معرفی پمپ و انواع آن

پمپ وسیله‌ای مکانیکی است که جهت انتقال سیال از ارتفاع پایین به ارتفاع بالاتر و یا انتقال آن از منطقه کم فشار به منطقه پر فشار مورد استفاده قرار می‌گیرد.

به گزارش ایسنا، بنابر اعلام فلوپارس، مایعات عمدتا توسط پمپ و گازها توسط فن ، بلوئر یا کمپرسور منتقل می‌شوند. پمپ‌ها از دو قسمت اصلی پمپ و محرک تشکیل شده‌اند. محرک پمپ‌ها می‌تواند موتور های الکتریکی، بنزینی، گازوئیلی، پنوماتیکی، هیدرولیکی یا توربین‌ها باشد. رایج‌ترین نوع محرک، الکتروموتور ها هستند. برق مصرفی الکتروپمپ‌ها می‌تواند از نوع تکفاز یا سه فاز باشد. معمولا اتصال بین پمپ و موتور از نوع مستقیم یا غیر مستقیم می‌باشد.

مفاهیم مهم در پمپ

۱-هد پمپ : به اختلاف ارتفاع پمپاژ (اختلاف فشار ورودی و خروجی) هد پمپ می‌گویند. در واقع پمپ باید به گونه‌ای انتخاب شود که دورترین نازل یا شیر برداشت دارای فشار مناسبی باشد.
۲-دبی پمپ : مقدار حجم سیال جابجا شده در واحد زمان را دبی پمپ می‌گویند. این مقدار بستگی به نوع پمپ و کارایی آن دارد.
۳-توان پمپ : توان مورد نیاز پمپ متناسب با هد و دبی خروجی آنها تعیین می‌شود که معمولا با واحد کیلووات یا اسب بخار آن را نشان می‌دهند.

انواع پمپ

پمپ‌ها به دو دسته اصلی پمپ‌های دینامیکی یا جنبشی و پمپ‌های جابجایی مثبت تقسیم می‌شوند که این تقسیم‌بندی فقط به مکانیک حرکت سیال مربوط است و هر کدام از آنها نیز به دسته‌های دیگر تقسیم‌بندی می‌شوند. بدنه‌ این پمپ‌ها متناسب با کاربرد، معمولا از جنس استیل، چدن، پلیمر، برنج و آلومینیوم ساخته می‌شود.

پمپ‌های دینامیکی

کار پمپ های دینامیکی ایجاد انرژی جنبشی در سیال و تبدیل آن به فشار است. این پمپ‌ها به دسته‌های مختلفی از جمله پمپ‌های گریز از مرکز ، پمپ های خاص و پمپهای محیطی تقسیم‌بندی می‌شوند. از این میان پمپ‌های سانتریفیوژ به دلیل کاربرد ‌های فراوان و کارکرد ساده از پر مصرف‌ترین پمپ‌های موجود در صنعت هستند. بهترین برند های پمپ در ایران شامل پنتاکس ، لوارا ، ابارا ، داب ، سایر ، لیو ، نوید موتور ، پمپیران ، راد پمپ ، توان تک ، فدک پمپ ، گراندفوس و KSB می‌باشند.

پمپ‌های سانتریفیوژ

پمپ‌های سانتریفیوژ بر اساس نیروی گریز از مرکز کار می‌کنند. قطعات این پمپ‌ها شامل پروانه ، شفت ، حلزونی و ... است. مکانیزم کار پمپ‌های سانتریفیوژ به این گونه است که شفت باعث انتقال قدرت بین موتور محرک به پروانه می‌شود. پروانه انواع مختلفی از جمله باز ، بسته و نیمه باز دارد و با حرکت دورانی حول شفت، انرژی مکانیکی را به جنبشی تبدیل می‌کند. افزایش انرژی جنبشی باعث جداشدن سیال از لبه پروانه و وارد شدن آن به محفظه حلزونی می‌شود. برخی از این پمپ‌ها شامل انواع پمپ آب خانگی ، کف کش ، شناور ، لجن کش ، طبقاتی ، روغن داغ ، سیرکولاتور ، موتورخانه و تهویه مطبوع ، پمپ تصفیه استخر و جت جکوزی ، پمپ پلیمری ضد اسید ، پمپ بشکه کش برقی و بادی ، خودمکش فاضلابی و ... می‌باشد.

