به گزارش ایسنا، به نقل از ایندیپندنت، اما بانک مرکزی فعالیتهای خود را از هفته گذشته آغاز کرد. با این حال، مرکز مبادله ارز شهزاده تا روز پنجشنبه ۱۱ شهریور، باز نشد. به گفته مسئولان اتحادیه صرافان افغانستان، هرچند بانک مرکزی فعالیتهای خود را از سر گرفته است، بهدلیل نبود نقدینگی در بانک مرکزی، این بانک توان پوشش فعالیتهای ارزی را ندارد. از سوی دیگر، بانکهای خصوصی افغانستان نیز با شکایت از انتقال نیافتن پول این بانکهای خصوصی به بانکها، گفتند دلیل رسیدگی نشدن به مشتریان کمبود پول در بانک مرکزی است. با این حال، بانک مرکزی افغانستان اکنون اعلام کرده است همه مشکلات موجود بر سر راه فعالیتهای بانکی حل شده است و بانکهای خصوصی باید تمامی نمایندگیهایشان را در سراسر افغانستان فعال کنند.
فعالیت بانکهای خصوصی و همچنین بازار مبادله ارز شهزاده به نحوه فعالیت بانک مرکزی بستگی دارد زیرا بانکهای خصوصی هر روز موجودیشان را در صورتی که از دو میلیون دلار بیشتر شود، باید به بانک مرکزی بسپرند. مرکز مبادله ارز کابل نیز مستقیم به فعالیت بانک مرکزی وابسته است زیرا این بانک هر هفته مقداری ارز خارجی به بازار تزریق میکند. در نتیجه توقف فعالیت بانک مرکزی و مرکز مبادله ارز شهزاده، نرخ ارز خارجی در افغانستان بهشدت بالا رفته است، چنانکه نرخ یک دلار آمریکا که در روزهای قبل از سقوط کابل ۷۹ افغانی بود، حالا بین ۸۵ تا ۹۰ افغانی در نوسان است.
یکی دیگر از دلایل توقف فعالیت مرکز مبادله ارز در کابل، مسدود شدن کمکهای خارجی نهادهای کمکرسان مانند بانک جهانی، صندوق بینالمللی پول و بانک توسعه آسیایی است. از سوی دیگر، دولت آمریکا نیز ذخیره ارزی دولت افغانستان به ارزش حدود ۱۰ میلیارد دلار را بلوکه کرده و این مسئله باعث شده است فعالیت بانکی در افغانستان با اختلال روبهرو شود.
با این حال، به نظر میرسد دولت آمریکا محدودیتهای فعالیتهای اقتصادی افغانستان را کاهش دهد. دولت آمریکا بهتازگی به شرکتهای انتقال پول دستور داده است تا حوالههای شخصی از سراسر جهان به افغانستان را ارسال کنند و وسترن یونین، که بزرگترین شرکت حواله پول در جهان است، از روز پنجشنبه ۱۱ شهریور، فعالیتهایش را در افغانستان از سر گرفته است.
مقامهای سازمان هواپیمایی افغانستان گفتهاند از روز جمعه ۱۲ شهریور، پروازهای داخلی از فرودگاه کابل آغاز میشود.
به گزارش خبرگزاری باختر افغانستان، مشکلات موجود در فرودگاه کابل حل شده است و پروازها از این فرودگاه بهزودی آغاز میشود. گفته میشود یک تیم فنی از قطر با پروازی اختصاصی به فرودگاه کابل آمده و زمینه آغاز مجدد پروازها از این فرودگاه بینالمللی را میسر ساخته است. رسانهها به نقل از این تیم فنی قطری گزارش دادند که دستگاههای برج مراقبت پرواز دوباره فعال شده است اما رادار اصلی فرودگاه تخریب شده و به رادار جدید نیاز است. مقامهای دولت چین روز چهار شنبه ۱۰ شهریور، وعده دادند که رادار جدیدی برای فرودگاه کابل خواهند فرستاد. با توجه به اینکه شرکت هواپیمایی آریانا از آغاز پروازها به مزار شریف در روز جمعه خبر داده است، به نظر میرسد رادار فرودگاه نیز آماده شده است.
انتهای پیام