سجاد امیرحاجیلو در گفتوگو با ایسنا درباره پدیده فرونشست زمین در شهرستان خوانسار، اظهار کرد: فرونشست زمین معمولاً در مناطق آبرفتی و دشتها رخ میدهد و در مناطق کوهستانی به ندرت شاهد این پدیده هستیم. خوانسار در منطقهای کوهستانی قرار گرفته و بافت زمین معمولاً صخرهای است و سنگ بستر آن بالا است و فرونشستی را که در دشت اصفهان یا کبودر آهنگ همدان شاهد هستیم در خوانسار مشاهده نمیکنیم.
وی افزود: البته سطح آبهای زیر زمینی خوانسار کاهش یافته و در برخی از سالها تا یک متر شاهد کاهش آبهای زیر زمینی در شهرستان بودهایم، اما با توجه با ساختار زمینشناسی این کاهش منابع آبی منجر به فرونشست زمین در خوانسار نشده است. تنها در دشت "ویست" که در ۳۰ کیلومتری خوانسار است در سالهای گذشته در مجموع نیم متر فرونشست زمین را شاهد بودهایم.
رئیس اداره منابع آب شهرستان خوانسار، گفت: فرونشست بیشتر در منطقه گلپایگان، گوگد و دشت شمال رخ داده است. بنابراین میزان فرونشست زمین در خوانسار صفر است و در دشت ویست هم با توجه به کاهش آبهای زیرزمینی به طور میانگین سالانه ۲ یا ۳ سانتیمتر فرونشست زمین رخ میدهد.
امیرحاجیلو تصریح کرد: در ۴۰ سال گذشته نزدیک به ۲۰ متر آبهای زیر زمینی خوانسار کاهش یافته است. میزان فرونشست در دشتهای مختلف و سایر نقاط ایران یکسان نیست. برای مثال اعلام میکنند که سالانه در دشت تهران نیم متر فرونشست زمین داریم که اگر این آمار درست باشد در چهار دهه گذشته ۲۰ متر در تهران فرونشست زمین داشتهایم در حالی که اینطور نیست. این موضوع نشان میدهد که میزان فرونشست زمین در هر سال یکسان نیست و در برخی از سالها ممکن است میزان فرونشست زمین صفر باشد.
وی ادامه داد: سال به سال میزان بارندگی و میزان منابع آبی تغییر میکند. کاهش منابع آب زیرزمینی برای مردم مشهود نیست و چند میلیارد سال طول کشیده تا این منابع آبی در زیر زمین ذخیره شود، اما نتوانستهایم این موضوع را درست مدیریت کنیم به طوری که در اصفهان کاهش ۷ میلیارد مترمکعب کمبود آب در مخزن را داریم که این میزان برای کل کشور ۱۳۰ میلیارد مترمکعب است. به این معنا که اگر ۱۳۰ میلیارد مترمکعب آب به زمین تزریق شود تازه به وضعیت ۴۰ سال گذشته بر میگردیم.
رئیس اداره منابع آب شهرستان خوانسار، گفت: بنابراین از میزان آبهای زیر زمینی بیش از اندازه استفاده کردهایم و تعادل آن را بر هم زدهایم. فرونشست علاوه بر اینکه به میزان سطح آبهای زیرزمینی بستگی دارد بستگی به جنس زمین هم دارد. این موارد را در خوانسار مشاهده نمیکنیم که به دلیل بافت کوهستانی این شهر است. بنابراین اگر در نقطهای فرونشست رخ نمیدهد در همه موارد به این دلیل نیست که منابع آبهای زیرزمینی خوبی دارند.
امیرحاجیلو خاطرنشان کرد: وزارت نیرو طرح احیا و تعادل بخشی را تعریف کرده است به این معنا که باید چاههای غیرمجاز را ببندیم که در شهرستان خوانسار این مشکل را نداریم. تنها تعدادی چاه خانگی وجود دارد که در حیاط منازل هستند که در تلاش هستیم این چاهها را مسدود کنیم و با روشهای بهینه وابستگی مردم به آب را کمتر کنیم.
انتهای پیام