مدیر جهاد کشاورزی گناباد:

شرایط فوق بحرانی دامداران گناباد/ بانک‌ها باید پای کار بیایند

مدیر جهاد کشاورزی گناباد گفت: خشکسالی بی‌سابقه در ۵۰ سال اخیر، شرایط بحرانی بسیار سختی را به دامداران شهرستان گناباد تحمیل کرده به طوری که علوفه مراتع شهرستان در سال جاری حداکثر جوابگوی تامین نیاز ۳۰ درصد دام موجود بوده است و سهمیه نهاده تخصیصی دولتی نیز تنها بخش کوچکی از نیاز دام را تامین می‌کند.

نعمت الله غفوری کاخکی در گفت‌وگو با ایسنا ادامه داد: از طرفی باوجود  مکلف شدن بانک‌ها به تأمین نقدینگی دامداران، بانک‌ها به بهانه نبود منابع، حمایت لازم از دامداران را نداشته و دامدار در شرایط بغرنج فعلی به خاطر تأمین نقدینگی و هزینه‌های سرسام‌آور خوراک و علوفه مجبور است تعدادی از دام‌ها را بفروشد و یا دام مولد را روانه گشتارگاه کند.

سهمیه‌ نهاده‌های تخصیصی ماهانه دولتی، تنها جوابگوی ۵ روز دام است

وی عنوان کرد: تغییرات شدید اقلیمی کشور به خصوص در شهرستان‌های حاشیه کویر و از جمله شهرستان گناباد یکی از تلخ‌ترین سال‌ها را برای دامداران دام سبک گناباد رقم زده‌ است.

غفوری کاخکی اظهار کرد: علاوه بر مشکلات عمومی و کشوری که این صنف با آن روبه‌رو هستند، تغییرات اقلیمی در شهرستان، باعث کاهش بی‌سابقه علوفه در مراتع شد و خشکسالی بی‌سابقه سال جاری که در ادامه ترسالی‌های گذشته به وقوع پیوست، دامداران را غافلگیر کرده و مشکلاتشان را تشدید کرد.

مدیر جهاد کشاورزی گناباد افزود: به دلیل کاهش بارندگی‌ها که در ۵۰ سال اخیر بی‌سابقه بوده، سال جاری پوشش گیاهی مراتع بسیار فقیر بود به طوری که علوفه مراتع شهرستان، حداکثر جوابگوی نیاز ۳۰ درصد دام موجود بوده‌ است.

وی خاطر نشان کرد: با توجه به شرایط بحرانی، حجم تقاضای تأمین نهاده‌ها در ابعاد کشوری به حدی بالا رفت که دولت توانست تنها بخش کوچکی از نیاز نهاده‌های دامی دامداران را تأمین کند، از طرفی بازار کشش خرید دام مازاد دامدار را نداشت و خسارات مضاعفی به دامداران تحمیل شد.

غفوری کاخکی گفت: ادامه این روند ضربات جبران ناپذیری بر این قشر تولید کننده و زحمتکش وارد کرد به طوری که بخش زیادی از دام مولد به کشتارگاه‌ها گسیل شد و دامدار به خاطر تأمین نقدینگی و هزینه‌های سرسام‌آور خوراک و علوفه مجبور شد برای حفظ بخشی از دام خود، تعدادی از دام‌ها را بفروشد.

وی تصریح کرد: گستردگی این مشکل در کشور و احتمالا مشکلات ورود نهاده‌های دامی به دلیل تحریم‌ها، خارج از توان دولت بود و توانایی دولت، صرفا در حد تأمین تخصیص سهمیه سرانه ۳ تا ۴ کیلو خوراک در ماه بود که این میزان خوراک، نیاز ۵ روز دام در ماه است.

مدیر جهاد کشاورزی گناباد تصریح کرد: یکی از راهکارها برای عبور از این بحران، سیاست خرید دام مازاد توسط شرکت پشتیبانی امور دام کشور و استان بود اما خرید دام مازاد، آن هم صرفا از شهرستان‌های عشایری و به صورت محدود، دردی از مشکلات دامداران را دوا نکرد.

بانک‌ها دامداران را حمایت نکردند

وی تأکید کرد: باوجود اینکه دولت بانک‌ها را مکلف به تامین نقدینگی دامداران کرد، اما بعضی بانک‌ها به بهانه نبود منابع از دامدار حمایتی نکردند.

غفوری کاخکی درباره برنامه حمایت از دامداران در روزهای آتی توضیح داد: با توجه به تغییر دولت و به تبع، تغییرات وزارتی تا رده‌های استانی و احتمالا شهرستانی، ممکن است برای چند ماه، تصمیم‌گیری‌ها به تعویق بیفتد.

