حرمتالله رفیعی در نقد عملکرد متولیان گردشگری در سالهای کرونا در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: به تازگی معاون گردشگری اعلام کرده که ستاد ملی کرونا ورود گردشگران خارجی به ایران را وتو کرده، سوال ما از متولیان این است از زمانی که ویروس کرونا در کشور و جهان شایع شده است، چه کار مثبتی در حمایت و برای صنعت گردشگری انجام شده است؟ کدام طرح گردشگری را ستاد ملی کرونا وتو نکرده است که میگویند فقط ورود گردشگران خارجی وتو شده است؟ چه حمایتی برای جبران زیان مالی و بیکاری گردشگری شده است؟
او در ادامه گفت: این صنعت جایگاه و پایگاه قوی ندارد. ما به فردی قوی و بانفوذ در ستاد ملی کرونا نیاز داریم تا از این صنعت دفاع کند، نه اینکه فقط به فکر حفظ صندلی خود باشد. ما از مدیر و مسؤول انتظار داریم که حق و حقوق این صنعت را بگیرد، خودمان که در ستاد ملی کرونا حضور نداریم.
رییس هیأتمدیره انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران بیان کرد: شاید مسؤولان و متولیان گردشگری کارنامهای از موفقیتهای بسیار خود برای حمایت از گردشگری هم ارائه دهند، اما شرایط بهویژه در یک سال و نیم اخیر به گونهای پیش رفته که تقریبا بخش خصوصی، کارشناسان و حتی نیروهای داخل وزارتخانه رضایت ندارند.
رفیعی با اشاره به آمار گردشگران ورودی در سالهای پیش از کرونا، اظهار کرد: براساس آماری که وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی منتشر کرده است، فقط نیم درصد اتباع خارجی که به ایران سفر کردهاند به عملکرد این وزارتخانه ربط داشته است، ۹۹.۵ درصد دیگر ارتباطی به اقداماتی که این وزارت انجام داده، مربوط نمیشود. اگر دستگاهی نمیتواند اثرگذار باشد چرا اصلا فعالیت میکند؟ چرا حقوق دولتی میگیرد؟ چگونه میتوان به این وزارتخانه و عملکرد آن بالید؟ این آمارها را خودشان گزارش کردهاند، ما که از خودمان آمار نمیدهیم.
او افزود: نزدیک به دو سال است که گردشگری ورودی ایران تقریبا متوقف شده است، هیچ راه علاجی برای آن ندارند و طرحهایی هم که ارائه میدهند یا اشتباه بوده است، یا بیاثر. درباره تورهای داخلی هم یک سالونیم است که با تصمیمهای اشتباه و سختگیریهای بیاثر مواجهایم. وزارت بهداشت درحالی با فعالیت گردشگری مخالف است که امروز ایمنی تمام مراکز بهداشتی زیر سؤال است و برای سادهترین امور درمانی نمیتوان با خیال آسوده به مراکز بهداشتی، بیمارستانها و حتی کلینیکها مراجعه کرد، ولی تا به حال نشده که ما گزارشی از انتقال ویروس از تاسیسات گردشگری و یا ایمنی پایین آنها به لحاظ بهداشتی دریافت کنیم. اتفاقا تاسیسات گردشگری به خاطر اینکه از زمان شیوع ویروس کرونا زیر ذرهبین بودهاند، شیوهنامهها را درست رعایت میکنند.
رفیعی گفت: اگر اجازه میدادند گردشگری با برنامه پیش برود، سفرهای شخصی را مدیریت و کنترل میکردند، هم مردم ایمن سفر رفته بودند و هم نشاط جامعه فراهم شده بود و مردم از افسردگی و غم رها میشدند و هم صنعت گردشگری از این بحران طولانی خارج میشد، ولی هیچ کسی از ایدههای موجود که مشابه آن در کشورهای دیگر هم اجرا میشود، دفاع و حمایت نکرد. مدام دنبال حاشیهسازی و ایجاد چالش برای گردشگری بودند، فقط ۲۰، ۳۰ نامه به مدیران استانها فرستادهاند که تشکل گردشگری تشکیل شود، مگر تشکل خصوصی نداریم، چرا به جای حل مشکلات دنبال تشکیلات بودند؟
انتهای پیام