پمپ‌های جابجایی مثبت

پمپ‌های جابجایی مثبت به وسیله جابه‌جا کردن حجم مشخصی از سیال فشار آن را افزایش می‌دهند. در واقع این پمپ‌ها به گونه‌ای طراحی شده‌اند که سیال از یک سمت به داخل پمپ کشیده می‌شود و در پایان هرسیکل متناسب با نوع آن از سمت دیگر خارج می‌شود. از پمپ‌های جابجایی مثبت عمدتا برای ایجاد فشار بالا یا انتقال مایعات ویسکوز استفاده می‌شود. این پمپ‌ها به دو نوع دورانی و رفت و برگشتی تقسیم می‌شوند. برخی از پمپ‌های جابجایی مثبت شامل انواع پمپ های دیافراگمی ، دوزینگ پمپ تزریق ، پمپ دنده ای ، پیستونی ، لوب پمپ ها و مونو یا اسکرو می‌باشند.

پمپ‌های جابجایی مثبت رفت و برگشتی

این پمپ‌ها از سه قسمت اصلی شامل سوپاپ ورودی، پیستون و سوپاپ خروجی تشکیل شده‌اند. این گونه پمپ‌ها دارای میل‌لنگ هستند و حرکت دورانی آن را به رفت و برگشتی پیستون تبدیل می‌کنند، با عقب‌رفتن پیستون، فشار هوای اطراف سیال را از طریق سوپاپ ورودی وارد محفظه می‌کند. با برگشت پیستون، فشار باعث بسته شدن سوپاپ ورودی و باز شدن سوپاپ خروجی می‌شود.

پمپ‌های جابجایی مثبت دورانی (Rotary)

این پمپ‌ها به دلیل طراحی خاص خود نسبت به پمپ های رفت و برگشتی با وزن مشابه، سیال بیشتری را پمپ می‌کند. همانطور که از نامشان مشخص است، با حرکت دورانی و به دام انداختن سیال باعث جابجایی آن می‌شوند. به عنوان مثال پمپ های دنده ای که شامل چرخ دنده‌های بهم پیوسته می‎باشند و سیال درون آنها قرار می‌گیرد و با چرخش چرخدنده‌ها به حرکت در می‌آید.

تفاوت پمپ سانتریفیوژ و جابجایی مثبت

۱-پمپ‌های سانتریفیوژ به صورت پیوسته انرژی جنبشی را از پروانه به سیال منتقل می‌کنند، اما پمپ های جابجایی مثبت سیال را به دام انداخته و باعث جابجایی آن می‌شوند.
۲-در پمپ های جابجایی مثبت انرژی مستقیما به فشار تبدیل شده، در صورتی که در پمپ‌های سانتریفیوژ انرژی را ابتدا به سرعت و سپس در قسمت‌های حلزونی به فشار تبدیل می‌کنند.
۳-در صورت بسته شدن مسیر خروجی در پمپ‌های جابجایی مثبت امکان آسیب رسیدن به پمپ و مسیر لوله کشی وجود دارد. بنابراین توصیه می‌شود در خروجی این پمپ‌ها حتما از شیر فشارشکن استفاده شود. درحالیکه در پمپ‌های سانتریفیوژ با بسته شدن مسیر خروجی بصورت مقطعی آسیب نمی‌بینند.
۴-پمپ‌های سانتریفیوژ معمولا در فشار های متوسط و دبی بالا استفاده می‌شوند، اما پمپ های جابجایی مثبت عمدتا برای فشارهای بالا، جریان کم و مایعات ویسکوز استفاده می‌شوند.

انتهای رپرتاژ آگهی

  • چهارشنبه/ ۳۱ شهریور ۱۴۰۰ / ۱۰:۰۸
  • دسته‌بندی: خبر بازار
  • کد خبر: 1400063123162
  • خبرنگار : 30054