او با بیان اینکه در شرایط فعلی هیچ چیز قابل پیش‌بینی نیست و این هم بی‌تاثیر در تشدید مشکلات، حداقل برای مدت کوتاهی نخواهد بود، افزود: در سیاست‌های اعلام شده وزیر جدید بر حمایت از بخش تولید و کشاورزی تأکید شده، اما عملی‌ شدن آن نیاز به زمان و تأمین منابع مالی دارد که تحقق آن فعلا قابل پیش‌بینی نیست.

وی همچنین در پاسخ به این پرسش که خشکسالی بی‌سابقه در کشور از جمله معضلاتی است که ماه‌هاست با آن روبه‌رو هستیم و برای عبور از این بحران و مدیریت بهتر شرایط، قبل از این که کارد به استخوان دامدار برسد، آیا نباید تدابیری اندیشیده می‌شد، پاسخ داد: مسائل تامین نهاده مسائل پیچیده‌ای است که ما در شهرستان‌ها بخش کوچکی از آن را می‌دانیم؛ حجم نیاز و کمبود در سطح کشور عدد کمی نیست به عنوان مثال یک شهرستان کوچک مثل شهرستان گناباد در ماه بین ۳۰۰۰ تا ۴۰۰۰ تن فقط نهاده دام سبک و سنگین یارانه دریافت و توزیع می‌کند که اگر این مقدار را به کل کشور تعمیم دهیم حجم بالای نیاز مشخص شده و تأمین آن کار ساده‌ای نیست.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان گناباد گفت: ما به عنوان رده‌های پایین مدیریتی کمترین نقش را در تصمیمات داریم و بیشتر، نقش اجرای تکالیف نظارتی و مدیریت توزیع محلی نهاده‌ها را بر عهده داریم؛ در عین حال تقویت بخش خصوصی و به خصوص اتحادیه‌ها و پای کار آمدن شرکت پشتیبانی امور دام می‌تواند با حمایت دولت و مدیریت موضوع، اثرات منفی را کاهش دهد، از طرفی بانک‌ها در این حوزه پای کار نیستند و ضرورت دارد منابع خود را به سمت این بحران هدایت کنند.

بانک‌ها باید به فریاد دامداران برسند

در متن اعتراضی که اخیرا از طرف مدیریت جهاد کشاورزی گناباد در فضای مجازی منتشر شده‌ است، نیز به عدم حمایت بانک‌ها اشاره شده، در این متن آمده‌ است: «در حالی که بیش از ۷۰ درصد گردش مالی اقتصاد شهرستان در حوزه دام و طیور و باغات به ویژه باغات پسته و صنایع تبدیلی و تکمیلی شیر و گوشت و سایر صنایع مرتبط با بخش کشاورزی است و حدود ۱۰هزار و ۳۰۰ خانواده در حوزه کشاورزی و دامپروری شهرستان فعالیت دارند، باوجود مصوبات استانی و تصمیمات شورای هماهنگی، بانک‌های استان از دادن تسهیلات حتی با بهره ۱۸ درصد و یک ساله به دامدار طفره رفته و دراین شرایط سخت و بحرانی دامدار را حمایت نمی‌کنند.

نیاز شهرستان به تسهیلات بانکی جهت تامین نقدینگی در حوزه دام و طیور، ۲۷۴ میلیارد تومان به استان اعلام شده که پس از بررسی منابع در شورای هماهنگی بانک‌های استان، سهم گناباد در مرحله اول ۴۰ میلیارد تومان تعیین و به مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان ابلاغ شده اما با گذشت چند هفته از اعلام موضوع، بانک‌ها با اعلام اینکه منابع نداریم، تا کنون در این خصوص اقدامی انجام نداده‌اند.»

در پایان این متن نیز ذکر شده‌ است: «این مدیریت در راستای وظیفه ذاتی حمایت از تولید کنندگان بخش، خود را موظف می‌داند اسامی بانک‌هایی که با دامداران همکاری داشته یا نداشته در آینده نزدیک رسانه‌ای کرده تا مردم در موجودی حساب و گردش مالی با بانک‌هایی که در این شرایط سخت حمایت نمی‌کنند تجدید نظر کنند؛ همچنین از دامداران عزیز خواهشمندیم در مراجعات بانکی بازخورد پاسخگویی به تقاضای وام خود را به این مدیریت منعکس کنند.»

به گفته مدیر جهاد کشاورزی شهرستان گناباد تعداد دام سبک شهرستان، طبق آخرین آمار در حال حاضر، ۱۶۶ هزار رأس است که در قالب یک تعاونی دامداران در شهرستان فعالیت دارند.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۲۷ شهریور ۱۴۰۰ / ۱۰:۴۰
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1400062719667
  • خبرنگار : 50355