تولید گران در اراضی گران/ راهکار کاهش قیمت برنج چیست؟

قیمت برنج این روزها، به صورت نجومی درآمده و برای خرید هر کیلوگرم برنج طارم فریدونکنار باید مبلغی حدود ۴۳ تا ۴۵ هزار تومان بپردازید، این مبلغ در صورتی است که کشاورز برنج را از کارخانه خارج و به دست فروشنده برساند و دلالی در این مسیر وجود نداشته باشد.

از سوی دیگر، ورود برخی دلالان برنج و دپوی آن به منظور فروش با قیمت بالاتر در ماه‌های آینده، دسترسی به برنج با کیفیت و درجه یک در مازندران کم شده و اگر هم وجود داشته باشد، قیمت بالای آن، هر کسی توان خرید آن را ندارد.

در این میان، بسیاری از افراد ترجیح می‌دهند به جای خرید برنج طارم و درجه یک، از نیم دانه یا برنج‌های وارداتی خارجی استفاده کنند و  عده‌ای نیز میزان مصرف برنج را از سبد غذایی خود، کم کرده‌اند. اینجا است که برخی از کارشناسان حوزه اقتصاد به متخصصان کشاورزی پیشنهاد می‌دهند که در تحقیقات خود به دنبال تولید برنج با کیفیت در حد طارم اما ارزان‌تر از قیمت‌هایی که در بازار شاهد آن هستیم، بروند.

قربانعلی نعمت‌زاده رئیس پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری دانشگاه علوم کشاورزی ساری و منابع طبیعی ساری در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه قیمت برنج فقط در اختیار کشاورز نیست بلکه بسیاری از مولفه‌های تاثیرگذار در سطح کشور بخاطر شرایط تورمی اثر بسیار جدی گذاشته اند، خاطرنشان کرد: با توجه به شرایط تورمی که در کشور حاکم است، تولید برنج مطلوب با قیمت پائین سخت است مگر آنکه در ابتدا سیستم کارآمد اقتصادی در کشور ایجاد شود تا تاثیر تورم در روی تولیدات کشاورزی را کمتر کند.

وی با بیان اینکه برنج محصولی است که به شدت به آب نیاز دارد و در هیچ جای دنیا، به صورت خشکه‌کاری این محصول را تولید نمی‌کنند، تصریح کرد: برنج باید در مناطقی به اصطلاح "آب‌لند" کشت شوند، در این مناطق میزان بارندگی و پراکنش آن به گونه‌ای است که نیاز آبی برنج تامین می‌شود، موضوعی که نشان می‌دهد هیچکدام از مناطق مازندران میزان بارش و پراکنش بارندگی به منظور کشت برنج، مناسب نیست.

نعمت‌زاده یادآور شد: راهکارهای کاهش قیمت برنج به شرایط تولید عمومی آن در کشور بر می‌گردد، در شرایطی که نرخ تورم ۵۰ درصد باشد و برخی از نهاده‌های کشاورزی از ۱۰۰ تا ۲۰۰ درصد تغییر قیمت دارند، بنابراین تورم بر دوش کشاورز خواهد رفت و این مسائل بر روی قیمت برنج تاثیر می‌گذارد.

رئیس پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری دانشگاه علوم کشاورزی ساری و منابع طبیعی ساری، گفت: از سوی دیگر، اراضی کشاورزی در سال‌های اخیر، افزایش قیمت فراوانی داشته‌اند، وقتی برنج در این اراضی بسیار گران تولید می‌شود نباید انتظار فروش برنج با کیلویی ۱۵ یا ۲۰ هزار تومان انجام شود، بنابراین این مجموعه عوامل، مانع کاهش قیمت برنج با کیفیت بسیار خوب می‌شود.

نعمت‌زاده با بیان اینکه هزینه‌های کود، سم و کارگر هزینه تولید را افزایش می‌دهد که این عامل، دلیلی برای افزایش هزینه‌های فروش خواهد شد، تصریح کرد: هرچند نقش دلال در افزایش قیمت برنج بسیار تاثیرگذار است اما فروشنده نیز نقش کلیدی در این زمینه دارد، چرا که قبل از آنکه این محصول به دست دلال برسد، کشاورز با مبلغ کمی کمتر با توجه به هزینه‌های صورت گرفته، آن را به فروش می‌رساند و این امر خود زمینه‌ساز افزایش قیمت خواهد شد.

نعمت زاده تصریح کرد: یکی دیگر از نکات کلیدی این موضوع این است که باید نظام واردات کشور اصلاح بشود، افرادی که برنج را با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد می‌کنند باید با هزینه تمام شده و سود متعارف، برنج را قیمتی مناسب به دست مصرف‌کننده برسانند اما متاسفانه اینطور نیست و بسیاری از این برنج‌هایی که با ارز دولتی وارد شده، در بازار آزاد به فروش می‌رسد.

این کارشناس کشاورزی با بیان اینکه خرید تضمینی و توافقی یکی از راه‌های مهم اصلاح کاهش قیمت برنج است، گفت: حدود یک دهه، خرید تضمینی و توافقی برنج به فراموشی سپرده شده است.

وی در پایان خاطرنشان کرد: اگر دولت ارقام‌ اصلاح شده‌ای چون روشن، شهریار، تیسا و غیره را، که دارای کیفیت بسیار بالا و همانند طارم هستند را در بازار عرضه کند، می‌توان به کاهش قیمت برنج امیدوار بود، این ارقام اصلاح‌ شده، با کیفیت بسیار عالی و عملکرد ۲ تا ۲.۵ برابری هستند اما با دولت و تجار به این موارد بی‌توجهی و بی‌رغبتی نشان می‌دهند.

گزارش از: نیایش عرب

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۶ مهر ۱۴۰۰ / ۰۷:۳۸
  • دسته‌بندی: مازندران
  • کد خبر: 1400070603225
  • خبرنگار :