به گزارش ایسنا، بنابر اعلام جهان شیمی، آب استخر برای پاکیزه نگهداشته شدن نیازمند رسیدگی های خاصی است زیرا در این حجم آب، بسیاری از جلبک ها، ویروس ها و باکتری ها رشد می کنند و ممکن است سلامت افراد را به خطر بیاندازند. در این مطلب به مقایسه دو روش استفاده از «قرص کلر» و «اسمز معکوس» به عنوان رایج ترین شیوه های تصفیه و ضدعفونی آب استخرهای شنا می پردازیم.
استفاده از قرص کلر در استخر
آب استخر با پوست افراد تماس مستقیم دارد و به همین دلیل نمی توان از هر ماده شیمیایی برای ضد عفونی کردن آن مورد استفاده نمود. قرص کلر، یک روش متداول برای ضدعفونی آب در مقابل میکروب ها، باکتری ها و جلبک ها است. به طور معمول، قرص های کلر در یک پخش کننده شناور یا یک تغذیه کننده خارجی قرارگرفته و به آرامی در مخزن آب حل می شوند.
این قرص به دلیل داشتن سولفات مس از تولید جلبک و سبز شدن استخر و لیز شدن کف استخر جلوگیری کرده و باکتریهای بیماریزا و سایر میکروارگانیسم ها را از بین می برد. قرص کلر همچنین ماندگاری آب را افزایش داده و نیاز به تعویض آب استخر را کاهش می دهد.
انواع قرص کلر موجود در بازار ایران
بنابر اعلام نشریه جهان شیمی فیزیک، در حال حاضر انواع قرص آنزیم دار و ساده ۹۰ درصد ۲۰ و ۲۰۰ گرمی برای ضد عفونی کردن آب استخرهای شنا و جکوزی و آبنماها با حلالیت ۱۰۰ % در آب و بدون ته نشینی در بازار وجود دارد. هر یک عدد قرص ها را می توان برای تصفیه ۱۰ هزار لیتر آب در یک هفته استفاده کرد. از مزایای این قرص این است که به آرامی در آب پخش شده و دیگر نیاز به استفاده مکرر از پودر کلر به صورت روزانه نیست.
این قرص ها برای ضدعفونی استخرهایی که فقط آخر هفته استفاده می شوند یا در طول هفته امکان ضدعفونی کردن استخر با پودر کلر را ندارند، بسیار ایده آل است زیرا با تابش نور خورشید پودر کلر استفاده شده در استخر بی اثر خواهد شد. اغلب قرص های کلر موجود در بازار، در بسته های ۱ کیلویی و داخل یک بشکه ۵۰ کیلویی بزرگ بسته بندی می شوند.
متاسفانه بعلت افزایش قیمت دلار و قیمت قرص کلر در یکسال گذشته بعضی از فروشندگان کلر ۶۵% ایرانی (هیپوکلریت کلسیم) را تحت پرس قرار داده و بعنوان قرص کلر ۹۰% (تری کلرو ایزوسیانوریک اسید) به مصرف کنندگان می فروشند که بخاطر کیفیت پایین سبب مشکلات و نارضایتی زیادی در استخردارها شده است.
نکات مهم استفاده از قرص کلر
- نگهداری صحیح از ظرف حاوی قرص کلر بسیار مهم است چرا که قرص کلر می تواند بوی شدیدی در فضا منتشر کند؛ این امر، در فضاهای بسته خطرناک است.
- سطح بالای کلر می تواند باعث تحریک پوست شود؛ بنابراین برای جلوگیری از تماس مستقیم قرص ها با سطح پوست از دستکش استفاده کنید.
- برای انتشار یکنواخت کلر در آب و همچنین جلوگیری ازآسیب دیدن سطوح و تجهیزات استخر توصیه می شود قرص کلر را مستقیماً در داخل آب استخر قرار ندهید و از کلرزن و یا سبد اسکیمر استفاده نمایید.
- به هیچ عنوان انواع قرص های ضد عفونی کننده را با سایر مواد شیمیایی مانند پاک کننده های خانگی مخلوط نکنید.
استفاده از اسمز معکوس برای استخر شنا
اگرچه چندین سال است که دستگاه های تصفیه آب به روش اسمز معکوس (Reverse osmosis) به اجزای اصلی منازل و ادارت تبدیل شده اند، اما تصفیه آب استخر با اسمز معکوس هنوز در مقایسه با قرص کلر محبوبیت چندانی ندارد. علت این امر شاید هزینه بسیار بالا خرید و نگهداری و نصب دستگاه مخصوص فیلتراسیون اسمز معکوس (RO) باشد.
اسمز معکوس چیست؟
اسمز معکوس فرایندی است که طی آن مواد جامد معدنی محلول (مانند نمک) از محلول (مانند آب) خارج می شوند. این فرآیند، با فشاری که آب را از یک غشای نیمه تراوا عبور می دهد، انجام می شود. غشاء موردنظر، فقط به آب اجازه عبور می دهد، بنابراین ناخالصی ها یا آلودگی ها (مانند کلسیم) پشت غشاء باقی می مانند. پس از انجام این مراحل، آب استخر تا حد قابل قبولی ضدعفونی می شود.
مزیت استفاده از اسمز معکوس در مقابل قرص کلر در تصفیه آب استخر
متعادل نگه داشتن مواد شیمیایی در استخر وکنترل سختی، pH و سطح کلر آب از اصول مهم نگهداری استخرهای شنا هستند. آب سخت حاوی مقدار زیادی کلسیم و منیزیم است که در طولانی مدت می تواند باعث ایجاد رسوب سفید در اطراف استخر، روی پله ها شود و به تجهیزات استخر آسیب برساند. استفاده از اسمز معکوس، راهکار مناسبی برای به حداقل رساندن اثرات آب سخت است.
کلام پایانی
اگرچه بدیهی است که آب استخر برای نوشیدن نیست اما در طول شنا به احتمال زیاد مقداری از آب استخر توسط شناگران بلعیده می شود. به همین دلیل بهره مندی از راهکارهای مناسب برای تصفیه آب استخر امری ضروری در راستای حفظ سلامت افراد است.
انتهای رپرتاژ آگهی