانه سالمندان است
رهبر با بیان اینکه رویکرد سازمان بهزیستی، گسترش مراکز روزانه سالمندان است، گفت: متأسفانه وضعیت برای خانوادهها به قدری سخت است که بیشتر سعی میکنند سالمندان را در خانه سالمندان بگذارند که ظرفیت استان نیز در این مورد تکمیل است.
وی تصریح کرد: سیاست سازمان بهزیستی، عدم گسترش مراکز شبانه روزی سالمندان است و قرارشده خانههای کوچک ۱۰ نفره احداث شود که در حال حاضر هفت خانه کوچک در استان در دست راهاندازی است که سه خانه برای سالمندان و چهار خانه نیز برای بیماران روان و بیماران ذهنی است که این خانهها در آینده نزدیک راهاندازی میشوند و این سبک الگو گرفته از کشورهای خارجی و ایده خوبی است.
رهبر درباره دیگر خدمات این سازمان به سالمندان بیان کرد: بهزیستی خدمات خانواده محوری نیز برای سالمندان دارد که یکی از آنها "ویزیت در منزل" است که در این مورد ۵ مرکز ویزیت در منزل داریم و تیمهای تخصصی درمانی و توانبخشی وجود دارند و معلولین شدید بسترگرا را که سالمندان هم جزء آنها هستند را در منازل ویزیت میکنند.
وی اضافه کرد: طرح "مراقبت در منزل" یکی دیگر از این خدمات است که دارای مراقبین حرفهای هستند و شش مرکز در استان وجود دارد که به صورت مراقب هفتهای ۸ ساعت در منازل کارهای مددجو را انجام و آموزشهایی به آنها ارائه میدهند، "پرستاری خانواده محور" طرح دیگری است که سازمان بهزیستی از آن استقبال میکند و خانوادهها به جای اینکه سالمند خود را در مراکز شبانهروزی بگذارند میتوانند به سمت و سوی این طرح بیایند، همچنین ماهانه یک میلیون تومان حق پرستاری به این خانوادهها داده میشود که البته اعتبارش بسیار محدود است.
این مقام مسئول اظهار کرد: طرح "توانمند سازی سالمندان" طرح دیگری است که در سالجاری در مورد ۵۰ نفر از سالمندان شدید و خیلی شدید که شرایط این طرح را دارند با مرکز غیر دولتی قراداد بستیم و صفر تا صد بحث آموزش را در منازلشان میبینند که توانمند شوند.
رهبر با اشاره به اینکه کارهای روتینی که برای همه معلولین انجام میشود برای سالمندان نیز انجام میشود، گفت: دریافت مستمری ماهانه، حق پرستاری ضایعه نخاعی، کمک هزینه لوازم بهداشتی، کمک هزینه درمان و معیشت و ودیعه مسکن از جمله این خدمات هستند.
انتهای پیام