به گزارش ایسنا، بنابر اعلام شیمیایی تصفیه، در این مقاله به طور مختصر موضوعاتی از جمله شیمی مواد شوینده، انواع مواد اولیه شوینده، مواد شوینده اسیدی، مواد شوینده بازی و انواع مواد شوینده صنعتی و کاربرد آنها بررسی شده است.
مواد شوینده چیست؟
شوینده یا detergent به موادی گفته می شود که به کمک سورفکتانت ها کاملا محلول در آب هستند و به عنوان تمیزکننده در مصارف مختلف صنعتی و خانگی کاربرد دارند. مواد اولیه شوینده منجر به حذف موثر آلودگی ها، چربی ها و چرک از سطوح مختلف مانند بدن، لباس، لوازم منزل، تجهیزات صنعتی و …. می شوند. نوع شوینده مصرفی وابسته به محل کاربرد آن است.
شرکت شیمیایی تصفیه با به کارگیری تیم تحقیقاتی مجرب و کارآمد در زمینه فرمولاسیون مواد اولیه شوینده قادر به تولید مواد شوینده از جمله مایع لباسشویی خانگی و صنعتی با قدرت پاک کنندگی بالا، جهت حذف موثر ذرات آلودگی از سطوح البسه است. مواد اولیه شوینده فرموله شده در مجموعه تحقیقاتی شرکت شیمیایی تصفیه، علاوه بر قدرت پاک کنندگی بالا، قیمت مناسبی در مقایسه با رقبای داخلی و خارجی خود دارد.
در فرایند ساخت بسیاری از محصولات از ادتا برای بهبود ثبات برخی از محصولات دارویی، شوینده ها، صابون های مایع، شامپوها، اسپری های شیمیایی کشاورزی، پاک کننده های لنز تماسی چشم و مواد آرایشی استفاده می شود. همچنین این ماده در برخی آزمایشگاه های پزشکی برای ساخت لوله های مخصوص جمع آوری خون مورد استفاده قرار می گیرد.
از منظر علم شیمی مواد شوینده به ترکیبی از سورفکتانت ها اطلاق می شود که به شکل محلول های رقیق در آب، تهیه می شوند. پایه اصلی بسیاری از ترکیبات شوینده سورفکتانت آنیونی آلکیل بنزن سولفونات است.
مواد اولیه شوینده دارای عملکرد مشابهی با صابون هستند با این تفاوت که توانایی انحلال پذیری مواد شوینده در آب سخت (حاوی یون های سنگین مانند کلسیم) بیشتر از صابون است. علت امر تمایل کمتر تشکیل پیوند میان سورفکتانت آنیونی سولفونات با کلسیم نسبت به آنیون کربوکسیلات است. در فرمولاسیون مواد شوینده معمولاً از موادی مثل سدیم لوریل اترسولفات ٬ تری اتانول آمین ٬ کوکامیدو پروپیل بتائین ٬ صابون ٬ پاک کننده های سنتزی مثل آلکیل سولفات ها ٬ آلکان سولفونات ها ٬ آلکیل آریل سولفونات ها ٬ سدیم لوریل سولفات ٬ سدیم دودسیل بنزن سولفونات به عنوان سورفکتانت یا شوینده اصلی استفاده می شوند. پربورات ها برای ویژگی سفیدکنندگی و رنگ بری اضافه می شوند. سیلیکات ها عامل قلیایی کننده هستند.
مواد شوینده پس از جذب روی سطوح مختلف با تشکیل مایسل و کاهش کشش سطحی به حذف موثر ذرات آلودگی کمک می کنند.
جذب بر روی سطوح است که به مولکول های شوینده ٬ اثراتی همچون کف کنندگی، مرطوب کنندگی ٬ امولسیون کنندگی ٬ پخش کنندگی (دیسپرس کنندگی) ذرات جامد و شویندگی را می دهد همچنین تشکیل مایسل خواص محلول و توده ایی مولکول های شوینده نظیر ویسکوزیته و حلالیت را ایجاد می کند.
انتهای رپرتاژ آگهی