خلیل شایستگان کشت چغندر به صورت نشاء کاری را یکی از راهکارها برای ارتقاء میزان تولید و کاهش هزینه و مصرف آب اعلام کرد و گفت: کشت نشاء با توجه به ویژگیهایی چون صرفهجویی چشمگیر در مصرف آب و افزایش بهره وری به دلیل کاهش میزان تهدیدات و خسارات با انجام مراقبتها و کنترلهای لازم، یکی از مهمترین راهها و گزینههای موجود در شیوه کشت است.
وی ادامه داد: با استفاده از سامانه کشت نشائی در تولید چغندر قند مصرف نهادههای تولید از جمله آب، سموم دفع آفات گیاهی، علف کشهای شیمیایی، عناصر غذایی و بذر مصرفی نیز به میزان قابل توجهی کاهش مییابد.
شایستگان افزود: کشت چغندر به روش نشاء البته معایبی هم دارد. درصد پایین گیرایی چغندر پس از انتقال به عرصه به دلیل وارد شدن صدمه به ریشه گیاه و عمق کم سینیهای نشاء که باعث توقف رشد ریشه اصلی چغندر میشود، ظهور ریشههای فرعی و کاهش عیار آن از مهمترین مشکلات این روش هستند. به همین دلیل کشت چغندر به روش نشاء که در سینیهای نشاء کشت میشود با استقبال زیاد کشاورزان همراه نشده است.
مسئول ترویج و آموزش جهاد کشاورزی شهرستان جغتای نیز گفت: امسال برای اولین بار در کشور یک کشاورز پیشرو شهرستان پس از آزمایش روشهای مختلف کشت چغندر به روش نشاء، بالاخره شیوه کشت نشاء چغندر در کیسههای پارچهای را ابداع و عملی کرده است.
سمانه ترابی توضیح داد: کشاورز پیشرو حمیدرضا شیردل با کشت چغندر قند در کیسههای نازک پارچهای با عمق زیاد، در خزانه و انتقال نشاءها پس از گذشت ۲۰ روز به مزرعه با مساحت ۲۰۰۰ متر، توانسته است در مرحله واکاری (انتقال گیاه به مزرعه) گیرایی آن را تا ۹۵ درصد افزایش دهد.
وی اظهار کرد: حذف هزینه وجین، کاهش نوبت آبیاری، زمان مناسب آبیاری (پس از اتمام آبیاری غلات)، استفاده از کیسههای بلند جهت رشد کامل ریشه اصلی (و عدم ظهور ریشه فرعی) و افزایش گیرایی در مرحله واکاری را از مهمترین مزایای این روش و افزایش هزینه نیروی کار (کشت بذر در کیسه و کشت نشاء در مزرعه) در مقایسه با روش کشت نشاء در سینی از معایب این روش است.
بر اساس اعلام روابط عمومی جهاد کشاورزی شهرستان جغتای مسئول ترویج و آموزش جهاد کشاورزی این شهرستان گفت: برداشت محصول چغندر در این روش توسط ادوات کشاورزی صورت میگیرد و در صورت داشتن عملکرد و بهره وری مناسب و به صرفه بودن کشت این محصول در سال جاری، ترویج این روش بین کشاورزان شهرستان جغتای در دستور کار قرار خواهد گرفت؛ چراکه استفاده از این روش در سالهایی که با کاهش بارندگی همراه است می تواند راهکار مناسبی برای مقابله با خشکسالی و تنشهای زراعی باشد.
انتهای پیام